Η Νόσος του Alzheimer

Η Νόσος του Alzheimer

Η Νόσος του Alzheimer (προφέρεται: Αλτσχάιμερ)

Η Νόσος του Alzheimer

(Alzheimer’s Disease, AD)[1] είναι μια νευρολογική διαταραχή άγνωστης προέλευσης που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια μνήμης και μαθησιακής συμπεριφοράς. Οι ασθενείς με AD είναι επίσης πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη, διέγερση και απώλεια της όρεξης, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Πάνω από 4,5 εκατομμύρια Αμερικανοί εκτιμάται ότι πάσχουν από τη νόσο. Δεν υπάρχουν διαθέσιμες εγκεκριμένες θεραπείες ή φάρμακα για τη ρύθμιση της εξέλιξης της AD και λίγα φαρμακευτικά προϊόντα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα της νόσου.
[1] “What Is Alzheimer’s?” (Τι είναι το Αλτσχάιμερ;)http://www.alz.org/AboutAD/WhatIsAD.asp

[σημείωση: οι παραπομπές με αριθμούς σε [] αναφέρονται στο τέλος της παραγράφου ενώ σε () αναφέρονται στο τέλος του άρθρου]

Τα προκλινικά δεδομένα δείχνουν τη δυνατότητα των κανναβινοειδών να μετριάζουν την εξέλιξη της AD, ενώ τα κλινικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Οι ερευνητές στο Complutense University της Μαδρίτης και στο Cajal Institute, στην Ισπανία, ανέφεραν στο Journal of Neuroscience ότι η ενδοεγκεφαλοκοιλιακή χορήγηση του συνθετικού κανναβινοειδούς WIN 55,212-2[2] εμπόδισε τη γνωστική εξασθένηση και τη μειωμένη νευροτοξικότητα στους αρουραίους που εγχύθηκαν με πεπτίδιο αμυλοειδούς-βήτα (μια πρωτεΐνη που πιστεύεται ότι προκαλεί την AD). Επιπρόσθετα συνθετικά κανναβινοειδή βρέθηκαν επίσης ότι μειώνουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη Νόσο του Alzheimer σε ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό σε καλλιέργεια. “Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι … τα κανναβινοειδή επιτυγχάνουν την πρόληψη της νευροεκφυλιστικής διαδικασίας που εμφανίζεται στην ασθένεια”, κατέληξαν οι ερευνητές(1). Οι μελέτες παρακολούθησης από τους ερευνητές απέδειξαν ότι η χορήγηση του μη ψυχοτροπικού φυτικού κανναβινοειδούς, της κανναβιδιόλης, μείωσε επίσης την απώλεια μνήμης σε μοντέλο ποντικού της νόσου(2).
[2] WIN 55,212-2

http://en.wikipedia.org/wiki/WIN_55,212-2

Οι ερευνητές στο The Scripps Research Institute της Καλιφόρνιας ανέφεραν ότι η χορήγηση THC αναστέλλει το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για τη συσσωμάτωση της πλάκας αμυλοειδούς –τον κύριο δείκτη της Νόσου του Alzheimer– με τρόπο “σημαντικά ανώτερο” από τα εγκεκριμένα φάρμακα για την AD όπως το donepezil και το tacrine. “Τα αποτελέσματα μας παρέχουν ένα μηχανισμό όπου το μόριο THC μπορεί να επηρεάσει άμεσα την παθολογία της Νόσου του Alzheimer”, κατέληξαν οι ερευνητές. “Η THC και τα ανάλογά της μπορεί να παρέχουν βελτιωμένη θεραπευτική επιλογή για τη Νόσο του Alzheimer […] με ταυτόχρονη θεραπεία τόσο των συμπτωμάτων όσο και της εξέλιξης της νόσου”(3). Οι ερευνητές του Salk Institute το 2016 ανέφεραν παρόμοια ευρήματα σε μια σειρά από διερευνητικές μελέτες(4).

Η χορήγηση αμφότερων των THC και συνθετικών αγωνιστών κανναβινοειδών έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει την απώλεια μνήμης σε ζωικά μοντέλα. Για παράδειγμα, οι ερευνητές στο Ohio State University στο Department of Psychology and Neuroscience, ανέφεραν ότι οι γηραιότεροι αρουραίοι που έλαβαν ημερήσιες δόσεις WIN 55,212-2 για μια περίοδο τριών εβδομάδων απέδωσαν σημαντικά καλύτερα από τους μη υποβληθέντες σε αγωγή ελέγχους σε μια δοκιμή μνήμης νερού-λαβυρίνθου. Γράφοντας στο περιοδικό Neuroscience, ανέφεραν ότι οι αρουραίοι που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με την ένωση παρουσίασαν βελτίωση 50 τοις εκατό στη μνήμη και 40 έως 50 τοις εκατό μείωση της φλεγμονής σε σύγκριση με τους μάρτυρες(5). Ισραηλινοί ερευνητές το 2017 ανέφεραν ότι η χορήγηση THC μπορεί να αντιστρέψει την εξασθένιση της μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία στους αρουραίους και μπορεί να προσφέρει μια πιθανή θεραπευτική επιλογή σε ασθενείς με άνοια και άλλες νευροεκφυλιστικές ασθένειες(6).

Προηγούμενες προκλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να αποτρέψουν τον θάνατο νευρωνικών κυττάρων(7). Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι νευροπροστατευτικές ιδιότητες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη συγκράτηση της AD(8). Γράφοντας στο British Journal of Pharmacology, οι ερευνητές στο Trinity College Institute of Neuroscience της Ιρλανδίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα “Κανναβινοειδή προσφέρουν μια πολύπλευρη προσέγγιση για τη θεραπεία της Νόσου του Alzheimer παρέχοντας νευροπροστασία και μειώνοντας τη νευροφλεγμονή, υποστηρίζοντας συγχρόνως τους εγγενείς μηχανισμούς αποκατάστασης του εγκεφάλου με την αύξηση της έκφρασης νευροτροφίνης και την ενίσχυση της νευρογενέσεως … Η χειραγώγηση της διαδρομής των κανναβινοειδών προσφέρει μια φαρμακολογική προσέγγιση για τη θεραπεία της AD που μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από ότι είναι τα τρέχοντα θεραπευτικά σχήματα”(9).

Οι κλινικές δοκιμές αποδεικνύουν ότι η θεραπεία με κανναβινοειδή μπορεί να μετριάσει ορισμένα συμπτώματα της AD. Για παράδειγμα, ερευνητές στο Charite Universitatmedizin του Βερολίνου, στο Department of Psychiatry and Psychotherapy, ανέφεραν ότι η καθημερινή χορήγηση 2,5 mg συνθετικής THC σε διάστημα δύο εβδομάδων μείωσε τη νυκτερινή κινητική δραστηριότητα και την αναταραχή σε ασθενείς με AD σε μια ανοικτή πιλοτική μελέτη(10).

Τα κλινικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του 2003 της International Psychogeriatric Association ανέφεραν ότι η από του στόματος χορήγηση έως και 10 mg συνθετικής THC μείωσε την ανησυχία και διέγειρε την αύξηση του βάρους σε ασθενείς σε τελικό στάδιο AD, σε μια ανοιχτή κλινική δοκιμή(11). Η βελτίωση της αύξησης του σωματικού βάρους και η μείωση των αρνητικών συναισθημάτων μεταξύ των ασθενών με AD που έλαβαν κανναβινοειδή είχαν προηγουμένως αναφερθεί από ερευνητές στο International Journal of Geriatric Psychiatry το 1997(12).

Πιο πρόσφατα, Ισραηλινοί ερευνητές αξιολόγησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ενισχυμένου με THC ελαίου σε ασθενείς με AD σε μια τετραήμερη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες βίωσαν μειωμένες πιθανότητες παραληρητικών ιδεών, διέγερσης, ευερεθιστότητας και απάθειας μετά τη θεραπεία. Η ποιότητα του ύπνου βελτιώθηκε επίσης. “Η προσθήκη ελαίου κάνναβης ιατρικής χρήσης σε φαρμακοθεραπεία ασθενών AD είναι ασφαλής και μια ελπιδοφόρα επιλογή θεραπείας”, κατέληξαν οι ερευνητές(13).

Βιβλιογραφικές Αναφορές:
(1) Ramirez et al. 2005. Prevention of Alzheimer’s Disease Pathology by Cannabinoids: Neuroprotection Mediated by Blockade of Microglial Activation. (Πρόληψη της παθολογίας της Νόσου του Alzheimer από τα κανναβινοειδή: Νευροπροστασία που προκαλείται από την παρεμπόδιση της ενεργοποίησης μικρογλοιακών [κυττάρων]) The Journal of Neuroscience 25: 1904-1913.

http://www.jneurosci.org/cgi/content/abstract/25/8/1904

Περίληψη
“Η Νόσος του Alzheimer (AD) χαρακτηρίζεται από αυξημένη εναπόθεση β-αμυλοειδούς πεπτιδίου (βA) μαζί με νευρογλοιακή ενεργοποίηση σε γεροντικές πλάκες, επιλεκτική απώλεια νευρώνων και γνωστικά ελλείμματα. Τα κανναβινοειδή είναι νευροπροστατευτικοί παράγοντες έναντι της διεγερτικής τοξικότητας in vitro και της οξείας εγκεφαλικής βλάβης in vivo. Το υπόβαθρο αυτό μας ώθησε να μελετήσουμε τον εντοπισμό, την έκφραση και τη λειτουργία των κανναβινοειδών υποδοχέων στην AD και τον πιθανό προστατευτικό ρόλο των κανναβινοειδών μετά από τη θεραπεία βΑ, τόσο in vivo όσο και in vitro. Εδώ, δείχνουμε ότι γεροντικές πλάκες στους ασθενείς με AD εκφράζουν υποδοχείς κανναβινοειδών CB1 και CB2, μαζί με δείκτες της μικρογλοιακής ενεργοποίησης και ότι οι CB1-θετικοί νευρώνες, που υπάρχουν σε υψηλούς αριθμούς σε περιπτώσεις ελέγχου, μειώνονται σε μεγάλο βαθμό σε περιοχές της μικρογλοιακής ενεργοποίησης. Στα φαρμακολογικά πειράματα, διαπιστώσαμε ότι η σύζευξη των πρωτεϊνών G και η έκφραση της πρωτεΐνης CB1 υποδοχέα είναι σημαντικά μειωμένη στους εγκεφάλους AD. Επιπλέον, στους εγκεφάλους με AD, η νίτρωση της πρωτεΐνης αυξάνεται και, ειδικότερα, οι πρωτεΐνες CB1 και CB2 παρουσιάζουν ενισχυμένη νίτρωση. Η ενδοεγκεφαλοκοιλιακή χορήγηση του συνθετικού κανναβινοειδούς WIN55,212-2 σε αρουραίους επέφερε πρόληψη της από την βΑ-επαγόμενη ενεργοποίηση μικρογλοίας, της γνωστικής δυσλειτουργίας και της απώλειας νευρωνικών δεικτών. Τα κανναβινοειδή (HU-210, WIN55,212-2, και JWH-133) μπλοκάρουν την από την βΑ-επαγόμενη ενεργοποίηση των καλλιεργημένων μικρογλοιακών κυττάρων, όπως κρίνεται από την μιτοχονδριακή δραστικότητα, την κυτταρική μορφολογία και την νέκρωση όγκου απελευθέρωσης factor-a, αυτά τα αποτελέσματα είναι ανεξάρτητα από την αντιοξειδωτική δράση των κανναβινοειδών ενώσεων και ασκούνται επίσης από έναν CB2-επιλεκτικό συναγωνιστή. Επιπλέον, τα κανναβινοειδή καταργούν τη νευροτοξικότητα με τη μεσολάβηση μικρογλοίας μετά την προσθήκη βΑ σε φλοιώδεις συγκομιδές αρουραίων. Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι οι υποδοχείς κανναβινοειδών είναι σημαντικοί στην παθολογία της AD και ότι τα κανναβινοειδή επιτυγχάνουν στην πρόληψη της νευροεκφυλιστικής διαδικασίας που συμβαίνει στην ασθένεια”.

(2) Israel National News. December 16, 2010. “Israeli research shows cannabidiol may slow Alzheimer’s disease.” (Έρευνα στο Ισραήλ δείχνει ότι η κανναβιδιόλη μπορεί να επιβραδύνει τη νόσο του Αλτσχάιμερ) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/125564
βλ. Ana María Martín-Moreno, David Reigada, Belén G. Ramírez, R. Mechoulam, Nadia Innamorato, Antonio Cuadrado, and María L. de Ceballos “Cannabinoids Reduce Microglial Activation In Vitro and In Vivo: Relevance to Alzheimer’s Disease” (Η κανναβιδιόλη και άλλα κανναβινοειδή μειώνουν την μικρογλοιακή ενεργοποίηση in vitro και in vivo: Σχετικότητα με την Νόσο του Alzheimer) Mol Pharmacol. 2011 Jun; 79(6): 964–973. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3102548/

Περίληψη
“Η μικρογλοιακή ενεργοποίηση είναι ένα αμετάβλητο χαρακτηριστικό της Νόσου του Alzheimer (AD). Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κανναβινοειδή είναι νευροπροστατευτικά παρεμποδίζοντας την μικρογλοιακή ενεργοποίηση που προκαλείται από το β-αμυλοειδές (βA) τόσο in vitro όσο και in vivo. Από την άλλη πλευρά, το φυτοκανναβινοειδές κανναβιδιόλη (CBD) έχει εμφανίσει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες σε διαφορετικά παραδείγματα. Στην παρούσα μελέτη, συγκρίναμε τις επιδράσεις της CBD με εκείνες άλλων κανναβινοειδών σε λειτουργίες μικρογλοιακών κυττάρων in vitro και στη συμπεριφορά εκμάθησης και την έκφραση κυτοκίνης μετά από ενδοκοιλιακή χορήγηση βA σε ποντικούς. H CBD, (R)-(+)-[2,3-dihydro-5-methyl-3-(4-morpholinylmethyl) pyrrolo-[1,2,3-d,e]-1,4-benzoxazin-6-yl]-1-naphthalenyl-methanone [WIN 55,212-2 (WIN)], ένας μικτός αγωνιστής CB1 / CB2 και η 1,1-dimethylbutyl-1-deoxy-Δ9-tetrahydrocannabinol [JWH-133 (JWH)], ένας επιλεκτικός συναγωνιστής, μείωσαν την συγκέντρωση, που προκαλείται από από ΑΤΡ (400 μΜ), αύξησης στο ενδοκυτταρικό ασβέστιο ([Ca2+] i) σε καλλιεργημένα μικρογλοιακά κύτταρα N13 και σε πρωτεύοντα μικρογλοιακά αρουραίου. Αντίθετα, το 4-[4-(1,1-dimethylheptyl)-2,6-dimethoxyphenyl]-6,6-dimethyl-bicyclo[3.1.1]hept-2-ene-2-methanol [HU-308 (HU)], ένας άλλος αγωνιστής CB2, δεν είχε αποτέλεσμα. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών και αδενοσίνης Α2Α μπορεί να εμπλέκονται στη δράση της CBD. Η μετανάστευση πρωτογενούς μικρογλοίας προωθούμενη από CBD και WIN παρεμποδίστηκε από ανταγωνιστές CB1 ή/και CB2. Η μετανάστευση που προκαλείται από JWH και HU παρεμποδίστηκε μόνο από έναν ανταγωνιστή CB2. Όλα τα κανναβινοειδή μείωσαν την παραγωγή νιτρωδών που προκαλείται από λιποπολυσακχαρίτες, η οποία ήταν μη ευαίσθητη στον ανταγωνισμό των κανναβινοειδών. Τέλος, τόσο η CBD όσο και η WIN, μετά από υποχρονική χορήγηση για 3 εβδομάδες, ήταν σε θέση να αποτρέψουν την εκμάθηση ενός στόχου χωρικής πλοήγησης και έκφρασης γονιδίου κυτοκίνης σε ποντικούς εγχυμένους με β-αμυλοειδές. Συνοπτικά, η CBD είναι ικανή να ρυθμίζει τη λειτουργία των κυττάρων μικρογλοίας in vitro και να επάγει ευεργετικά αποτελέσματα σε ένα in vivo μοντέλο AD. Δεδομένου ότι η CBD στερείται ψυχοδραστικότητας, μπορεί να αντιπροσωπεύει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για αυτή τη νευρολογική ασθένεια”.

(3) Eubanks et al. 2006. “A molecular link between the active component of marijuana and Alzheimer’s disease pathology” (Μια μοριακή σύνδεση μεταξύ του ενεργού συστατικού της παθολογίας της νόσου του Alzheimer και της κάνναβης) Molecular Pharmaceutics 3: 773-777.http://pubs.acs.org/…/sample…/mpohbp/asap/abs/mp060066m.html

Περίληψη
“Η νόσος του Alzheimer είναι η κύρια αιτία της άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων και με το συνεχώς αυξανόμενο μέγεθος αυτού του πληθυσμού αναμένεται να τριπλασιαστούν τα περιστατικά της νόσου του Alzheimer κατά τα επόμενα 50 χρόνια. Συνεπώς, η ανάπτυξη θεραπειών που επιβραδύνουν ή σταματούν την εξέλιξη της νόσου έχουν καταστεί επιτακτικές τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών όσο και για τη μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης που οφείλεται στη νόσο του Alzheimer. Εδώ, αποδεικνύουμε ότι το δραστικό συστατικό της μαριχουάνας, Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), αναστέλλει ανταγωνιστικά το ένζυμο ακετυλοχολινεστεράση (AChE), καθώς και αποτρέπει την από την AchE επαγόμενη συσσωμάτωση του αμυλοειδούς β-πεπτιδίου (Αβ), που είναι το κλειδί του παθολογικού δείκτη της νόσου του Alzheimer. Η υπολογιστική μοντελοποίηση της αλληλεπίδρασης THC-AChE αποκάλυψε ότι η THC δεσμεύεται στην περιφερειακή ανιονική θέση του AChE, της κρίσιμης περιοχής που εμπλέκεται στο αμυλοειδές. Σε σύγκριση με επί του παρόντος εγκεκριμένα φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer, η THC είναι ένας σημαντικά ανώτερος αναστολέας της συσσωμάτωσης του Αβ και η μελέτη αυτή παρέχει έναν προηγουμένως μη αναγνωρισμένο μοριακό μηχανισμό μέσω του οποίου τα κανναβινοειδή μόρια μπορεί να επηρεάζει άμεσα την εξέλιξη αυτής της εξουθενωτικής ασθένειας”.

(4) Salk News. June 27, 2016. “Cannabinoids remove plaque-forming Alzheimer’s proteins from brain cells” (Τα κανναβινοειδή αφαιρούν τις πρωτεΐνες στο Alzheimer που σχηματίζουν πλάκες από κύτταρα εγκεφάλου)http://www.salk.edu/…/cannabinoids-remove-plaque-forming-a…/Η μελέτη: Antonio Currais, Oswald Quehenberger, Aaron M Armando, Daniel Daugherty, Pam Maher & David Schubert, “Amyloid proteotoxicity initiates an inflammatory response blocked by cannabinoids” (Η πρωτεοτοξικότητα του αμυλοειδούς εκκινεί μια φλεγμονώδη απόκριση που παρεμποδίζεται από τα κανναβινοειδή) npj Aging and Mechanisms of Disease (2016) 2, 16012https://www.nature.com/articles/npjamd201612

Περίληψη
“Το βήτα αμυλοειδές (Αβ) και άλλες συσσωρευτικές πρωτεΐνες στον εγκέφαλο αυξάνονται με την ηλικία και συχνά βρίσκονται μέσα στους νευρώνες. Η μηχανιστική σχέση μεταξύ του ενδοκυτταρικού αμυλοειδούς, της γήρανσης και του νευροεκφυλισμού δεν είναι, ωστόσο, καλά κατανοητή. Χρησιμοποιούμε μοντέλο πρωτεόνοξικοτητας που βασίζεται στην επαγώγιμη έκφραση του Αβ σε μια γραμμή νευρικών κυττάρων ανθρώπινου κεντρικού νευρικού συστήματος για να χαρακτηρίσει μια ξεχωριστή μορφή θανάτου των νευρικών κυττάρων που προκαλείται από ενδοκυτταρικό Αβ. Δείχνεται ότι η ενδοκυτταρική Αβ ξεκινά μια τοξική φλεγμονώδη απόκριση που οδηγεί στην εγκατάλειψη του κυττάρου. Το Αβ επάγει την έκφραση πολλαπλών προφλεγμονωδών γονιδίων και μια αύξηση τόσο στο αραχιδονικό οξύ όσο και στα εικοσανοειδή, συμπεριλαμβανομένων των προσταγλανδινών που είναι νευροπροστατευτικά και των λευκοτριενίων που ενισχύουν το θάνατο. Τα κανναβινοειδή, όπως η τετραϋδροκανναβινόλη, διεγείρουν την απομάκρυνση του ενδογενούς Αβ, αποκλείουν την φλεγμονώδη απόκριση και προστατεύουν. Συνολικά, αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μια πολύπλοκη και πιθανή αυτοκαταλυτική φλεγμονώδης απόκριση εντός των νευρικών κυττάρων που προκαλείται από τη συσσώρευση ενδοκυτταρικού Αβ και ότι αυτή η πρώιμη μορφή πρωτεόνοτοξικότητας μπορεί να αποκλειστεί από την ενεργοποίηση υποδοχέων κανναβινοειδών”.

[5] Marchalant et al. 2007. “Anti-inflammatory property of the cannabinoid agonist WIN-55212-2 in a rodent model of chronic brain inflammation” (Αντιφλεγμονώδης ιδιότητα του κανναβινοειδούς αγωνιστή WIN-55212-2 σε μοντέλο τρωκτικού χρόνιας φλεγμονής εγκεφάλου) Neuroscience 144: 1516-1522.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1852513/

Περίληψη
“Η διέγερση των υποδοχέων κανναβινοειδών (CBr) προκαλεί πολυάριθμες κεντρικές και περιφερειακές επιδράσεις. Ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ωφέλιμες ιδιότητες του χειρισμού του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος οδήγησε στην πιθανή εμπλοκή των CBr στον έλεγχο της φλεγμονής του εγκεφάλου. Στην παρούσα μελέτη εξετάσαμε την επίδραση του αγωνιστή CBr, (R)-(+)-[2,3-dihydro-5-methyl-3-(4-morpholinylmethyl)-pyrrolo[1,2,3-de]-1,4benzoxazin-6-yl]-1-naphthalenyl-methanone mesylate (WIN-55212-2), με ενεργοποίηση μικρογλοίας και απόδοση χωρικής μνήμης, χρησιμοποιώντας ένα καλά χαρακτηρισμένο ζωικό μοντέλο χρόνιας εγκεφαλικής φλεγμονής που παράγεται με έγχυση λιποπολυσακχαρίτη (LPS, 250 ng/h για 3 εβδομάδες) στην τέταρτη κοιλία νεαρών αρουραίων. Το WIN-55212-2 (0,5 ή 1,0 mg/kg/ημέρα, ενδοπεριτοναϊκά) χορηγήθηκε για 3 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της τρίτης εβδομάδας θεραπείας, εξετάστηκε η ικανότητα χωρικής μνήμης χρησιμοποιώντας το Morris water-maze task. Διαπιστώσαμε ότι τα 0,5 και 1 mg/kg WIN-55212-2 μείωσαν τον αριθμό των μικροσφαιριδίων που ενεργοποιήθηκαν με LPS, ενώ το 1 mg/kg WIN-55212-2 ενίσχυσε την προκαλούμενη από LPS επιδείνωση των επιδόσεων στο water maze task. Οι υποδοχείς κανναβινοειδών 1 δεν εκφράστηκαν από μικρογλοία και αστροκύτταρα, υποδεικνύοντας έμμεση επίδραση του WIN-55212-2 στην ενεργοποίηση μικρογλυκαιμίας και στην εξασθένιση της μνήμης. Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν την πιθανή χρήση των αγωνιστών CBr στη ρύθμιση των φλεγμονωδών διεργασιών στον εγκέφαλο. Αυτή η γνώση μπορεί να οδηγήσει στη χρήση αγωνιστών CBr στη θεραπεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με χρόνια νευροφλεγμονή, όπως η νόσος του Alzheimer”.

[6] Science Daily. May 8, 2017. “Cannabis reverses aging process in the brain, study suggests” (Η κάνναβη αντιστρέφει τη διαδικασία γήρανσης στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μελέτη)https://www.sciencedaily.com/releas…/2017/…/170508112400.htm
Η μελέτη: Andras Bilkei-Gorzo, Onder Albayram, Astrid Draffehn, Kerstin Michel, Anastasia Piyanova, Hannah Oppenheimer, Mona Dvir-Ginzberg, Ildiko Rácz, Thomas Ulas, Sophie Imbeault, Itai Bab, Joachim L Schultze, Andreas Zimmer. “A chronic low dose of Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) restores cognitive function in old mice” (Μία χρόνια χαμηλή δόση Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) αποκαθιστά τη γνωστική λειτουργία σε γερασμένα ποντίκια) Nature Medicine, 2017https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28481360

Περίληψη
“Η ισορροπία μεταξύ επιβλαβών, προ-γήρανσης, συχνά στοχαστικών διαδικασιών και η εξουδετέρωση ομοιοστατικών μηχανισμών καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της γήρανσης. Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (endocannabinoid system, ECS) αποτελεί μέρος του τελευταίου συστήματος επειδή ρυθμίζει τις φυσιολογικές διεργασίες που υποκρύπτουν τη γήρανση. Η δραστικότητα του ECS μειώνεται κατά τη διάρκεια της γήρανσης, καθώς η έκφραση του υποδοχέα CB1 και η σύζευξη με τις πρωτεΐνες G μειώνονται στους εγκεφαλικούς ιστούς των ηλικιωμένων ζώων και τα επίπεδα του κύριου ενδοκανναβινοειδούς, της 2-αραχιδονυλογλυκερόλης (2-AG) είναι χαμηλότερα. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί άμεση σχέση μεταξύ του ενδοκανναβινοειδούς τόνου και των συμπτωμάτων γήρανσης. Εδώ δείχνουμε ότι μια χαμηλή δόση Δ9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) αντιστρέφει την πτώση της γνωστικής απόδοσης των ποντικών, ηλικίας 12 και 18 μηνών, που σχετίζεται με την ηλικία. Αυτό το συμπεριφορικό αποτέλεσμα συνοδεύτηκε από αυξημένη έκφραση πρωτεϊνών συναπτικού δείκτη και αυξημένη πυκνότητα της στήλης ιππόκαμπου. Η θεραπεία με THC αποκατέστησε τα μοντέλα μεταγραφής του ιπποκάμπου γονιδίου έτσι ώστε τα προφίλ έκφρασης των ποντικών που είχαν υποστεί αγωγή με THC ηλικίας 12 μηνών να μοιάζουν πολύ με εκείνα των ζώων χωρίς THC ηλικίας 2 μηνών. Τα μεταγραφικά αποτελέσματα της THC εξαρτώνται σε κρίσιμο βαθμό από τους γλουταμινεργικούς υποδοχείς CB1 και την ακετυλίωση της ιστόνης, καθώς η αναστολή τους εμπόδισε τις ωφέλιμες επιδράσεις της THC. Έτσι, η αποκατάσταση της σηματοδότησης CB1 σε ηλικιωμένα άτομα μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη θεραπεία των γνωστικών βλαβών που σχετίζονται με την ηλικία”.

[7] Hampson et al. 1998. “Cannabidiol and delta-9-tetrahydrocannabinol are neuroprotective antioxidants” (Η κανναβιδιόλη και η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη είναι νευροπροστατευτικά αντιοξειδωτικά) Proceedings of the National Academy of Sciences 95: 8268-8273.http://www.pnas.org/cgi/content/full/95/14/8268

Περίληψη
“Οι νευροπροστατευτικές δράσεις της κανναβιδιόλης και άλλων κανναβινοειδών εξετάστηκαν σε καλλιέργειες φλοιώδους νευρώνα αρουραίου που εκτέθηκαν σε τοξικά επίπεδα του γλουταμικού διεγερτικού νευροδιαβιβαστή. Η τοξικότητα γλουταμινικού μειώθηκε τόσο από την κανναβιδιόλη όσο και από το ψυχοτρόπο κανναβινοειδές την (-)Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC). Τα κανναβινοειδή προστάτευσαν εξίσου καλά έναντι της νευροτοξικότητας που προκαλείται από υποδοχείς N-methyl-d-aspartate, υποδοχείς 2-amino-3-(4-butyl-3-hydroxyisoxazol-5-yl)propionic acid ή υποδοχείς καϊνικού. Η τοξικότητα που προκαλείται από υποδοχέα N-methyl-d-aspartate υποδοχέα έχει αποδειχθεί ότι εξαρτάται από το ασβέστιο. Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι η νευροτοξικότητα του τύπου2-amino-3-(4-butyl-3-hydroxyisoxazol-5-yl)propionic acid/kainate υποδοχέα είναι επίσης εξαρτώμενη από ασβέστιο, μερικώς μεσολαβούμενη από διαύλους ασβεστίου ευαίσθητους στην τάση. Η νευροπροστασία που παρατηρήθηκε με την κανναβιδιόλη και την THC δεν επηρεάστηκε από τον ανταγωνιστή υποδοχέα κανναβινοειδών, δείχνοντας ότι ήταν ανεξάρτητος από τον υποδοχέα κανναβινοειδών. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η τοξικότητα γλουταμινικού μπορεί να προληφθεί από τα αντιοξειδωτικά. Η κανναβιδιόλη, η THC και διάφορα συνθετικά κανναβινοειδή έχουν αποδειχθεί ότι είναι αντιοξειδωτικά με κυκλική βολταμετρία. Η κανναβιδιόλη και η THC επίσης αποδείχθηκαν ότι προλαμβάνουν την επαγόμενη από υδροϋπεροξείδιο οξειδωτική βλάβη καθώς και καλύτερα από άλλα αντιοξειδωτικά σε ένα χημικό σύστημα (αντίδραση Fenton) και σε νευρωνικές καλλιέργειες. Η κανναβιδιόλη ήταν πιο προστατευτική έναντι της νευροτοξικότητας του γλουταμινικού από ότι είναι είτε το ασκορβικό είτε η α-τοκοφερόλη, δείχνοντας ότι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν επίσης ότι το φυσικώς απαντώμενο, μη-ψυχότροπικο κανναβινοειδές, κανναβιδιόλη, μπορεί να είναι ένας δυνητικά χρήσιμος θεραπευτικός παράγοντας για τη θεραπεία οξειδωτικών νευρολογικών διαταραχών όπως είναι η εγκεφαλική ισχαιμία”.

[8] Science News. June 11, 1998. “Marijuana chemical tapped to fight strokes” (Η χημική ουσία της κάνναβης χρησιμοποιήθηκε για να καταπολεμήσει τα εγκεφαλικά επεισόδια)http://www.mapinc.org/drugnews/v98/n571/a02.html

[9] Campbell and Gowran. 2007. “Alzheimer’s disease; taking the edge off with cannabinoids?” (Νόσος του Alzheimer, φτάνοντας σε μια άκρη με τα κανναβινοειδή;) British Journal of Pharmacology 152: 655-662.http://www.nature.com/bjp/journal/v152/n5/abs/0707446a.html

Περίληψη
“Η νόσος του Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική κατάσταση σχετιζόμενη με την ηλικία που συνδέεται με την παρακμή της γνωστικής λειτουργίας. Τα παθολογικά σημάδια της νόσου είναι η εναπόθεση της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης και η υπερφωσφορυλίωση του tau, που προκαλούν θάνατο νευρωνικών κυττάρων και βλάπτουν την ενδο-νευρωνική επικοινωνία. Η ασθένεια σχετίζεται επίσης με νευροφλεγμονή, διεγερτοτοξικότητα και οξειδωτικό στρες. Τα τελευταία χρόνια η τάση των κανναβινοειδών να ασκούν μια νευροπροστατευτική επίδραση έλαβε ουσιαστικό ενδιαφέρον ως μέσο αμβλύνσεως των συμπτωμάτων των νευροεκφυλιστικών καταστάσεων. Σε εγκέφαλους που ελήφθησαν από ασθενείς με Alzheimer έχουν αναφερθεί αλλοιώσεις σε συστατικά του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος, γεγονός που υποδηλώνει ότι το ενδοκανναβινοειδές σύστημα είτε συμβάλλει είτε μεταβάλλεται από την παθοφυσιολογία της νόσου. Ορισμένα κανναβινοειδή μπορούν να προστατεύσουν τους νευρώνες από τις επιβλαβείς επιδράσεις του β-αμυλοειδούς και είναι σε θέση να μειώσουν τη φωσφορυλίωση tau. Η τάση των κανναβινοειδών να μειώνουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από το β-αμυλοειδές και το νευροεκφυλισμό, ενώ παράλληλα διεγείρουν την νευρογενέση έκφρασης νευροτροφίνης, είναι ενδιαφέρουσες ιδιότητες που μπορεί να είναι ευεργετικές στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer. Η Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη μπορεί επίσης να αναστέλλει τη δραστικότητα της ακετυλοχολινεστεράσης και να περιορίζει την αμυλοειδογένεση η οποία μπορεί να βελτιώσει τη χολινεργική μετάδοση και να καθυστερήσει την πρόοδο της νόσου. Η στόχευση των υποδοχέων κανναβινοειδών στην μικρογλοία μπορεί να μειώσει τη νευροφλεγμονή που αποτελεί χαρακτηριστικό της νόσου του Alzheimer, χωρίς να προκαλεί ψυχοδραστικές επιδράσεις. Έτσι, τα κανναβινοειδή προσφέρουν μια πολύπλευρη προσέγγιση για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer παρέχοντας νευροπροστασία και μειώνοντας τη νευροφλεγμονή, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν τους εγγενείς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του εγκεφάλου με την αύξηση της έκφρασης νευροτροφίνης και την ενίσχυση της νευρογενέσεως. Τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν έναν πιθανό ρόλο του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος ως θεραπευτικού στόχου για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer θα επανεξεταστούν”.

[10] Walther et al. 2006. “Delta-9-tetrahydrocannabinol for nighttime agitation in severe dementia” (Η Δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη για νυκτερινή ανάδευση σε σοβαρή άνοια) Physcopharmacology 185: 524-528.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16521031

Περίληψη
“ΛΟΓΙΚΗ: Η νυκτερινή διέγερση συμβαίνει συχνά σε ασθενείς με άνοια και αντιπροσωπεύει το νούμερο ένα βάρος για τους φροντιστές σήμερα. Οι τρέχουσες επιλογές θεραπείας είναι ελάχιστες και περιορισμένες λόγω σημαντικών παρενεργειών.
ΣΤΟΧΟΙ: Σκοπός της μελέτης ήταν η μέτρηση της επίδρασης του (συνθετικού) κανναβινοειδούς dronabinol στη νυκτερινή κινητική δραστηριότητα.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Σε μία ανοικτή πιλοτική μελέτη, έξι διαδοχικοί ασθενείς στα τελευταία στάδια της άνοιας και πάσχοντες από ασθένειες κιρκάδιας και συμπεριφοράς -πέντε ασθενείς με νόσο Alzheimer και ένας ασθενής με αγγειακή άνοια- υποβλήθηκαν σε θεραπεία με 2,5 mg dronabinol ημερησίως για 2 εβδομάδες. Η κινητική δραστηριότητα μετρήθηκε αντικειμενικά με τη χρήση ακτιγραφίας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σε σύγκριση με τη βασική γραμμή, η dronabinol οδήγησε σε μείωση της νυκτερινής κινητικής δραστηριότητας (P = 0,028). Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν με βελτιώσεις στο συνολικό σκορ Νευροψυχιατρικού Αποθέματος (P = 0.027) καθώς και σε υποψήφιους για διέγερση, παρεκκλίνουσα κινητικότητα και νυχτερινές συμπεριφορές (P <0.05). Δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η μελέτη υποδεικνύει ότι η dronabinol ήταν σε θέση να μειώσει τη νυκτερινή κινητική δραστηριότητα και την ανάδευση σε ασθενείς με σοβαρή άνοια. Έτσι, φαίνεται ότι η dronabinol μπορεί να είναι μια ασφαλή νέα θεραπευτική επιλογή για συμπεριφορικές και κιρκαδικές διαταραχές στην άνοια”.

[11] BBC News. August 21, 2003. “Cannabis lifts Alzheimer’s appetite” (Η κάνναβη ενεργοποιεί την όρεξη στο Alzheimer) http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3169901.stm

[12] Volicer et al. 1997. “Effects of dronabinol on anorexia and disturbed behavior in patients with Alzheimer’s disease” (Επιδράσεις της dronabinol στην ανορεξία και τη διαταραγμένη συμπεριφορά σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer) International Journal of Geriatric Psychiatry 12: 913-919.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9309469

Περίληψη
“Ένας ελεγχόμενος με εικονικό φάρμακο εγκάρσιος σχεδιασμός, με κάθε περίοδο θεραπείας διάρκειας 6 εβδομάδων, χρησιμοποιήθηκε για τη διερεύνηση επιδράσεων της dronabinol σε 15 ασθενείς με διάγνωση πιθανής νόσου του Alzhemer που αρνούνταν την τροφή. Έντεκα ασθενείς ολοκλήρωσαν και τις δύο περιόδους μελέτης, ένας ασθενής που πέθανε από καρδιακή προσβολή 2 εβδομάδες πριν από το τέλος της μελέτης συμπεριλήφθηκε επίσης στην ανάλυση. Η μελέτη τερματίστηκε σε 3 ασθενείς: μία ανέπτυξε μια κρίση μεγάλης δυσλειτουργίας και 2 ανέπτυξαν σοβαρές παρεντερικές λοιμώξεις. Το σωματικό βάρος των ατόμων της μελέτης αυξήθηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια της θεραπείας με dronabinol παρά κατά τη διάρκεια των περιόδων του εικονικού φαρμάκου. Η αγωγή με dronabinol μείωσε τη σοβαρότητα της διαταραγμένης συμπεριφοράς και η επίδραση αυτή συνέχισε κατά την περίοδο του εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς που έλαβαν dronabinol πρώτα. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της θεραπείας με dronabinol, σε σύγκριση με τις περιόδους του εικονικού φαρμάκου, περιλάμβαναν ευφορία, υπνηλία και κόπωση, αλλά δεν απαιτούν διακοπή της θεραπείας. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η dronabinol είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος θεραπευτικός παράγοντας ο οποίος μπορεί να είναι χρήσιμος όχι μόνο για τη θεραπεία της ανορεξίας αλλά και για να βελτιώσει τη διαταραγμένη συμπεριφορά σε ασθενείς με νόσο του Alzheimer”.

[13] Shelef et al. 2016. “Safety and efficacy of medical cannabis oil for behavioral and psychological symptom of dementia: An open label, add-on, pilot study” (Ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του ελαίου κάνναβης για ιατρική χρήση στα συμπεριφορικά και ψυχολογικά συμπτώματα της άνοιας: ανοικτής ετικέτας, πρόσθετη πιλοτική μελέτη) Journal of Alzheimer’s Disease 51: 15-19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26757043

Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) είναι μια πιθανή θεραπεία για τη νόσο του Alzheimer (AD).
ΣΚΟΠΟΣ: Για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του ελαίου κάνναβης για ιατρική χρήση (medical cannabis oil, MCO) που περιέχει ΤΗC ως πρόσθετο στην φαρμακοθεραπεία, στην ανακούφιση των συμπεριφορικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων της άνοιας (behavioral and psychological symptoms of dementia, BPSD).
ΜΕΘΟΔΟΙ: Έντεκα ασθενείς με AD ενεπλάκησαν σε ανοικτή, 4 εβδομάδων προοπτική δοκιμή.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Δέκα ασθενείς ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. Παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της βαθμολογίας σοβαρότητας του CGI (6,5 έως 5,7, p <0,01) και της βαθμολογίας NPI (44,4 έως 12,8, p <0,01). Οι περιοχές NPI σημαντικής μείωσης ήταν: Παραληρητικές διαταραχές, διέγερση / επιθετικότητα, ευερεθιστότητα, απάθεια, αϋπνία και αγωνία φροντιστή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η προσθήκη της MCO στη φαρμακοθεραπεία των ασθενών με AD είναι ασφαλής και αποτελεί μια ελπιδοφόρα επιλογή θεραπείας”.

* Η Lisa Genova αναφέρεται σε πρακτικές που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει πριν νοσήσει για να αποτρέψει την εκδήλωση των συμπτωμάτων της Νόσου του Alzheimer, ώστε ακόμα και αν νοσήσει τελικά από την νόσο να μην υποστεί τα καταστροφικά συμπτώματα της νόσου.

Βλ. Lisa Genova από την Wikipwdia https://en.wikipedia.org/wiki/Lisa_Genova
“What you can do to prevent Alzheimer’s” (Πώς να αποτρέψεις την Νόσο του Alzheimer)
https://youtu.be/twG4mr6Jov0

Youtube βίντεο διάρκειας 00:13:56
από την Lisa Genova Ομιλία TED
Δημοσιεύτηκε στις 19 Μαΐου 2017
Η Νόσος του Alzheimer δεν πρέπει να είναι ένα πιθανό πεπρωμένο για τον εγκεφάλου μας, λέει η νευροεπιστήμονας και ο συγγραφέας του “Still Alice”, η Lisa Genova, η οποία μοιράζεται μαζί μας τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη που ερευνά την ασθένεια – και σχετικά με κάποια πολλά υποσχόμενη έρευνα για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να χτίσει έναν ανθεκτικό στην Νόσο του Alzheimer εγκέφαλο.

Υποβολή απάντησης

Σημαντική Ενημέρωση

Νέο ηλεκτρονικό κατάστημα

Σταδιακά και τμηματικά, μεταφέρονται τα περισσότερα προϊόντα, στο νέο ηλεκτρονικό μας κατάστημα (σχεδόν όλα υπάρχουν ήδη εκεί).
Στο Spiritual Life!
Εκεί θα βρείτε και πολλά νέα προιόντα σε ημιπολύτιμους λίθους και θυμιάματα.

Μειώσαμε τις τιμές στα περισσότερα αρωματικά στικ και κώνους.

Στο Βοτάνι θα παραμείνουν τα προϊόντα της κάνναβης και όσα προϊόντα από θυμιάματα, δε μεταφέρουμε στο νέο μας ηλεκτρονικό κατάστημα, θα μπουν σε προσφορές, να αδειάσει η αποθήκη.

Ευχαριστούμε για τη κατανόηση, να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας!

Κλειστά για διακοπές

Το φυσικό μας κατάστημα θα παραμείνει κλειστό από 8/8 – 27/8. Το ηλεκτρονικό κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό να δέχεται παραγγελίες. Όλες οι παραγγελίες θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις 29/8, κατόπιν επικοινωνίας μαζί σας και με σειρά προτεραιότητας.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας