Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείας

Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείας

”Μια μικρή σταγόνα, μια μικρή εφαρμογή, μια τόσο μικρή πράξη, μπορεί και όντως κάνει τη διαφορά.”

Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείας

Όταν ακούμε τη λέξη αρωματοθεραπεία, συνήθως έρχεται στο μυαλό μας μία καλλυντική περιποίηση με αιθέρια έλαια, με τα ιδιαίτερα αρώματα, που αποπνέουν να χαρίζουν στο σώμα μας μία ευχάριστη εσάνς φρεσκάδας και τόνωσης. Η  κλινική αρωματοθεραπεία όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο!

Πρώτο της συνθετικό η λέξη κλινική, που προέρχεται από την αρχαία ελληνική «κλίνη», παραπέμποντας στην εξέταση και στη διάγνωση του πάσχοντος στο κρεβάτι των ασθενών. Σε συνδυασμό με το δεύτερό της συνθετικό, η κλινική αρωματοθεραπεία είναι η εξειδικευμένη μελέτη των βοτάνων που βρίσκονται στη φύση και των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων και η ελεγχόμενη χρήση τους για την καταπολέμηση συγκεκριμένων παθήσεων, τόσο ψυχικών όσο και σωματικών.

Τα αιθέρια έλαια είναι τα πιο εξελιγμένα και ισχυρά εκχυλίσματα του φυτικού βασιλείου και βρίσκονται στα αρωματικά φυτά. Λέγονται αιθέρια επειδή είναι πτητικά, τα αρώματα τους, δηλαδή, αναδύονται στην ατμόσφαιρα γύρω μας και εξατμίζονται πιο γρήγορα, σε σχέση με τα φυτικά έλαια, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο που είναι προϊόν έκθλιψης καρπών, είναι όμως εξίσου ευεργετικά.

Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείας

Συχνά τα αιθέρια έλαια μπορούν να εντοπιστούν μόνο σε ένα συγκεκριμένο μέρος ενός φυτού, όπως στα άνθη των τριαντάφυλλων. Τα έλαια απομονώνονται με τη διαδικασία της απόσταξης τόσο από τα αρωματικά άνθη όσο και από φύλλα, φρούτα, μίσχους, σπόρους, φλοιούς, ξύλα, φλούδες και μούρα.

Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείας

Η ιστορία της κλινικής αρωματοθεραπείας

Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείας

Η κλινική αρωματοθεραπεία, η χρήση των βοτάνων και των αρωματικών ανθών που βρίσκονται στη φύση για την ανακούφιση και την ίαση των ασθενών, είναι μια γνώση που έρχεται από τα βάθη των αιώνων, φτάνοντας στην πιο εξελιγμένη της μορφή στο σήμερα.

Όπως μεταφέρει και ο γιατρός Νίκος Χρηστίδης στην αναδρομή του στην εξέλιξη της αρωματοθεραπείας, πριν από 40.000 χρόνια οι Αβορίγινες της Αυστραλίας, ο αρχαιότερος πολιτισμός στον κόσμο, επιβίωσε στις δύσκολες συνθήκες, εξερευνώντας το περιβάλλον και αναπτύσσοντας τις γνώσεις του για την εγχώρια χλωρίδα, χρησιμοποιώντας ήδη τα φύλλα και το έλαιο του γνωστού μας τεϊόδεντρου (Melaleuca alternifolia).

Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείαςΑβορίγινες

Οι τρείς μεγάλες γεωγραφικές ζώνες στις οποίες αναπτύχθηκε η μελέτη και η εφαρμογή των θεραπευτικών φυτικών αρωμάτων, είναι η Κίνα, οι Ινδίες και η λεκάνη της Μεσογείου. Οι Ινδίες αποτελούν την πατρίδα του βασιλικού, που θεωρούνταν ιερό φυτό, ενώ οι αρχαίοι προφήτες Ρίσις σύστηναν τα αρωματικά φυτά για θεραπείες του σώματος και της ψυχής. Μάλιστα στις Ιερές Γραφές (όπως το Ριγκ-Βέντα) στις Ινδίες πριν από 3.οοο χρόνια, έχουν καταγραφεί πολυάριθμα αρωματικά φυτά και οι ιδιότητές τους.

Στη Μεσοποταμία, μια επιγραφή 4.000 ετών αναφέρει τη χρήση ελαιών στο πλαίσιο της καταπολέμησης επιδημιών, ενώ στην Κίνα πριν από 4.500 χρόνια ο Σεν Νουνγκ (Shennong) έγραψε το αρχαιότερο εγχειρίδιο φυτοθεραπείας, καταγράφοντας τα πολύτιμα αρωματικά έλαια και αναφέροντας την τοπική χρήση τους για μασάζ.

Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείαςShennong

Στην Αίγυπτο, μεταξύ 2.000 και 3.000 π.Χ. αναπτύχθηκε ένας υποτυπώδης τρόπος απόσταξης, χρησιμοποιώντας αρωματικά έλαια, όπως το Αγριοκυπαρίσι (Juniperus Communis) και η κανέλα (Cinnamomum zeylanicum) για εμποτισμό, τοπικές αλοιφές, και θεραπευτικούς οίνους για την αντιμετώπιση ασθενειών αλλά και για θρησκευτικές τελετές, ακόμη και για τη μέθοδο της ταρίχευσης, με εμποτισμό ενός μείγματος από 60 αρωματικά φυτά.

Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείαςΣκευάσματα με αιθέρια έλαια στην Αίγυπτο

Οι εφευρέτες της πραγματικής απόσταξης το 1.000 π.Χ. ήταν οι Πέρσες και πιο συγκεκριμένα ο Αβικέννας (980-1037), γνωστός και ως «πρίγκιπας των ιατρών». Ο Αβικέννας παρήγε το πρώτο καθαρό αιθέριο έλαιο από το εκατόφυλλο ρόδο (Rosa centifolia). Η συμβολή του είναι πολύ σημαντική καθώς συνέγραψε πάνω από 100 ιατρικά συγγράμματα, μεταξύ αυτών και τον «Κανόνα της Ιατρικής», που περιέχει μια εκτενή αναφορά στα θεραπευτικά αρωματικά έλαια.

Στην αρχαία Ελλάδα, ο «πατέρας της Ιατρικής» Ιπποκράτης αντιμετώπισε την μεγάλη πανούκλα στην Αθήνα καίγοντας λεβάντα, δεντρολίβανο, ύσσωπο, θρούμπι και πολλά άλλα αρωματικά φυτά, ενώ στο βιβλίο του «Αφορισμοί», συστήνει τα αρωματικά λουτρά για την καταπολέμηση γυναικείων νοσημάτων. Τον 1ο αιώνα μ.Χ, ο Διοσκουρίδης συνέγραψε ένα βιβλίο φυτοθεραπείας, συγκεντρώνοντας όλα τα αρωματικά φυτά και τη συμβολή τους στις παθήσεις, με τους Ρωμαίους να το μετονομάζουν σε «Περί Ύλης Ιατρική», κρατώντας το ως σημείο αναφοράς για τη δυτική ιατρική για περισσότερα από 1000 χρόνια!

Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείαςΙπποκράτης

Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείαςΔιοσκουρίδης

Τον Μεσαίωνα, η μεγάλη χρήση μπαχαρικών και αρωματικών εκχυλισμάτων στη Δύση οφειλόταν, σε μεγάλο μέρος, στις Σταυροφορίες , καθώς οι σταυροφόροι μετέφεραν τη Τέχνη της απόσταξης από τον αραβικό κόσμο. Μάλιστα, οι φαρμακοποιοί του 15ου αιώνα ονομάζονταν aromaterii, δίνοντας μας μια ιδέα της σημαντικής θέσης που κατείχαν τα αρωματικά φυτά και τα εκχυλίσματα στην ιατρική της εποχής.

Θυμιάματα: Ιερές Τελετές και Λατρείες

Η αρωματοθεραπεία τον Μεσαίωνα

Με την έλευση του βιομηχανικού πολιτισμού και των σύνθετων χημικών φαρμάκων, η γνώση αυτή παραγκωνίστηκε, όμως όλο και περισσότερο αναζητούμε και προστρέχουμε στη σοφία της φύσης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας και της φυσικής μας τόνωσης.

Σήμερα, τα ευεργετικά τους συστατικά, απομονώνονται κυρίως με απόσταξη με υδρατμούς των αρωματικών συστατικών του φυτού. Η σύστασή τους είναι πλούσια και σύνθετη με διαφορετικές ιδιότητες και επίδραση στον οργανισμό.

Κλινική αρωματοθεραπεία και σύγχρονη ιατρική

Αρωματοθεραπεία: Μυηθείτε στα μυστικά της αρχαιότερης θεραπείας

Η χρήση της κλινικής αρωματοθεραπείας στη σύγχρονη ιατρική είναι εξίσου σημαντική όχι μόνο σαν μια φυσική εναλλακτική μέθοδος αλλά και για έναν πραγματικά ολιστικό τρόπο αντιμετώπισης των παθήσεων και σχετίζεται ιδιαίτερα με την αίσθηση της όσφρησης και τις, πολλές φορές, άγνωστες διεργασίες του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά στο περιοδικό γηριατρικής Today’s Geriatric Medicine, ο Raphael d’Angelo, ολιστικός ιατρός και ερευνητής με ειδίκευση στη μικροβιολογία:
«Παρότι η αίσθηση της όσφρησης τείνει να φθίνει καθώς μεγαλώνουμε, τα αιθέρια έλαια των αρωματικών φυτών μπορούν να έχουν ένα βαθύ αντίκτυπο στους ασθενείς. Για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο άρωμα έχει τη δύναμη να ανακαλέσει στη μνήμη, αναμνήσεις από γεγονότα και συναισθήματα κλειδωμένα μέσα μας για πολλά χρόνια. Η επίδρασή τους στο λιμπικό ή μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τα συναισθήματα, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί θετικά για να καταστείλει το άγχος και τις αϋπνίες, να αυξήσει την όρεξη και να προσφέρει ένα γενικότερο αίσθημα εσωτερικής ηρεμίας».

Στην Ελλάδα, η χρήση της ίσως να μην είναι ακόμη τόσο διαδεδομένη, όμως στο εξωτερικό συνυπάρχει αρμονικά και συμπληρώνει τη Συμβατική Ιατρική, όπως είπαμε.

Στην Αμερική για παράδειγμα, υποστηρίζεται από φορείς, όπως η Ένωση Διεθνών Αρωματοθεραπευτών (Alliance of International Aromatherapists) και ο Εθνικός Σύλλογος Ολιστικής Αρωματοθεραπείας (National Association for Holistic Aromatherapy) και εντάσσεται σε νοσοκομειακές μονάδες με εξειδικευμένο προσωπικό, που εφαρμόζει τις ανάλογες θεραπείες.

Η διάχυση των θεραπευτικών ελαίων απελευθερώνεται στο σώμα του ασθενούς με δύο τρόπους:

Tοπική χρήση– Η μέθοδος της τοπικής χρήσης εφαρμόζεται μέσω τοπικού μασάζ, χρήσης κομπρέσσας, αλοιφής, εμποτισμού των ποδιών, μπάνιου ακόμη και υπόθετου ή γαργάρας. Η τοπική εφαρμογή είναι ευεργετική για σωματικές και ψυχικές παθήσεις όπως οι μυϊκές κακώσεις, οι μολύνσεις, οι γυναικολογικές διαταραχές, τα τσιμπήματα των εντόμων, οι κεφαλαλγίες, η ένταση, η κατάθλιψη και η έντονη κόπωση.
Εισπνοή– Η μέθοδος της απευθείας εισπνοής γίνεται μέσω μιας προσωπικής συσκευής για εισπνοές, μέσω νεφελοποιητή ή διαχύτη αρωμάτων και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για σωματικές και ψυχικές παθήσεις όπως οι κεφαλαλγίες, τα αναπνευστικά προβλήματα, η διαχείριση του άγχους και η κατάθλιψη.

Υποβολή απάντησης

Σημαντική Ενημέρωση

Νέο ηλεκτρονικό κατάστημα

Σταδιακά και τμηματικά, μεταφέρονται τα περισσότερα προϊόντα, στο νέο ηλεκτρονικό μας κατάστημα (σχεδόν όλα υπάρχουν ήδη εκεί).
Στο Spiritual Life!
Εκεί θα βρείτε και πολλά νέα προιόντα σε ημιπολύτιμους λίθους και θυμιάματα.

Μειώσαμε τις τιμές στα περισσότερα αρωματικά στικ και κώνους.

Στο Βοτάνι θα παραμείνουν τα προϊόντα της κάνναβης και όσα προϊόντα από θυμιάματα, δε μεταφέρουμε στο νέο μας ηλεκτρονικό κατάστημα, θα μπουν σε προσφορές, να αδειάσει η αποθήκη.

Ευχαριστούμε για τη κατανόηση, να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας!

Κλειστά για διακοπές

Το φυσικό μας κατάστημα θα παραμείνει κλειστό από 8/8 – 27/8. Το ηλεκτρονικό κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό να δέχεται παραγγελίες. Όλες οι παραγγελίες θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις 29/8, κατόπιν επικοινωνίας μαζί σας και με σειρά προτεραιότητας.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας