Η Κάνναβη είναι ένα πολυ-φάρμακο “ελβετικός σουγιάς”

Η Κάνναβη είναι ένα πολυ-φάρμακο “ελβετικός σουγιάς”

Η Κάνναβη είναι ένα πολυ-φάρμακο “ελβετικός σουγιάς”

Η Κάνναβη είναι ένα πολυ-φάρμακο “ελβετικός σουγιάς”

Αν κάποιος ασχοληθεί, έστω και για λίγο, με το θέμα της κάνναβης και για την χρήση της για ιατρικούς σκοπούς, το πρώτο πράγμα που θα ανακαλύψει είναι ότι πρόκειται για ένα τρομερά πολύπλοκο φυτό. Η πολυπλοκότητα του έγκειται στο ότι, πρώτα από όλα, υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές ποικιλίες (διασταυρώσεις των βασικών ποικιλιών sativa, indica και υβρίδια). Κάθε μια ποικιλία από αυτές τις χιλιάδες ποικιλίες ανάλογα με το που, το πως και το πότε θα καλλιεργηθεί θα παράγει και έναν διαφορετικό χημικό τύπο (δηλ. μια διαφορετική σύνθεση από χημικές ενώσεις, κυρίως κανναβινοειδή και τερπένια, τα οποία μάλιστα παράγονται και διαφοροποιούνται σημαντικά κατά την περίοδο της ανθοφορίας, μιας και τα θηλυκά φυτά είναι αυτά που μας ενδιαφέρουν).

Ο κάθε διαφορετικός χημικός τύπος (αναφέρεται ως χημικοποικιλία / chemovar) καθορίζεται ως προς την “ωριμότητα” του από το πότε θα γίνει ο θερισμός και από το εάν γίνει σωστή, μεγάλης διάρκειας ωρίμαση / αποξήρανση μετά την συγκομιδή. Βασική διαδικασία που συντελείται μερικώς, κατά την διάρκεια της ωρίμανσης είναι η λεγόμενη αποκαρβοξυλίωση που μετατρέπει τα διάφορα κανναβινοειδή σε ενεργά κανναβινοειδή και τα τερπένια σε τερπενοειδή. Τέλος, καθορίζουν της διαφορετικές επιδράσεις της κάνναβης και οι διαφορετικοί τρόποι χορήγησης και παραγωγής σκευασμάτων. Πχ. διαφορετική επίδραση θα δώσει ένα φυτικό υλικό αν το καπνίσουμε (καύση) ή αν το εξαερώσουμε (χαμηλότερη θερμοκρασία από την καύση) και το εισπνεύσουμε ή αν το χρησιμοποιήσουμε ως συστατικό στην παρασκευή ενός βρώσιμου. Έπειτα έχουμε και τα εκχυλίσματα που ανάλογα με την μέθοδο εκχύλισης διαφοροποιούν το τι θα περιέχει το εκχύλισμα, κτλ.

Τώρα γνωρίζοντας από την μια πλευρά την χαοτική πολυπλοκότητα που έχει το ίδιο το φυτό της κάνναβης ας πάμε να δούμε το που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς. Οι ασθένειες και οι παθήσεις είναι χιλιάδες και πολλές φορές με δεκάδες διαφοροποιήσεις μέσα στην ίδια ασθένεια. Αν τώρα συνυπολογίσουμε και τις διαφορές από άνθρωπο σε άνθρωπο (ηλικία, φύλο, βάρος, προϋπάρχουσα κλινική εικόνα κτλ.) βάζουμε στην εξίσωση έναν ακόμα πολλαπλασιαστικό συντελεστή. Και όλοι γνωρίζουν ότι αν πολλαπλασιάσεις το χάος θα καταλήξεις να έχει ένα ακόμα μεγαλύτερο χάος. Έτσι και οι ασθένειες και οι παθήσεις στις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάνναβη είναι πάρα πολλές.

Ένας ακόμα πολλαπλασιαστικός παράγοντας πολυπλοκότητας στο θέμα της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς είναι και το ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ένα διαφορετικό ενδοκανναβινοειδές σύστημα, αν το αναλογιστούμε ως ένα σύνολο, και του οποίου η κατάσταση έχει ονομαστεί ως ο ενδοκανναβινοειδής τόνος (κάτι σαν την κλινική εικόνα ενός ασθενούς αλλά για το ενδοκανναβινοειδές του σύστημα, η ενδοκανναβινοειδής κλινική του εικόνα θα μπορούσαμε να πούμε).

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς το πόσο χαοτικό μπορεί να γίνει το θέμα της κατανόησης της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Γιαυτό οι γιατροί είναι τόσο επιφυλακτικοί (τουλάχιστον όσοι λειτουργούν ως γιατροί και όχι ως φερέφωνα παραπληροφόρησης) με το θέμα της χρήσης της κάνναβης ως φάρμακο. Απλά δεν μπορούν να βάλουν μια μόνο σύνθεση από την κάνναβη σε ένα μπουκαλάκι, να γράψουν από έξω “φάρμακο κάνναβης” και να πουν ότι είναι για την τάδε ή την δείνα ασθένεια στις τάδε δόσεις.

Η κάνναβη δεν μπαίνει σε ένα μόνο μπουκαλάκι και δεν είναι μόνο για μια ασθένεια. Η κάνναβη είναι το φάρμακο του ενδοκανναβινοειδούς μας συστήματος που με την σειρά του χρησιμοποιείται από τον οργανισμό μας για να ρυθμίσει όλα τα άλλα συστήματα (ανοσοποιητικό, εγκέφαλο, νευρικό, γαστρεντερικό, κτλ.) που θα χρησιμοποιηθούν για να επιτευχθεί η ομοιόσταση σε κυτταρικό επίπεδο.

Ενώ με τα κλασσικά φάρμακα χρησιμοποιούμε μια δραστική ουσία για να θεραπεύσουμε μια συγκεκριμένη πάθηση, με την κάνναβη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δεκάδες ασθένειες με ένα φάρμακο “ελβετικό σουγιά”.Αρκεί να να βρούμε ποια χημικοποικιλία είναι για πιο πακέτο ρύθμισης / αντιμετώπισης ασθενειών στον οργανισμό μας.

Αυτό είναι και το θέμα του άρθρου που μεταφράσαμε σήμερα (συνοδεύεται από ένα δευτερεύων άρθρο) και το παρουσιάζουμε. Καλή ανάγνωση.

Η κακή επιστήμη της κάνναβης


Η Κάνναβη είναι ένα πολυ-φάρμακο “ελβετικός σουγιάς”

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: COSMOS magazine, “The bad science of medical cannabis” https://cosmosmagazine.com/biology/the-bad-science-of-medical-cannabis,Elizabeth Finkel https://cosmosmagazine.com/contributors/elizabeth-finkel,Features Biology https://cosmosmagazine.com/topics/biology, 25 October 2017)

Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν την κάνναβη ως φάρμακο. Αυτό δεν βασίζεται σε κλινικές ενδείξεις, ούτε γνωρίζουμε ποιες από τις εκατοντάδες των ενώσεων του φυτού είναι υπεύθυνες για τα υποτιθέμενα αποτελέσματά της. Αναφέρει η Elizabeth Finkel.

Τον τελευταίο χρόνο ο David (Dedi) Meiri[1], ερευνητής της κάνναβης στο Laboratory of Cancer Biology and Cannabinoid Research στο Technion (Israel Institute of Technology), το παλαιότερο πανεπιστήμιο του Ισραήλ, έλαβε ένα βίντεο που δείχνει “το πριν και το μετά” από ένα αυτιστικό αγόρι.
[1] http://dmeiri.net.technion.ac.il/

Στο “πριν” εμφανίζεται το αγόρι να φορά κράνος με τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη του, χτυπώντας το κεφάλι του προς τον τοίχο. Στο “μετά” το δείχνει ήρεμα να κάθεται σε ένα τραπέζι, ζωγραφίζοντας. Η διαφορά του “πριν” με το “μετά”; Μόνο δύο σταγόνες ελαίου κάνναβης που χορηγούνται κάτω από τη γλώσσα. Το βίντεο είχε σταλεί στον Meiri από την Abigail Dar[2], μια γνωστή Ισραηλινή, υπερασπίστρια για τη χρήση της κάνναβης σε παιδιά με αυτισμό.
[2] https://www.facebook.com/abigail.dar.3

Στις αρχές του χρόνου υπήρξε μια διαφορετική ιστορία. Ενώ βρισκόταν στο εργαστήριο του, ο Meiri έλαβε μια σειρά από τηλεφωνικές κλήσεις από την Dar: κάποια αυτιστικά παιδιά βρέθηκαν εκτός ελέγχου μετά την λήψη δύο σταγόνων ελαίου.

Ο Meiri, ο οποίος είναι πρωτίστως ερευνητής για τον καρκίνο, έλαβε το βίντεο και τις κλήσεις επειδή, απρόθυμα, έγινε ένας από τους εμπειρογνώμονες πάνω στην κάνναβη στο Ισραήλ. “Ακόμα και τώρα δεν είμαι πρόθυμος να πω στους ανθρώπους ότι δουλεύω για την ιατρική χρήση της κάνναβης”, λέει. “Δεν είμαι υπέρ της κάνναβης. Νομίζω ότι το 90% είναι εικονικό φάρμακο”.

Αλλά το Ισραήλ βρίσκεται στο μέσον ενός τεράστιου ιατρικού πειράματος. Η κάνναβη δοκιμάζεται εδώ για να θεραπεύσει ένα εκπληκτικό φάσμα ιατρικών συνθηκών. Όχι μόνο τα γνωστά πράγματα όπως η ανορεξία και ο πόνος σε καρκινοπαθείς αλλά και για τον αυτισμό, την νόσο του Crohn, το σύνδρομο Tourette, τις επιληπτικές κρίσεις, την πολλαπλή σκλήρυνση, την αρθρίτιδα, τον διαβήτη και πολλά άλλα. Με σχεδόν 30.000 χρήστες σε πληθυσμό οκτώ εκατομμυρίων, ο Meiri λέει ότι “όλοι γνωρίζουν κάποιον που να κάνει αγωγή θεραπείας με κάνναβη”. Ενώ υπάρχει μια γενική ιατρική οδηγία, με τους γιατρούς να συνταγογραφούν έλαιο κάνναβης από οκτώ εγγεγραμμένους καλλιεργητές, κανείς δεν μπορεί να πει ακριβώς το τι είναι υπεύθυνο για τις φαινομενικές αποκρίσεις.

Το φυτό της κάνναβης είναι ένα χημικό εργοστάσιο με περισσότερες από 500 χημικές ουσίες των οποίων η αφθονία ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των διαφορετικών γενετικών ποικιλιών και σύμφωνα με τις συνθήκες ανάπτυξης – δεν είναι τόσο ποικιλίες όσο είναι περισσότερο χημικοποικιλίες. Το φαρμακευτικό αποτέλεσμα μπορεί να εξαρτάται από την τετραϋδροκανναβινόλη (THC), τη χημική ουσία που μας δίνη την ευφορική αίσθηση ή την κανναβιδιόλη (CBD), η οποία πιστεύεται ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο ή από τα εκατό άλλα “κανναβινοειδή” μοναδικά στο φυτό της κάνναβης και το καθένα με το δικό του φαρμακευτικό προφίλ.

Τελικά: με δεκάδες ποικιλίες που καλλιεργούνται υπό διαφορετικές συνθήκες, οι Ισραηλινοί ασθενείς λαμβάνουν αρκετά διαφορετικές φαρμακευτικές παρασκευές.

Οι δυσκολίες του Ισραήλ είναι συγκρατημένες σε σύγκριση με τις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ είναι η Άγρια Δύση. Οι ομοσπονδιακοί σερίφηδες απαγορεύουν την ιατρική έρευνα στο φυτό, ενώ οι καουμπόηδες της κάνναβης (ποικιλιών που διαφέρουν σε περιεχόμενη THC και CBD) λειτουργούν για την θεραπεία και το κέρδος. Στις 29 πολιτείες των ΗΠΑ που έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης, τα κέντρα διάθεσης κάνναβης που μοιάζουν με τα μαγαζάκια όπως αυτό στον Χάρι Πότερ, πωλούν καραμέλες, μπισκότα, έλαια, αλοιφές και έτοιμα κωνικά τσιγαριλίκια σε περίπου 2,3 εκατομμύρια Αμερικανούς. Και σε ότι αφορά το ποια είναι τα ακριβή ιατρικά οφέλη και οι τυχόν κίνδυνοι τους, κανείς δεν ξέρει. Πρόκειται για ένα μεσαιωνικό φάρμακο – παρόμοιο με τον βρασμένο φλοιό ιτιάς για τη θεραπεία του πονοκεφάλου. Είναι επίσης και μια τεράστια επιχείρηση – η αγορά της Βόρειας Αμερικής για τα νόμιμα προϊόντα κάνναβης αυξήθηκε κατά 30% το 2016, με τις πωλήσεις να φτάνουν τα $6,7 δις[3].
[3] “Business is booming: North American marijuana sales up 30 percent in 2016” (Οι επιχειρήσεις αναπτύσσονται: Οι πωλήσεις κάνναβης στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 30% το 2016)
http://www.thecannabist.co/2017/01/06/marijuana-sales-figures-2016/70821/

Το χάος της ιατρικής κάνναβης στο Ισραήλ είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί. Για να βοηθήσει στην αντιμετώπισή του, το εργαστήριο Cancer Biology and Cannabinoid Research του Meiri διεξάγει αντίστροφη κλινική δοκιμή. Καθώς οι ασθενείς που χρησιμοποιούν την κάνναβη συμπληρώνουν ένα μηνιαίο ερωτηματολόγιο, κατατάξεις από αναλυτικές μηχανές ξεχύνονται από το εργαστήριο του Meiri δημιουργώντας χημικά δακτυλικά αποτυπώματα των εκχυλισμάτων κάνναβης που χρησιμοποιούν οι ασθενείς. Η ιδέα είναι η προσπάθεια να συνδεθούν οι μεμονωμένες ενώσεις κάνναβης με την ανταπόκριση που έχουν στους ασθενείς.

Πρόκειται για μια προσέγγιση που είναι “δύο ή τρεις βαθμίδες πιο κάτω” από το ιδανικό των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο κλινικών δοκιμών (randomised clinical trials, RCTs), λέει ο Donald Abrams, ογκολόγος στο University of California του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος συνταγογραφεί την κάνναβη για παρηγορητική χρήση σε ασθενείς με καρκίνο. “Αλλά, αν γίνουν καλά και υπάρχει ένα ισχυρό αποτέλεσμα, οι παρατηρησιακές μελέτες όπως αυτές, είναι ανεκτίμητες”.

Το Ισραήλ είναι επίσης ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που προωθούνται οι χρυσού-προτύπου RCTs. Αλλά δεδομένου ότι δεκάδες ποικιλίες κάνναβης χρησιμοποιούνται ήδη για έναν μεγάλο αριθμό συνθηκών, οι RCTς φαίνονται ως σταγόνα στον ωκεανό.

Χώρες όπως η Αυστραλία, όπου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση νομιμοποίησε την ιατρική κάνναβη τον Οκτώβριο του 2016, μπαίνουν σε αυτό τον νέο γενναίο κόσμο με ανησυχία. “Επειδή δεν έχει υπάρξει σωστή έρευνα, βρισκόμαστε τώρα σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι”, λέει ο φαρμακολόγος James Angus του University of Melbourne, ο οποίος προεδρεύει του συμβουλευτικού συμβουλίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την ιατρική χρήση της κάνναβης. “Το επαγγελματικό μας δυναμικό στο τομέα της υγείας δεν έχει κατευθυντήριες γραμμές ή εμπειρία στη συνταγογράφηση και οι ασθενείς το απαιτούν. Μας έχει τελειώσει ο χρόνος”.

Η Γη της Επαγγελίας μπορεί να είναι το καλύτερο στοίχημα στον κόσμο για την απελευθέρωση από το χάος της κάνναβης.

Η Κάνναβη είναι ένα πολυ-φάρμακο “ελβετικός σουγιάς”

Ήδη από το 2737 π.Χ. πιστεύεται ότι ο μυθικός αυτοκράτορας Shen Neng της Κίνας χρησιμοποιούσε τσάι κάνναβης για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας, των ρευματισμών, της ελονοσίας και, μάλιστα, της κακής μνήμης.Guo Xu (1456-c.1529) Wikimedia Commons

Μη δημοσιευμένα (ανέκδοτα) στοιχεία για την ιατρική χρήση της κάνναβης πηγαίνουν πίσω στον μυθικό κινέζο αυτοκράτορα Shen Neng το 2700 π.Χ. Άλλες αναφορές υπάρχουν σε αρχαία ρωμαϊκά, ελληνικά και ινδικά κείμενα. Ή μπορεί κάποιος να το ψάξει στο google.

Χιλιάδες χρόνια από τον Shen Neng, και φαίνεται ότι δεν έχουμε ακόμα πολλά περισσότερα από ότι μόνο ανέκδοτα στοιχεία για να συνεχίσουμε. Όπως αναφέρει η έκθεση των US National Academies of Science (Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών των ΗΠΑ) τον Ιανουάριο του 2017[4], λέγοντας: “Παρά την αυξημένη χρήση κάνναβης και το μεταβαλλόμενο πολιτικό πεδίο σε επίπεδο πολιτείας, τεκμηριωμένα στοιχεία σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία – τόσο επιβλαβείς όσο και ωφέλιμες – της χρήσης κάνναβης παραμένουν αόριστα”.
[4] “Nearly 100 Conclusions on the Health Effects of Marijuana and Cannabis-Derived Products Presented in New Report; One of the Most Comprehensive Studies of Recent Research on Health Effects of Recreational and Therapeutic Use of Cannabis and Cannabis-Derived Products” (Σχεδόν 100 συμπεράσματα σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία των προϊόντων που προέρχονται από την κάνναβη παρουσιάζονται στη νέα έκθεση. Μια από τις πιο ολοκληρωμένες μελέτες πρόσφατων ερευνών σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία της ψυχαγωγικής και θεραπευτικής χρήσης προϊόντων κάνναβης και κάνναβης)
http://www8.nationalacademies.org/onpinews/newsitem.aspx?RecordID=24625&_ga=1.166210365.208024799.1434990546

Ενώ οι ιατρικές χρήσεις της παπαρούνας του οπίου, ενός πολύ πιο επικίνδυνου φυτού, είναι καλά κατανοητές, η κάνναβη παρέμεινε φυλακισμένη (και αχρησιμοποίητη) στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ήταν μέρος της φαρμακοποιίας των ΗΠΑ μέχρι τη δεκαετία του 1930, ως βάμμα με βάση το αλκοόλ, μέχρις ότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέσει εντελώς εκτός νόμου την κατοχή και την πώλησή της μέσω του νόμου Marijuana Tax Act του 1937. Ακολούθησαν και πιο δραστικές κυρώσεις. Η κάνναβη στο ομοσπονδιακό δίκαιο εξακολουθεί να είναι δαιμονοποιημένη ως μια ουσία του Πίνακα 2, με τον χαρακτηρισμό “χωρίς καμιά ιατρική χρήση”, τοποθετημένη στην ίδια κατηγορία με την ηρωίνη, το LSD και το έκστασι. Ωστόσο, όπως θα έδειχνε μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, το φυτό είναι λατρεμένο για μια φαινομενικά ανεξάντλητη λίστα θεραπευτικών ιδιοτήτων.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες η ανισότητα μεταξύ των αποδείξεων και των ανέκδοτων στοιχείων έχει αυξηθεί. Παρά το ότι η πλειονότητα των πολιτειών (ξεκινώντας με την Καλιφόρνια το 1996) έχει νομιμοποιήσει την κάνναβη για την θεραπεία και αντιμετώπιση ιατρικών καταστάσεων, οι ομοσπονδιακοί περιορισμοί στην έρευνα παρέμειναν σκληροί. Έτσι, οι ερευνητές έχουν μεγάλη δυσκολία στο να μπορούν να μελετήσουν εάν αυτές οι ιατρικές χρήσεις έχουν οποιαδήποτε βάση στην επιστήμη. “Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια τέλεια καταιγίδα”, λέει ο Daniele Piomelli, νευροβιολόγος στο University of California, Irvine.

Ο Piomelli ερευνά την κάνναβη όσο καλύτερα μπορεί. Για να συμμορφωθεί με τις εντολές της ομοσπονδιακής Drug Enforcement Agency, DEA (Υπηρεσία για την Καταπολέμηση των Ναρκωτικών), το πολύτιμο στοκ του με τα 50 χιλιοστογράμμα THC πρέπει να φυλάσσεται σε κλειδωμένο χρηματοκιβώτιο, σε ασφαλές ψυγείο, σε κλειστό εργαστήριο. “Κάθε άλλος άνθρωπος μπορεί να πάει σε ένα κατάστημα διάθεσης και για $10 να αγοράσει κάνναβη”, λέει. “Αν όμως την φέρουμε στο πανεπιστήμιο, κινδυνεύουμε να μας την βρει το FBI και η DEA και να έχουμε μπλεξίματα με τον νόμο. Ζούμε σε μια σχιζοφρενική κατάσταση”.

Ακόμη και όταν οι ερευνητές έχουν πάρει άδεια να πραγματοποιήσουν έρευνα, η κάνναβη μπορεί να παρασχεθεί μόνο από ένα εξουσιοδοτημένο εργαστήριο, από το University of Mississippi. Το εργαστήριο αναπτύξει και καλλιεργεί την ίδια ποικιλία εδώ και δεκαετίες, μία ποικιλία που δεν έχει και μεγάλη ομοιότητα με τις χημικοποικιλίες που πωλούνται τώρα μέσω των καταστημάτων διάθεσης.

Η Κάνναβη είναι ένα πολυ-φάρμακο “ελβετικός σουγιάς”

Στο Σαν Φρανσίσκο, ο Abrams προσπάθησε γενναία τη δεκαετία του 1990 να οργανώσει μια κλινική δοκιμή για να ελέγξει τους ισχυρισμούς των ασθενών που πεθαίνουν από το AIDS ότι το κάπνισμα κάνναβης ξεπέρασε σε αποτελεσματικότητα τα φάρμακα κατά της ναυτίας. Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο που προσπάθησε να πάρει άδεια από το National Institute on Drug Abuse, τελικά τζίφος και όπως λέει συχνά στους δημοσιογράφους, θεωρεί τον εαυτό του ως το Εθνικό Ινστιτούτο “σχετικά με” την κατάχρηση ουσιών και όχι “για” την κατάχρηση ουσιών.

Έτσι, η έκθεση του Ιανουαρίου από τις National Academies of Science δεν ήταν μια έκπληξη. Η έκθεση, με βάση την ανασκόπηση 10.000 δημοσιεύσεων, βρήκε “μέτρια” στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της κάνναβης για τη θεραπεία της ναυτίας και του εμέτου σε ενήλικες που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για τον χρόνιο πόνο και για την ανακούφιση των σπασμών στην πολλαπλή σκλήρυνση. Δεν έδωσε, ωστόσο, ετυμηγορία για έναν μακρύ κατάλογο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της επιληψίας, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, της νόσου του Parkinson, του μετατραυματικού στρες, του άγχους, της αϋπνίας και του καρκίνου. Για τους όρους αυτούς, σύμφωνα με την έκθεση, “δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για την εκτίμηση των επιπτώσεών τους”.

Αλλά κομμάτια πληροφοριών διαρρέουν. Τον Μάιο, μια έκθεση στο περιοδικό New England Journal of Medicine[5] έδειξε ότι ένα λιπαρό, με γεύση φράουλας[6] σκεύασμα με καθαρή κανναβιδιόλη (φτιαγμένο από τη βρετανική εταιρεία GW Pharmaceuticals) μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά με μια σπάνια μορφή επιληψίας γνωστή ως σύνδρομο Dravet[7]. Από τα 120 παιδιά που συμμετείχαν, 60 έλαβαν κανναβιδιόλη και 60 έλαβαν μόνο ένα λάδι με φράουλα, το εικονικό φάρμακο. Τρεις από την ομάδα που έλαβε θεραπεία επέτυχαν πλήρη υποχώρηση από τις κρίσεις τους, ενώ στο 40% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία, η συχνότητα των κρίσεων μειώθηκε κατά το ήμισυ. Όμως, το 27% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου παρουσίασε επίσης μείωση κατά το ήμισυ του ρυθμού κρίσεων και υπήρξαν σημαντικές παρενέργειες μεταξύ της ομάδας που υποβλήθηκε σε θεραπεία. “Δεν είναι ένα μαγικό φάρμακο”, εξηγεί η Ingrid Scheffer, παιδιατρική νευρολόγος στο University of Melbourne και συν-συγγραφέας της μελέτης. Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι γονείς των ασθενών της έχουν διαφορετική άποψη. “Η συμπεριφορά τους είναι, ‘δεν μας νοιάζει τι πιστεύεται, απλά δώστε το μας’”.
[5] “Trial of Cannabidiol for Drug-Resistant Seizures in the Dravet Syndrome” (Δοκιμή της κανναβιδιόλης στις φαρμακανθεκτικές επιληπτικές κρίσεις στο σύνδρομο Dravet)
http://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1611618
Περίληψη
“Ιστορικό: Το σύνδρομο Dravet είναι μια περίπλοκη διαταραχή παιδικής επιληψίας που σχετίζεται με ανθεκτικές σε φάρμακα επιληπτικές κρίσεις και υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Μελετήσαμε την (απομονωμένη) κανναβιδιόλη για τη θεραπεία των ανθεκτικών σε φάρμακα επιληπτικών κρίσεων στο σύνδρομο Dravet.
Μέθοδοι: Σε αυτή τη διπλή τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή, δώσαμε τυχαία σε 120 παιδιά και νέους ενήλικες με σύνδρομο Dravet και ανθεκτικές σε φάρμακα επιληπτικές κρίσεις να λάβουν πόσιμο διάλυμα κανναβιδιόλης σε δόση 20 mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα ή εικονικό φάρμακο, εκτός από την τυπική αντιεπιληπτική θεραπεία. Το πρωταρχικό τελικό σημείο ήταν η μεταβολή της συχνότητας των σπασμών-επιληπτικών κρίσεων σε περίοδο θεραπείας 14 εβδομάδων, σε σύγκριση με μια βασική περίοδο 4 εβδομάδων.
Αποτελέσματα: Η διάμεση συχνότητα των σπασμών ανά μήνα μειώθηκε από 12,4 σε 5,9 με την κανναβιδιόλη σε σύγκριση με μείωση από 14,9 σε 14,1 με εικονικό φάρμακο (προσαρμοσμένη διάμεση διαφορά μεταξύ της ομάδας κανναβιδιόλης και της ομάδας του εικονικού φαρμάκου σε μεταβολή της συχνότητας των κρίσεων, -22,8 ποσοστιαίες μονάδες. 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI], -41,1 έως -5,4, Ρ = 0,01). Το ποσοστό των ασθενών που είχαν τουλάχιστον 50% μείωση στη συχνότητα των σπασμών ήταν 43% με την κανναβιδιόλη και 27% με το εικονικό φάρμακο (αναλογία πιθανότητας 2,00, 95% CI, 0,93 έως 4,30, P = 0,08). Η γενική κατάσταση του ασθενούς βελτιώθηκε κατά τουλάχιστον μία κατηγορία στην κλίμακα Global Impression of Change των επτά κατηγοριών στο 62% της ομάδας κανναβιδιόλης σε σύγκριση με το 34% της ομάδας του εικονικού φαρμάκου (P = 0,02). Η συχνότητα των συνολικών επιληπτικών κρίσεων όλων των τύπων μειώθηκε σημαντικά με την κανναβιδιόλη (Ρ = 0,03), αλλά δεν παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των μη σπασμωδικών κρίσεων. Το ποσοστό των ασθενών που ήταν χωρίς κρίση ήταν 5% με κανναβιδιόλη και 0% με εικονικό φάρμακο (P = 0,08). Τα ανεπιθύμητα συμβάντα που εμφανίστηκαν συχνότερα στην ομάδα κανναβιδιόλης απ’ ότι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου περιελάμβαναν διάρροια, έμετο, κόπωση, πυρεξία, υπνηλία και μη φυσιολογικά αποτελέσματα σε δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας. Υπήρξαν περισσότερες αποσύρσεις από τη δοκιμή στην ομάδα κανναβιδιόλης.
Συμπεράσματα: Μεταξύ των ασθενών με σύνδρομο Dravet, η κανναβιδόλη οδήγησε σε μεγαλύτερη μείωση της συχνότητας των σπασμών από το εικονικό φάρμακο και συνδέθηκε με υψηλότερα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών”.
[6] “Antiepileptic Efficacy Study of GWP42003-P in Children and Young Adults With Dravet Syndrome (GWPCARE1)” (Μελέτη αντι-επιληπτικής αποτελεσματικότητας του GWP42003-P σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες με σύνδρομο Dravet (GWPCARE1))
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02091375
[7] “GW Pharmaceuticals and its U.S. Subsidiary Greenwich Biosciences Announce Publication of Groundbreaking Study of Epidiolex® (cannabidiol) in The New England Journal of Medicine” (Η GW Pharmaceuticals και η θυγατρική της Greenwich Biosciences στο Ηνωμένο Βασίλειο αναγγέλλουν τη δημοσίευση μελέτης πρωτοποριακής μελέτης του Epidiolex® (κανναβιδιόλη) στο The New England Journal of Medicine)
https://globenewswire.com/news-release/2017/05/24/995933/0/en/GW-Pharmaceuticals-and-its-U-S-Subsidiary-Greenwich-Biosciences-Announce-Publication-of-Groundbreaking-Study-of-Epidiolex-cannabidiol-in-The-New-England-Journal-of-Medicine.html

Οι περισσότερες από τις 400 σελίδες της αναφοράς των NAS αναφέρουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της κάνναβης, όπως ένας αυξημένος κίνδυνος σχιζοφρένειας ή αυτοκινητιστικά ατυχήματα ή χρόνιος βήχας. Αυτό, λέει ο Piomelli, αντικατοπτρίζει αυτό που ανέφεραν οι ερευνητές για το ότι: “Υπάρχει μια προκατάληψη για την μηδενική υπόθεση – ότι η κάνναβη προκαλεί βλάβη”. Αυτές οι βλάβες υπάρχουν, συμφωνεί. “Αλλά η κοινωνία ζητά απαντήσεις σχετικά με τα οφέλη της και αυτό δεν είναι θέμα που οι ερευνητές μπόρεσαν να απαντήσουν”.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την έρευνα στον τομέα της κάνναβης την δεκαετία του 1960. Ήταν η αρχή της επανάστασης των hippy και του καπνίσματος της κάνναβης. Αλλά κανείς δεν ήξερε πραγματικά ποιο είναι το ψυχοδραστικό συστατικό της.

Ο Raphael Mechoulam (Ραφαέλ Μεχουλάμ), χημικός στο Hebrew University of Jerusalem, είδε μια ευκαιρία. Το 1964 ήταν ο πρώτος που συνέδεσε τις επιδράσεις των αλλαγών στο μυαλό από την κάνναβη, με την THC. Η έρευνά του άνθησε μέσα σε ένα ρυθμιζόμενο αλλά ανεκτικό περιβάλλον: η κύρια πηγή κάνναβης ήταν ο τοπικός αστυνομικός σταθμός. Η ομάδα του απομόνωσε επίσης τα φυσικά ισοδύναμα κάνναβης στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας χοίρους (με μεγάλη δυσκολία, δεδομένου ότι οι ερευνητές βρίσκονταν στην Ιερουσαλήμ). Το 1992 ταυτοποίησαν το ανανδαμίδιο, το λεγόμενο ευδαιμονικό μόριο, και το 1995 ένα ακόμα με την πιο επιστημονική και μακροσκελή ονομασία, την 2-αραχιδονυλογλυκερόλη ή 2 AG εν συντομία. Αυτές οι ενώσεις σχετικές με την THC, που φτιάχνονται από τον εγκέφαλο, είναι γνωστές (πλέον) ως ενδοκανναβινοειδή.

Εν τω μεταξύ, το ισραηλινό κοινό άρχισε να μιλά και να ζητά την ιατρική χρήση της κάνναβης. Όπως και στο Σαν Φρανσίσκο, η επιδημία του AIDS είχε βάλει την ιατρική χρήση της κάνναβης στο προσκήνιο. Αντικατοπτρίζοντας την εμπειρία του Donald Abrams, ο ανοσιολόγος Zvi Bentwich είδε επίσης τις επιπτώσεις κατά της ναυτίας και στην ανακούφιση του πόνου που είχε το κάπνισμα της κάνναβης από τους ασθενείς του με AIDS. Και ενώ τα αντιρετροϊκά φάρμακα θα έφερναν την επιθετική επιδημία του AIDS σε αμφότερες τις χώρες υπό έλεγχο, η έκρηξη για την παρηγορητική χρήση της κάνναβης από καρκινοπαθείς αυξήθηκε, με τη βοήθεια του διαδικτύου.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει, αλλά με αυστηρούς κανονισμούς. Οι ασθενείς, υποστηριζόμενοι από μια επιστολή από γιατρό, θα μπορούσαν να λάβουν άδεια ιατρικής χρήσης της κάνναβης από το Υπουργείο Υγείας. Και οι καλλιεργητές χρειάζονταν άδεια. Μία από τις πρώτες εταιρείες που έλαβε μια τέτοια άδεια το 2007, ήταν η Tikun Olam[8]. Καθώς οι αριθμοί των ασθενών αυξήθηκαν, άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τις απαντήσεις τους. Το 2015, ο Bentwich[9], ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του Centre for Emerging Tropical Diseases and AIDS στο Ben Gurion University, προσχώρησε στην Tikun Olam για να ξεκινήσει ένα επίσημο πρόγραμμα κλινικών δοκιμών. “Αν η ιατρική κοινότητα πρόκειται να δεχτεί την κάνναβη, αυτό εξαρτάται από τη διεξαγωγή μεγάλων αξιόπιστων κλινικών δοκιμών”, λέει. “Στις ΗΠΑ, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό είναι ακόμα εξαιρετικά δύσκολο”.
[8] Tikun Olam Ltd., About us (Σχετικά με εμάς)
http://www.tikun-olam.info/article.php?id=1013
[9] Καθ. Zvi Bentwich
https://2017.canntencon.com/staff/prof-zvi-bentwich/

Η Κάνναβη είναι ένα πολυ-φάρμακο “ελβετικός σουγιάς”

Raphael Mechoulam speaks at the CannaTech conference. (Ο Raphael Mechoulam μιλάει στο συνέδριο της CannaTech) Από: JACK GUEZ / AFP / Getty Images

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ είναι επικεφαλής. Είναι η μόνη χώρα, για παράδειγμα, που δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης διπλής τυφλής μελέτης σχετικά με τη χρήση κάνναβης από ασθενείς με νόσο του Crohn. Η Timna Naftali, γαστρεντερολόγος στο Meir Medical Centre, διεξήγαγε τη δοκιμή μετά που ανακάλυψε ότι αρκετοί ασθενείς αυτοθεραπεύονταν με κάνναβη. “Είχαν μειώσει τα φάρμακά τους και δεν υπέστησαν φλεγμονή”, λέει. “Ήταν πολύ ενδιαφέρον”.

Στην δοκιμή της, 21 ασθενείς ανατέθηκαν τυχαία σε μια ομάδα για να καπνίζει πλούσια σε THC τσιγάρα κάνναβης δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες ή σε μια ομάδα για να καπνίζει κάνναβη χωρίς THC και άλλα κανναβινοειδή. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο Clinical Gastroenterology and Hepatology[10], έδειξαν ότι σε 10 από τους 11 ασθενείς με νόσο του Crohn οι οποίοι κάπνιζαν τα πλούσια σε ΤΗC τσιγάρα, υπήρχαν “σημαντικά κλινικά οφέλη”. Μια κριτική ήταν ότι ίσως οι ασθενείς απλώς αισθάνονταν καλύτερα λόγω των ευφορικών επιδράσεων της κάνναβης, οπότε η Naftali επανέλαβε την δοκιμή και ανέθεσε σε έναν ενδοσκοπιστή να αποφασίσει. Αυτή τη φορά 50 ασθενείς έλαβαν ένα έλαιο, που περιέχει αναλογία 4:1 κανναβιδιόλη προς ΤΗC. “Ως γιατρός, δεν είμαι ικανοποιημένη να λέω στους ασθενείς να καπνίζουν”, λέει η Naftali.
[10] “Cannabis Induces a Clinical Response in Patients With Crohn’s Disease: A Prospective Placebo-Controlled Study” (Η κάνναβη προκαλεί κλινική ανταπόκριση σε ασθενείς με νόσο του Crohn: Προοπτική ελεγχόμενη από εικονικό φάρμακο μελέτη)
http://www.tikun-olam.co.il/files/users/cannabis%20for%20CD%20-%20tikun%20olam.pdf
Περίληψη
“ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΙ: Το φυτό της κάνναβης έχει αναφερθεί ότι παράγει ευεργετικά αποτελέσματα για ασθενείς με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, αλλά αυτό δεν έχει διερευνηθεί σε ελεγχόμενες δοκιμές. Διεξήγαμε μια προοπτική δοκιμή για να διαπιστώσουμε εάν η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει ύφεση σε ασθενείς με νόσο του Crohn.ΜΕΘΟΔΟΙ: Μελετήσαμε 21 ασθενείς (μέση ηλικία, 40-14 ετών, 13 άνδρες) με βαθμολογία δείκτη δραστηριότητας της νόσου του Crohn (Crohn’s Disease Activity Index, CDAI) μεγαλύτερη από 200 που δεν ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία με στεροειδή, ανοσορυθμιστές ή με αντι-ογκολογικούς παράγοντες α νέκρωσης. Οι ασθενείς ανατέθηκαν τυχαία σε ομάδες που έλαβαν κάνναβη, δύο φορές την ημέρα, με τη μορφή τσιγάρων που περιείχαν 115 mg Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) ή εικονικού φαρμάκου που περιείχαν άνθη κάνναβης από τα οποία είχε αφαιρεθεί η THC. Η ασθένεια και οι εργαστηριακές εξετάσεις αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια 8 εβδομάδων θεραπείας και 2 εβδομάδων μετά.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Πλήρης ύφεση (βαθμολογία CDAI 100) παρατηρήθηκε σε 10 από τα 11 άτομα στην ομάδα κάνναβης (90%, από 330 έως 105 έως 152 έως 109) και 4 στους 10 στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου (40% από 373 – 94 έως 306 – 143, Ρ = .028). Τρεις ασθενείς στην ομάδα κάνναβης απογαλακτίστηκαν από την εξάρτηση από στεροειδή. Τα άτομα που έλαβαν κάνναβη ανέφεραν βελτιωμένη όρεξη και ύπνο, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Παρότι δεν επιτεύχθηκε το πρωτεύον τελικό σημείο της μελέτης (επαγωγή της ύφεσης), μια σύντομη πορεία (8 εβδομάδων) πλούσιας σε THC κάνναβης παρήγαγε σημαντικά κλινικά, χωρίς στεροειδή φάρμακα σε 10 από τους 11 ασθενείς με ενεργή νόσο του Crohn , σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, χωρίς παρενέργειες. Περαιτέρω μελέτες, με μεγαλύτερες ομάδες ασθενών και με μη ανοιχτό τρόπο πρόσληψης, δικαιολογούνται”.

Μια άλλη δοκιμή που εξέτασε ένα καθαρό εκχύλισμα κανναβιδιόλης ήταν αναποτελεσματική[11]. “Ίσως ήταν η χαμηλή δόση”, λέει η Naftali. “Υπάρχει επίσης ένας ισχυρισμός που λέει πρέπει να χορηγείται σε συνδυασμό”. Ίσως είναι μια περίπτωση αυτού που περιέγραψε ο Mechoulam ως “συνδυαστική επίδραση” (entourage effect)[12] – η επίδραση μιας μυστηριώδους βιολογικής συνέργειας μεταξύ των ενώσεων κάνναβης.
[11] “Low-Dose Cannabidiol Is Safe but Not Effective in the Treatment for Crohn’s Disease, a Randomized Controlled Trial” (Η κανναβιδιόλη χαμηλής δόσης είναι ασφαλής αλλά δεν είναι αποτελεσματική στη θεραπεία της νόσου του Crohn, μια τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28349233
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι ένα αντιφλεγμονώδες κανναβινοειδές που αποδεικνύεται ωφέλιμο σε ένα μοντέλο IBD του ποντικού. Χωρίς κεντρικό αποτέλεσμα, η κανναβιδιόλη είναι μια ελκυστική επιλογή για τη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών.
ΣΚΟΠΟΣ: Αξιολόγηση των επιδράσεων της κανναβιδιόλης στη νόσο του Crohn σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη.
ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ: Είκοσι ασθενείς ηλικίας 18-75 ετών με δείκτη δραστηριότητας της νόσου του Crohn (CDAI) >200 τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν από του στόματος (10 mg) CBD ή εικονικό φάρμακο δύο φορές την ημέρα. Οι ασθενείς δεν ανταποκρίθηκαν στην τυποποιημένη θεραπεία με στεροειδή (11 ασθενείς), θειοπουρίνες (14) ή ανταγωνιστές TNF (11). Η ασθένεια και οι εργαστηριακές παράμετροι αξιολογήθηκαν κατά τη διάρκεια 8 εβδομάδων θεραπείας και 2 εβδομάδων μετά. Άλλη ιατρική περίθαλψη παρέμεινε αμετάβλητη.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τους 20 ασθενείς που είχαν προσληφθεί 19 συμπλήρωσαν τη μελέτη. Η μέση ηλικία τους ήταν 39 ± 15 και 11 ήταν άρρενες. Η μέση κατανάλωση CDAI πριν από την κατανάλωση κανναβιδιόλης ήταν 337 ± 108 και 308 ± 96 (p = NS) στις ομάδες CBD και εικονικού φαρμάκου, αντίστοιχα. Μετά από 8 εβδομάδες θεραπείας, ο δείκτης ήταν 220 ± 122 και 216 ± 121 στις ομάδες CBD και εικονικού φαρμάκου, αντίστοιχα (p = NS). Οι δοκιμασίες αιμοσφαιρίνης, λευκωματίνης και νεφρού και ηπατικής λειτουργίας παρέμειναν αμετάβλητες. Δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σε αυτή τη μελέτη για μετρίως ενεργή νόσο του Crohn, η CBD ήταν ασφαλής αλλά δεν είχε ευεργετικά αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη επίδρασης της CBD στη νόσο του Crohn, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται στη μικρή δόση της CBD, στον μικρό αριθμό των ασθενών στη μελέτη ή στην έλλειψη της απαραίτητης συνεργίας με άλλα κανναβινοειδή. Απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση”.
[12] “Entourage effect” (Συνδυαστική επίδραση)
https://en.wikipedia.org/wiki/Entourage_effect

Η Κάνναβη είναι ένα πολυ-φάρμακο “ελβετικός σουγιάς”
Μπουκαλάκια ελαίου κάνναβης για ιατρική χρήση που πωλούνται για ασθενείς που φέρουν ιατρική συνταγή σε ιατρείο στο Τελ Αβίβ. JACK GUEZ / AFP / Getty Images

Μια άλλη παγκόσμια πρώτη δοκιμή που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ισραήλ δοκιμάζει τις επιδράσεις της κάνναβης σε νέους με αυτισμό. Δεδομένου ότι η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει ψυχωσική συμπεριφορά, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι θεωρείται ότι θα βρεθεί υποψήφιος για μια κατάσταση όπου η ψυχωσική συμπεριφορά αποτελεί συχνά μέρος του προβλήματος. Ωστόσο, το ένα τρίτο των παιδιών με αυτισμό[13] πάσχουν και από επιληπτικές κρίσεις.
[13] “Children with autism spectrum disorder and epilepsy” (Παιδιά με διαταραχή φάσματος αυτισμού και επιληψία)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24295159
Περίληψη
“Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (Autism spectrum disorder, ASD) είναι μια βιολογικά βασισμένη νευροαναπτυξιακή αναπηρία που χαρακτηρίζεται από ποιοτικά και επίμονα ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση και από την παρουσία περιορισμένων, επαναλαμβανόμενων και στερεοτύπων συμπεριφορών. Τα συμπτώματα πρέπει να υπάρχουν στην πρώιμη παιδική ηλικία και πρέπει να περιορίζουν και να παρεμποδίζουν την καθημερινή λειτουργία. Υπάρχει αυξημένος επιπολασμός ανωμαλιών επιληψίας ή/και επιληπτικής ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (epileptiform electroencephalography, EEG) σε παιδιά με ASD. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα τρίτο των παιδιών και των εφήβων με επιληπτικές κρίσεις της ASD, αλλά η σχέση μεταξύ επιληψίας και αυτισμού είναι αμφιλεγόμενη. Αυτό το άρθρο εξετάζει τους τύπους επιληπτικών κρίσεων που σχετίζονται με την ASD, τα ευρήματα του EEG και τις τρέχουσες στρατηγικές θεραπείας. Το άρθρο περιγράφει επίσης σύνδρομα που σχετίζονται με τον φαινότυπο αυτισμού και την επιληψία”.

Όταν ο παιδιατρικός νευρολόγος Adi Aran, στο Shaare Zedek Medical Centre της Ιερουσαλήμ, συνταγογράφησε κάνναβη για τις κρίσεις αυτιστικών παιδιών, οι γονείς τους ανέφεραν δραματικά αποτελέσματα. Τα παιδιά που δεν μίλησαν ποτέ άρχισαν να μιλούν και να γράφουν για πρώτη φορά. Για να επαληθεύσει αυτά τα ανεκδοτικά αποτελέσματα, διεξάγει μια δοκιμή σε 120 νέους, ηλικίας 5 έως 21 ετών[14]. Ορισμένοι λαμβάνουν ολόκληρο έλαιο κάνναβης το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων ένα λόγο 20:1 κανναβιδιόλης προς THC, άλλοι λαμβάνουν καθαρό εκχύλισμα που περιέχει μόνο κανναβιδιόλη και ΤΗC, μια τελική ομάδα λαμβάνει ένα εικονικό φάρμακο, ένα ίδιο αρωματισμένο έλαιο. Όλοι θα υποβληθούν σε μια περίοδο “απόρριψης”, όπου σταδιακά απογαλακτίζονται από το έλαιο τους.
[14] “Cannabinoids for Behavioral Problems in Children With ASD (CBA)” (Κανναβινοειδή για Προβλήματα Συμπεριφοράς στα Παιδιά με ASD (CBA))
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02956226
Λεπτομερής περιγραφή:
Οι καταστροφικές συμπεριφορές είναι πολύ συχνές σε παιδιά και νέους με διαταραχή φάσματος αυτισμού (autism spectrum disorder, ASD). Τα προβλήματα συμπεριφοράς αυξάνουν την κοινωνική δυσλειτουργία στα παιδιά με ASD, καθιστούν τις παρεμβάσεις πιο δύσκολες και προκαλούν σημαντική πίεση στις οικογένειες και τους φροντιστές. Η τρέχουσα θεραπεία βασίζεται σε παρεμβατικές συμπεριφορές συνδυασμένες με άτυπα αντιψυχωσικά που συχνά έχουν χαμηλή ανεκτικότητα και αμφισβητήσιμη αποτελεσματικότητα.Η κάνναβη ασκεί βαθιά επίδραση στην ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά. Η έρευνα που χρησιμοποιεί ζωικά μοντέλα ASD υποδεικνύει πιθανή δυσλειτουργία του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος και τονίζει ότι μπορεί να είναι ένας νέος στόχος για φαρμακολογικές παρεμβάσεις. Τα ανεκδοτικά στοιχεία υποδηλώνουν την αποτελεσματικότητα διαφόρων φυτοκανναβινοειδών σε ανθεκτικά προβλήματα συμπεριφοράς. Εντούτοις, ελλιπείς ελεγχόμενες μελέτες στον άνθρωπο.
Στόχος: Η εκτίμηση της ασφάλειας, της ανεκτικότητας και της αποτελεσματικότητας των κανναβινοειδών αναμειγνύεται [κανναβιδιόλης (CBD), Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) σε αναλογία 20: 1] για προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά και νέους με ASD.
Ρύθμιση: Μια διπλά τυφλή τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη με διασταύρωση.
Μέθοδοι: Εκατόν είκοσι συμμετέχοντες ηλικίας 6-30 ετών, με καθιερωμένη διάγνωση ASD και μέτρια έως σοβαρά ανθεκτικά συμπεριφορικά προβλήματα, θα υποβληθούν σε θεραπεία με εικονικό φάρμακο και τα κανναβινοειδή αναμειγνύονται σε μια τυχαιοποιημένη διασταυρούμενη δοκιμή. Κάθε περίοδος παρέμβασης θα είναι 12 εβδομάδες με επιπλέον 4 εβδομάδες για σταδιακή μείωση της δόσης και έκπλυση.
Οι βασικές αξιολογήσεις θα περιλαμβάνουν: Πρόγραμμα διαγνωστικής παρακολούθησης αυτισμού (ADOS-2), Ερωτηματολόγιο κοινωνικής επικοινωνίας (SCQ), Vineland II (βασισμένο σε συνεντεύξεις), Κλίμακα αξιολόγησης αυτιστικής παιδικής ηλικίας (CARS-2, based on observation).
Μέτρα πρωτογενούς έκβασης: Το ερωτηματολόγιο για την κατάσταση του εγκεφάλου, η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (HSQ-ASD), η λίστα ελέγχου της συμπεριφοράς των παιδιών (CBCL, parent-rated) και ο δείκτης πίεσης αυτισμού (APSI) θα αξιολογούνται κάθε 4 εβδομάδες.
Μέτρα δευτερογενών αποτελεσμάτων: Θα εκτιμηθεί η κλινική συνολική εντύπωση (βαθμολογία CGI, δείκτες βελτίωσης και δείκτη αποτελεσματικότητας, κλινικός βαθμολογητής) και κλίμακα κοινωνικής απόκρισης (SRS, γονέας και εκπαιδευτικός) κατά την έναρξη και τον τερματισμό κάθε περιόδου θεραπείας. Τα ανεπιθύμητα συμβάντα θα εγγραφούν κάθε 4 εβδομάδες”.

Βάση αρχής, οι περισσότεροι γιατροί θα ήθελαν να δουν τα αποτελέσματα πολλών τέτοιων δοκιμών πριν συνταγογραφήσουν κάνναβη. Ωστόσο, γονείς όπως η Abigail Dar διαφωνούν με αυτήν την προσέγγιση. “Ένας γονέας σαν εμένα με ένα περίπλοκο παιδί δεν έχει την πολυτέλεια τέτοιων αρχών”, λέει. Ο γιος της, ο Yuval, τώρα πια στα 20 του, είναι αυστηρά αυτιστικός και κάποτε ήταν τόσο επιρρεπής σε βίαια ξεσπάσματα[15] που δεν μπορούσε να είναι μόνη μαζί του. “Ο Yuval δοκίμασε πάνω από δώδεκα αντιψυχωσικά φάρμακα από τότε που ήταν 12 ετών για να θεραπεύσει τα συμπτώματα όπως το ατελείωτο άγχος, ανησυχία, βίαια ξεσπάσματα ή, όπως το αποκαλούμε, μια ‘ζωή στη σκιά της κόλασης’. Τον έκαναν μόνο πιο αναστατωμένο και επιθετικό”.
[15] “Advocating for Whole-Plant Medicine Research to Help Autism Spectrum Disorder” (Ενισχύοντας την προτροπή στην έρευνα για τα φάρμακα ολόκληρου φυτού για να βοηθήσουν σε διαταραχή του φάσματος του αυτισμού”
https://merryjane.com/culture/autism-cannabis-oil-research-abigail-dar-interview

Η Dar κατάφερε να πάρει μια συνταγή ιατρικής κάνναβης για τον Yuval το 2015. Αν και ο αυτισμός δεν θεωρούνταν ως μία από τις προκριματικές ιατρικές συνθήκες για την παροχή κάνναβης στο Ισραήλ, το υπουργείο Υγείας έδωσε τελικά την άδεια ως ένα είδος “παρηγορητικής χρήσης”. “Ήταν ένας μετασχηματισμός από την πρώτη μέρα”, σύμφωνα με την Dar. “Δεν έχει εκδηλώσει ούτε μία αυτοτραυματική συμπεριφορά ή έκρηξη τους τελευταίους 14 μήνες. Είναι πιο ήρεμος, πιο προσεκτικός και επικοινωνιακός. Χαμογελάει περισσότερο”.

Η Κάνναβη είναι ένα πολυ-φάρμακο “ελβετικός σουγιάς”

Αρχαϊκή ιατρική: τα φαρμακεία πωλούν μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων κάνναβης, που οι ακριβείς χημικές συνθέσεις είναι άγνωστες. DAN HERRICK / GETTY IMAGES

Η Dar διεξήγαγε τον δικό της προσεκτικό πειραματισμό για το τι δουλεύει για το γιο της, χρησιμοποιώντας χημεικοποικιλίες (chemovars) που ποικίλλουν ως προς την αναλογία περιεκτικότητας μεταξύ CBD-THC. Όσον αφορά την ίδια, η τοποθέτηση του Yuval σε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, δοκιμή έκπλυσης θα ήταν ανήθικη. “Με τα βασανισμένα παιδιά δεν το πας τόσο μακριά”, λέει. “Λέω στους γονείς να μένουν μακριά από τέτοιες καταστάσεις, δεν είναι υπέρ των παιδιών”.

Αντ’ αυτού, μέσω μιας συνεργασίας με το εργαστήριο του Meiri, πιέζει για να συγκεντρωθούν τα δεδομένα που ήδη δημιουργούνται. “Έχουμε 200 παιδιά και ενήλικες με σοβαρό αυτισμό που καθοδηγούμε μέσω ποικιλιών και δόσεων για να μάθουμε το τι λειτουργεί. Τα παρακολουθούμε με ερωτηματολόγια: βλέπουμε πράγματα όπως βίαια ξεσπάσματα, ύπνο και όρεξη. Η ιδέα τελικά είναι αυτό να γίνει παγκόσμια. Θα μας δώσει έστω και κάποια μικρή γνώση σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του αυτισμού”.

Δεν είναι απλώς απελπισμένες περιπτώσεις όπως της Dar, που κάνουν την κάνναβη κακή για το αυστηρό πλαίσιο μιας RCT. Ο Abrams δεν βλέπει την ανάγκη για περισσότερες δοκιμές όταν πρόκειται για τη θεραπεία του πόνου ή της ναυτίας σε ασθενείς με καρκίνο. Ούτε ανησυχεί για την ποικιλία των προϊόντων που πωλούνται στα φαρμακεία. “Δεν θεωρώ ότι είναι τόσο επικίνδυνο, σε σύγκριση με τους φαρμακευτικούς παράγοντες που ήδη συνταγογραφούμε”, λέει. “Έχω πολλούς ασθενείς που απογαλακτίστηκαν από τα οπιούχα χάρη στην κάνναβη”. Επισημαίνει ότι στις ΗΠΑ, 90 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από υπερβολική δόση οπιούχων, που σε πολλές περιπτώσεις τους έχουν συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία χρόνιων πόνων[16].
[16] “Drug overdose deaths in the United States continue to increase in 2015” (Οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να αυξάνονται το 2015)
https://www.cdc.gov/drugoverdose/epidemic/index.html

Ο Mieri ποτέ δεν φανταζόταν ότι στο βιογραφικό του σημείωμα θα έβαζε το ότι ήταν επικεφαλής σε ένα εργαστήριο για την έρευνα σχετικά με την κάνναβη. Στις αρχές του 2015, μετά από τέσσερα χρόνια στο Ontario Cancer Institute, όλα είχαν οργανωθεί για να επιστρέψει στην έρευνα του για τον καρκίνο. Στη συνέχεια, παρατήρησε μια περίεργη δημοσίευση από μια ιαπωνική ερευνητική ομάδα που ανέφερε ότι ένα εκχύλισμα κάνναβης εμπόδισε την ικανότητα των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού να εξαπλωθούν σε ένα τρυβλίο καλλιέργειας. Αυτό που τράβηξε το ενδιαφέρον του Meiri ήταν ότι τα εκχυλίσματα φαινόταν να διαταράσσουν την εσωτερική διάρθρωση του κυττάρου και αυτό είναι το πεδίο της εξειδίκευσής του.

Ο Meiri επανέλαβε το πείραμα σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων. Βρήκε ότι το εκχύλισμα κάνναβης ήταν εξίσου ισχυρό όπως και κάποια χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Αλλά ήταν ένα άλλο εύρημα που πραγματικά προσέλκυσε το ενδιαφέρον του: η αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος εξαρτάται από την ποικιλία της κάνναβης και τον καλλιεργητή.

Ως γιος ενός αγρότη φράουλας, κατάλαβε ακριβώς το τι είδε. “Οι φράουλες έχουν διαφορετική γεύση το πρωί και διαφορετική το απόγευμα” εξηγεί. Είδε τα αποτελέσματα ενός κοκτέιλ από διαφορετικά χημικά.

Ποιες από αυτές τις χημικές ουσίες ήταν υπεύθυνες για το αντικαρκινικό αποτέλεσμα; Για να το βρει, ο Meiri αγόρασε μια μηχανή υγρής χρωματογραφίας υψηλής απόδοσης, μια τεχνική για τον διαχωρισμό και την αναγνώριση τμημάτων ενός μείγματος. Σύντομα ήταν ένας de facto γκουρού. Μια επιχορήγηση από έναν φιλανθρωπικό οργανισμό το 2016 σηματοδότησε την λήψη ενός δρόμου χωρίς επιστροφή.

Η Κάνναβη είναι ένα πολυ-φάρμακο “ελβετικός σουγιάς”
Το Ισραήλ βρίσκεται στην δίνη ενός τεράστιου ιατρικού πειράματος. Η κάνναβη λαμβάνεται εδώ για να θεραπεύσει ένα εκπληκτικό φάσμα ιατρικών συνθηκών. VOISIN / GETTY IMAGES

“Η πλειονότητα των ανέκδοτων περιπτώσεων δεν είναι δεδομένα” είναι ένας χαρακτηρισμός που συχνά αναφέρεται ως ένας ιατρικός αφορισμός. Αλλά τα ανέκδοτα στοιχεία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Ο Meiri έχει αποκτήσει και αποκτά, μια αρκετά μεγάλη συλλογή. Σε μια περίπτωση, ήρθε σε επαφή με τον πατέρα ενός επτάχρονου του οποίου οι κρίσεις επέστρεψαν αφού ήταν ελεύθερος από αυτούς για σχεδόν ένα χρόνο. Ο πατέρας, θέλοντας να μάθει το γιατί έπαυσε να λειτουργεί το έλαιο, έστειλε δείγματα στον Meiri. Όταν ο επιστήμονας τα ανέλυσε, διαπίστωσε ότι το έλαιο ήταν απλά ελαιόλαδο. “Αυτό ήταν μια επιβεβαίωση των δεδομένων” λέει, “μας έδειξε ότι οι επιδράσεις του εκχυλίσματος κάνναβης ήταν πραγματικές”.

Έπειτα, υπήρξε η καταστροφική ημέρα που έμαθε ότι πολλά αυτιστικά παιδιά που έλαβαν κάνναβη ξανακύλησαν. “Tali, έχουμε μια κατάσταση”, θυμάται να λέει στον επικεφαλής του πρότζεκτ. Όλα τα εκχυλίσματα που έπαιρναν τα παιδιά είχαν την ίδια αναλογία 20:1 CBD με THC. Αλλά εξετάζοντας τα χημικά προφίλ, ήταν σαφές ότι το φάρμακο που δημιουργούσε το πρόβλημα είχε τουλάχιστον πέντε διαφορετικές ενώσεις. “Δεν μας έδωσε απαντήσεις”, λέει. “Μας έδειξε όμως από πού να αρχίσουμε την αναζήτηση”.

Δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος από το χάος της κάνναβης. Με το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου να χρησιμοποιεί τη κάνναβη ως θεραπεία για όλες τις ασθένειες και μια εκρηκτικά ακμάζουσα βιομηχανία κάνναβης που είναι στην ευχάριστη θέση να ικανοποιεί αυτή τη ζήτηση, είναι σημαντικό να διαπιστώσουμε πόσο πραγματικά είναι τα κλινικά οφέλη και οι βλάβες της, ειδικά για τα παιδιά.

Το ιατρικό κατεστημένο χρειάζεται ιδανικά τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, όπως αυτές που το Ισραήλ προσπαθεί να σπρώξει να γίνονται με αξιοθαύμαστο τρόπο. “Θα έλεγα ότι οι Ισραηλινοί έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο”, λέει ο Abrams.

Ωστόσο, 30.000 χρήστες στο Ισραήλ και εκατομμύρια στις ΗΠΑ δεν περιμένουν να δουν τέτοια αποτελέσματα. Κάποιοι, όπως η Abigail Dar, είναι πολύ απελπισμένοι. Άλλοι διεξάγουν τα δικά τους πειράματα “δοκιμής και λάθους” δοκιμάζοντας διάφορες χημεικοποικιλίες (η λεγόμενη αυτοθεραπεία) που πολλές φορές συνοδεύεται και από αυτοκαλλιέργεια περισσότερο για την σταθερότητα παροχής μιας συγκεκριμένης ποικιλίας και την επίτευξη μικρότερου κόστους πάρα ως κάτι άλλο.

Ένας άλλος παράγοντας που περιπλέκει τα πράγματα είναι ότι η υπερβολικά πολύπλοκη χημεία του φυτού της κάνναβης, η οποία είναι υπερβολικά χαοτική για να μπορέσουμε να την ξεκαθαρίσουμε μέσω μεμονωμένων RCTs. Οι ερευνητές εξακολουθούν να ξύνουν στην επιφάνεια ενός δυνητικού θησαυρού φαρμάκων (πολύπλοκων χημικών συνθέσεων) που φαίνεται όμως να δρουν συνεργατικά και όχι απομονωμένα. Ο κατάλογος των ιατρικών συνθηκών που είναι για να κάνουμε δοκιμές πάνω τους φαίνεται ατελείωτος. Ο αριθμός των δοκιμών που απαιτούνται για να γίνει η δοκιμή κάθε συνδυασμού σε κάθε συνθήκη φαίνεται να τείνει στο άπειρο.

Η βάση δεδομένων που συγκεντρώθηκε από τον Meiri και τους κλινικούς συνεργάτες του είναι τώρα σε προετοιμασία για δημοσίευση. Θα πρέπει να συμβάλει στη σύνδεση της πολυπλοκότητας των χημικών ουσιών εντός της κάνναβης με τα κλινικά αποτελέσματά της. Μπορεί να είναι δευτερεύουσα επιστήμη, αλλά φαίνεται να είναι μια από τις καλύτερες στρατηγικές για την πλοήγηση σε ένα μονοπάτι μέσα από όλη αυτήν την θολούρα που εξακολουθεί να καλύπτει την ιατρική χρήση της κάνναβης.

Infographic: πώς λειτουργεί η κάνναβη
Δες τις τρεις τελευταίες εικόνες
(Από: “”Infographic: how cannabis works
https://cosmosmagazine.com/biology/infographic-how-cannabis-works )

Οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει υποδοχείς στον εγκέφαλο και στο σώμα, που ανταποκρίνονται στην THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης.

Οποιοδήποτε φάρμακο, που απευθύνεται σε όλα, από τον αυτισμό μέχρι το άσθμα, ακούγεται σαν να πρόκειται για ένα κομπογιαννίτικο γιατρικό (snake oil).

Αλλά υπάρχει βιολογική αληθοφάνεια για αυτούς τους ισχυρισμούς.

Οι ερευνητές έχουν αποκαλύψει υποδοχείς στον εγκέφαλο και στο σώμα, που ανταποκρίνονται στην THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης. Η κάνναβη λειτουργεί επειδή μιμείται αυτό που τα δικά μας μόρια, τα ενδοκανναβινοειδή όπως το ανανδαμίδιο και η 2 αραχιδονόλογλυκερόλη, κάνουν.

Οι υποδοχείς CB1, οι οποίοι είναι κυρίως στον εγκέφαλο, ρυθμίζουν τις περιοχές που εμπλέκονται με τη διάθεση, την όρεξη, την μνήμη και την κίνηση.

Οι υποδοχείς CB2 βρίσκονται κυρίως στους μυς, τα οστά, το ήπαρ και το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν ενεργοποιούνται, τείνουν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, όπως πχ. η τόνωση της φλεγμονής.

Φαίνεται λοιπόν ότι είμαστε προικισμένοι με ένα ενδοκανναβινοειδές σύστημα που ευτυχώς επιδρά θετικά στον εγκέφαλό μας και αναστέλλει τη φλεγμονή στο σώμα μας. Γιατί; “Επειδή, φαίνεται να έχει προστατευτικό ρόλο”, προτείνει ο Roger Pertwee, φαρμακολόγος στο University of Aberdeen, ο οποίος πρωτοστάτησε στη μελέτη του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος.

Κλειδιά κανναβινοειδών ξεκλειδώνουν υποδοχείς στα κύτταρα
Μέχρι το 1964, δεν είχαμε ιδέα για το πώς λειτουργεί η κάνναβη. Εκείνη την χρονιά, ο Raphael Mechoulam στο Hebrew University της Ιερουσαλήμ και η ομάδα του απομόνωσαν το ψυχοτρόπο συστατικό THC. Η THC λειτουργεί σαν ένα κλειδί που ξεκλειδώνει “υποδοχείς” στην επιφάνεια διαφορετικών τύπων κυττάρων. Με το ξεκλείδωμα υποδοχέων σε διαφορετικούς εγκεφαλικούς νευρώνες, η THC δημιουργεί αισθήσεις που κυμαίνονται από την παράνοια μέχρι την ευφορία και τα munchies. Τα φυσικά κλειδιά για αυτές τις κλειδαριές είναι τα ενδοκανναβινοειδή, το “ανανδαμίδιο” που ανακαλύφθηκε από την ομάδα του Mechoulam το 1992 και η 2-αραχιδονυλογλυκερόλη, που ανακαλύφθηκε από την ίδια ομάδα το 1995.

Η Κάνναβη είναι ένα πολυ-φάρμακο “ελβετικός σουγιάς”

Ένας θησαυρός πιθανών φαρμάκων
Η κάνναβη περιέχει περισσότερες από 500 χημικές ουσίες. Υπάρχουν 104 κανναβινοειδή μοναδικά στο φυτό καθώς και φλαβονοειδή, τερπένια και λιπαρά οξέα. Η έρευνα επικεντρώνεται πάνω στα μη ψυχοδραστικά κανναβινοειδή. Προς το παρόν, δεν είναι σαφές το πώς ενεργούν αυτές οι μη ψυχοδραστικές ενώσεις. Δεν ξεκλειδώνουν τον ίδιο τον δέκτη με αυτόν της THC, ούτε φαίνεται να έχουν τους δικούς τους υποδοχείς. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κανναβιδιόλη τροποποιεί τον υποδοχέα THC[1]. Τα περισσότερα στοιχεία για τις επιδράσεις αυτών των ενώσεων προέρχονται από μελέτες σε ζώα ή από κύτταρα που αναπτύσσονται σε τρυβλία.
[1] “Cannabidiol is a negative allosteric modulator of the cannabinoid CB1 receptor” (Η κανναβιδιόλη είναι αρνητικός αλλοστερικός διαμορφωτής του κανναβινοειδούς υποδοχέα CB1)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4621983/
Περίληψη
“Ιστορικό και σκοπός: Η κανναβιδιόλη έχει αναφερθεί ότι δρα ως ανταγωνιστής στους υποδοχείς κανναβινοειδών CB1. Υποθέσαμε ότι η κανναβιδιόλη αναστέλλει τη δραστικότητα αγωνιστή κανναβινοειδών μέσω της αρνητικής αλλοστερικής διαμόρφωσης των υποδοχέων CB1.
Πειραματική προσέγγιση: Η εσωτερικοποίηση των υποδοχέων CB1, η πρόσληψη αρρεστίνης2 (arrestin2) και η φωσφορυλίωση PLCβ3 και ERK1/2, ποσοτικοποιήθηκαν σε κύτταρα ΗΕΚ 293Α που ετερόλογα εκφράζουν υποδοχείς CB1 και στο κυτταρικό μοντέλο STHdh Q7/Q7 των ραβδωτών νευρώνων που εκφράζουν ενδογενώς τους υποδοχείς CB1. Τα κύτταρα υποβλήθηκαν σε αγωγή με 2-αραχιδονυλογλυκερόλη ή Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη μόνο και σε συνδυασμό με διαφορετικές συγκεντρώσεις κανναβιδιόλης.
Βασικά αποτελέσματα: Η κανναβιδιόλη μείωσε την αποτελεσματικότητα και τη δραστικότητα της 2-αραχιδονυλογλυκερόλης και της Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης στην εξαρτώμενη από PLCβ3 και ERK1/2 σηματοδότηση σε κύτταρα ετερόλογα (ΗΕΚ 293Α) ή ενδογενώς (STHdh Q7/Q7) που εκφράζουν υποδοχείς CB1. Με τη μείωση της πρόσληψης αρρεστίνης2 σε υποδοχείς CB1, η θεραπεία με κανναβιδιόλη εμπόδισε την εσωτερίκευση αυτών των υποδοχέων. Η αλλοστερική δραστικότητα της κανναβιδιόλης εξαρτάται από την παρουσία πολικών υπολειμμάτων στις θέσεις 98 και 107 στο εξωκυτταρικό αμινοτελικό άκρο του υποδοχέα CB1.
Συμπεράσματα και επιπτώσεις: Η κανναβιδιόλη συμπεριφέρθηκε ως μη ανταγωνιστικός αρνητικός αλλοστερικός διαμορφωτής των υποδοχέων CB1. Η αλλοστερική διαμόρφωση, σε συνδυασμό με επιδράσεις που δεν μεσολαβούν από τους υποδοχείς CB1, μπορεί να εξηγήσει τις in vivo επιδράσεις της κανναβιδιόλης. Οι αλλοστερικοί διαμορφωτές των υποδοχέων CB1 έχουν τη δυνατότητα θεραπείας των διαταραχών του ΚΝΣ και των περιφερικών διαταραχών, αποφεύγοντας παράλληλα τις δυσμενείς επιδράσεις που σχετίζονται με τον ορθοστερικό αγωνισμό ή τον ανταγωνισμό αυτών των υποδοχέων”.

Η κάνναβη περιέχει περισσότερες από 500 χημικές ουσίες. Υπάρχουν 104 κανναβινοειδή μοναδικά στο φυτό καθώς και φλαβονοειδή, τερπένια και λιπαρά οξέα. Η έρευνα επικεντρώνεται στα μη ψυχοδραστικά κανναβινοειδή που υπάρχουν.Cosmos Magazine (προσαρμοσμένο από τους Izzo et al., 2009):
“Non-psychotropic plant cannabinoids- new therapeutic opportunities from an ancient herb” (Μη ψυχοτροπικά φυτικά κανναβινοειδή – νέες θεραπευτικές ευκαιρίες από ένα αρχαίο βότανο)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19729208
Περίληψη
“Η Δέλτα(9) -τετραϋδροκανναβινόλη δεσμεύεται στους κανναβινοειδείς υποδοχείς (CB(1) και CB (2)), οι οποίοι ενεργοποιούνται από ενδογενείς ενώσεις (ενδοκανναβινοειδή) και εμπλέκονται σε ένα ευρύ φάσμα φυσιοπαθολογικών διεργασιών (πχ. ρύθμιση της απελευθέρωσης νευροδιαβιβαστών, ρύθμιση της αντίληψης του πόνου και των καρδιαγγειακών, γαστρεντερικών και ηπατικών λειτουργιών). Τα γνωστά ψυχοτρόπα αποτελέσματα της Δέλτα(9)-τετραϋδροκανναβινόλης, τα οποία προκαλούνται από την ενεργοποίηση των υποδοχέων CB(1) του εγκεφάλου, έχουν περιορίσει σημαντικά την κλινική χρήση. Ωστόσο, το φυτό της κάνναβης περιέχει πολλά κανναβινοειδή με αδύναμη ή καθόλου ψυχοδραστικότητα που, θεραπευτικά, θα μπορούσε να είναι πιο ελπιδοφόρα από τη Δέλτα(9)-τετραϋδροκανναβινόλη. Εδώ παρέχουμε μια επισκόπηση των πρόσφατων φαρμακολογικών προόδων, των νέων μηχανισμών δράσης και των πιθανών θεραπευτικών εφαρμογών τέτοιων μη ψυχοτρόπων φυτικών παραγόμενων κανναβινοειδών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κανναβιδιόλη, οι πιθανές εφαρμογές της οποίας εμφανίστηκαν πρόσφατα σε φλεγμονή, διαβήτη, καρκίνο, συναισθηματικές και νευροεκφυλιστικές ασθένειες και στην Δέλτα(9)-τετραϋδροκανναβιβαρίνη, έναν νέο ανταγωνιστή CB(1) που ασκεί δυνητικά χρήσιμες δράσεις στην θεραπεία της επιληψίας και της παχυσαρκίας”.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα κλινικά στοιχεία της ιατρικής κάνναβης
Όσον αφορά τις πραγματικές επιδράσεις των ενώσεων κάνναβης στην ανθρώπινη νόσο, μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύ λίγα στερεά στοιχεία. Υπάρχουν σπάνια στοιχεία για τη χρησιμότητα της κάνναβης σε μια σπάνια μορφή επιληψίας, ναυτίας, χρόνιου πόνου, της νόσου του Crohn και των μυϊκών σπασμών της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Υποβολή απάντησης

Σημαντική Ενημέρωση

Νέο ηλεκτρονικό κατάστημα

Σταδιακά και τμηματικά, μεταφέρονται τα περισσότερα προϊόντα, στο νέο ηλεκτρονικό μας κατάστημα (σχεδόν όλα υπάρχουν ήδη εκεί).
Στο Spiritual Life!
Εκεί θα βρείτε και πολλά νέα προιόντα σε ημιπολύτιμους λίθους και θυμιάματα.

Μειώσαμε τις τιμές στα περισσότερα αρωματικά στικ και κώνους.

Στο Βοτάνι θα παραμείνουν τα προϊόντα της κάνναβης και όσα προϊόντα από θυμιάματα, δε μεταφέρουμε στο νέο μας ηλεκτρονικό κατάστημα, θα μπουν σε προσφορές, να αδειάσει η αποθήκη.

Ευχαριστούμε για τη κατανόηση, να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας!

Κλειστά για διακοπές

Το φυσικό μας κατάστημα θα παραμείνει κλειστό από 8/8 – 27/8. Το ηλεκτρονικό κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό να δέχεται παραγγελίες. Όλες οι παραγγελίες θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις 29/8, κατόπιν επικοινωνίας μαζί σας και με σειρά προτεραιότητας.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας