Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.
Ινομυαλγία
http://norml.org/component/zoo/item/fibromyalgia
Η ινομυαλγία (fibromyalgia, FM)[1] είναι ένα σύνδρομο χρόνιου πόνου άγνωστης αιτιολογίας. Η νόσος χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυοσκελετικό πόνο, κόπωση και πολλαπλά σημεία ευαισθησίας στο λαιμό, τη σπονδυλική στήλη, τους ώμους και τα ισχία. Υπολογίζεται ότι 3 έως 6 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από ινομυαλγία, η οποία συχνά ελέγχεται ανεπαρκώς από τα τυπικά φάρμακα για τον πόνο.
[1] “Fibromyalgia, National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases” (Ινομυαλγία, Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματικών Παθήσεων) https://www.niams.nih.gov/health-topics/fibromyalgia
Οι ασθενείς με ινομυαλγία συχνά αυτοαναφέρουν ότι χρησιμοποιούν κάνναβη θεραπευτικά για τη θεραπεία συμπτωμάτων της νόσου(1,2,3,4) και οι γιατροί (σε περιπτώσεις όπου είναι νόμιμο γι’ αυτούς) συνιστούν συχνά τη χρήση κάνναβης για τη θεραπεία των μυοσκελετικών διαταραχών(5,6). Μέχρι σήμερα, υπάρχουν λίγες κλινικές δοκιμές που να αξιολογούν τη χρήση κανναβινοειδών για τη θεραπεία της νόσου.
Γράφοντας στο περιοδικό Current Medical Research and Opinion, οι ερευνητές του γερμανικού University of Heidelberg αξιολόγησαν τα αναλγητικά αποτελέσματα της από του στόματος χορήγησης THC σε εννέα ασθενείς με ινομυαλγία σε διάστημα 3 μηνών. Στους συμμετέχοντες στην δοκιμή χορηγήθηκαν ημερήσιες δόσεις των 2,5 έως 15 mg THC και δεν ελήφθησαν άλλα φάρμακα για τον πόνο κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Μεταξύ των συμμετεχόντων που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή, όλοι ανέφεραν σημαντική μείωση στον καθημερινό καταγεγραμμένο πόνο και στο πόνο που προκαλείται ηλεκτρονικά(7).
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Pain ανέφερε ότι η χορήγηση του συνθετικού κανναβινοειδούς nabilone μείωσε σημαντικά τον πόνο σε 40 άτομα με ινομυαλγία σε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή. “Δεδομένου ότι το nabilone βελτίωσε τα συμπτώματα και ήταν καλά ανεκτό, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα για τη διαχείριση του πόνου στην ινομυαλγία”, κατέληξαν οι ερευνητές(8). Μια ξεχωριστή δοκιμή του 2010 που πραγματοποιήθηκε στο McGill University στο Μόντρεαλ ανέφερε ότι οι χαμηλές δόσεις nabilone βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα του ύπνου σε ασθενείς που διαγνώστηκαν με τη νόσο(9). Ωστόσο, μια πρόσφατη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας έχει επικρίνει αυτά τα έγγραφα ως σχετικά χαμηλής ποιότητας(10).
Μια μελέτη παρατήρησης και ελέγχου του 2011 ανέφερε ότι η χρήση φαρμάκου από ολόκληρο το φυτό της κάνναβης συνδέεται με ευεργετικά αποτελέσματα σε διάφορα συμπτώματα ινομυαλγίας, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης του πόνου και της δυσκαμψίας των μυών. Οι ερευνητές του Institut de Recerca Hospital del Mar στη Βαρκελώνη της Ισπανίας αξιολόγησαν τα σχετικά οφέλη της κάνναβης σε ασθενείς με ινομυαλγία σε σύγκριση με ασθενείς με ινομυαλγία που δεν χρησιμοποίησαν την ουσία. Είκοσι οκτώ χρήστες και μη χρήστες συμμετείχαν στη μελέτη.
Οι συγγραφείς ανέφεραν: “Οι ασθενείς χρησιμοποίησαν κάνναβη όχι μόνο για να ανακουφίσουν τον πόνο αλλά για σχεδόν όλα τα συμπτώματα που σχετίζονται με την ινομυαλγία και κανείς δεν ανέφερε επιδείνωση των συμπτωμάτων μετά τη χρήση κάνναβης… Σημαντική ανακούφιση του πόνου, της δυσκαμψίας, της χαλάρωσης, της υπνηλίας και της αντίληψης, που αξιολογήθηκε με VAS (visual analogue scales / οπτικές αναλογικές κλίμακες) πριν και δύο ώρες μετά την αυτο-χορήγηση κάνναβης”. Οι χρήστες κάνναβης στη μελέτη ανέφεραν επίσης υψηλότερες συνοπτικές συνολικές βαθμολογίες ψυχικής υγείας από ότι οι μη χρήστες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα: “Τα παρόντα αποτελέσματα μαζί με προηγούμενες αποδείξεις φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των κανναβινοειδών σε συμπτώματα ινομυαλγίας”(11).
Οι βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις διαφόρων τύπων παρασκευασμάτων κάνναβης αναφέρουν ότι τα κανναβινοειδή είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση διαφόρων τύπων πόνου, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που οφείλεται σε νευροπάθεια, μυοσκελετικές διαταραχές, ινομυαλγία και άλλες χρόνιες παθήσεις(12). Επιπλέον, η ανοσοποιητική δράση των κανναβινοειδών τα καθιστά επίσης ελπιδοφόρους παράγοντες για τη θεραπεία της ινομυαλγίας και άλλων σχετικών συνθηκών(13,14,15,16).
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
[1] Swift W, Gates P, Dillon P. “Survey of Australians using cannabis for medical purposes” (Έρευνα σε Αυστραλούς που χρησιμοποιούν κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς) Harm Reduct J. 2005 Oct 4;2:18.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16202145
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Η πολιτειακή κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας πρότεινε πρόσφατα μια δοκιμή για την ιατρική χρήση της κάνναβης. Οι Αυστραλοί που χρησιμοποιούν σήμερα κάνναβη για θεραπεία το κάνουν αυτό παράνομα και χωρίς εγγυήσεις για ποιοτικό έλεγχο. Δεδομένης της έλλειψης τοπικών πληροφοριών σχετικά με αυτό το θέμα, η μελέτη αυτή εξέτασε τις εμπειρίες των χρηστών στην ιατρική χρήση της κάνναβης.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Οι Αυστραλοί ενήλικες που είχαν χρησιμοποιήσει κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς προσλήφθηκαν χρησιμοποιώντας ιστορίες πολυμέσων. Συνολικά 147 ερωτηθέντες εξετάστηκαν τηλεφωνικά και ταχυδρομήθηκαν ανώνυμα ερωτηματολόγια, τα οποία έπρεπε να επιστραφούν με ταχυδρομικό φάκελο.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα δεδομένα ήταν διαθέσιμα για 128 συμμετέχοντες. Η μακροχρόνια και τακτική χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς αναφέρθηκε συχνά για πολλαπλές ιατρικές καταστάσεις, όπως ο χρόνιος πόνος (57%), η κατάθλιψη (56%), η αρθρίτιδα (35%), η επίμονη ναυτία (27%) και η απώλεια βάρους (26%). Η κάνναβη θεωρήθηκε ότι παρέχει ‘μεγάλη ανακούφιση’ συνολικά (86%) και σημαντική ανακούφιση από συγκεκριμένα συμπτώματα όπως πόνο, ναυτία και αϋπνία. Επίσης, θεωρήθηκε ότι είναι ανώτερη από άλλα φάρμακα όσον αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες και την έκταση της ανακούφισης που παρέχεται. Ωστόσο, σχεδόν το ήμισυ (41%) αντιμετώπισε καταστάσεις ή συμπτώματα που δεν βοηθήθηκαν από τη χρήση της. Οι πλέον διαδεδομένες ανησυχίες αφορούσαν την παρανομία της. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ισχυρή υποστήριξη για τη χρήση τους από κλινικούς και οικογενειακούς ασθενείς. Υπήρξε σχεδόν καθολικό ενδιαφέρον (89%) για συμμετοχή σε κλινική δοκιμή ιατρικής χρήσης της κάνναβης και ισχυρή υποστήριξη (79%) για τη διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων χορήγησης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Οι χρήστες της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς στην Αυστραλία κινδυνεύουν από νομικές συνέπειες, αλλά σύμφωνα με τους χρήστες αλλού, έχουν μέτρια έως σημαντικά οφέλη από τη χρήση της στη διαχείριση της ιατρικής τους κατάστασης. Εκτός από την ισχυρή δημόσια υποστήριξη, οι χρήστες κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την κλινική έρευνα σχετικά με την κάνναβη, συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης εναλλακτικών μεθόδων χορήγησης”.
[2] Ware MA, Adams H, Guy GW. “The medicinal use of cannabis in the UK: results of a nationwide survey” (Η ιατρική χρήση κάνναβης στο Ηνωμένο Βασίλειο: τα αποτελέσματα μιας εθνικής έρευνας) Int J Clin Pract. 2005 Mar;59(3):291-5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15857325
Περίληψη
“Η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς είναι ένα αμφιλεγόμενο αλλά σημαντικό θέμα δημόσιου και επιστημονικού ενδιαφέροντος. Αναφέρουμε τα αποτελέσματα μιας μελέτης που έγινε με αυτοδιαχειριζόμενα ερωτηματολόγια, που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο μεταξύ 1998 και 2002. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε 34 στοιχεία και περιελάμβανε δημογραφικά στοιχεία, ασθένειες και μοτίβα χρήσης φαρμάκων και προφίλ χρήσης κάνναβης. Τα άτομα επιλέχθηκαν αυτομάτως. 3.663 ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν και 2.969 επιστράφηκαν [1.805 (60,9%) γυναίκες, μέση ηλικία 52,7 έτη (SD 12,7)]. Η χρήση φαρμακευτικής κάνναβης αναφέρθηκε από ασθενείς με χρόνιο πόνο (25%), πολλαπλή σκλήρυνση και κατάθλιψη (22% το καθένα), αρθρίτιδα (21%) και νευροπάθεια (19%). Η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς συνδέεται με νεαρή ηλικία, με άρρενες και με προηγούμενη ψυχαγωγική χρήση (p <0,001). Ενώ πρέπει να ασκείται προσοχή κατά την ερμηνεία αυτών των δεδομένων, αυτά επισημαίνουν την ανάγκη για κλινικές μελέτες κάνναβης και κανναβινοειδών με τυποποιημένα και ποιοτικά ελεγχόμενα προϊόντα”.
[3] Ste-Marie PA, Fitzcharles MA, Gamsa A, Ware MA, Shir Y. “Association of herbal cannabis use with negative psychosocial parameters in patients with fibromyalgia” (Συσχετισμός της χρήσης φυτικής κάνναβης με αρνητικές ψυχοκοινωνικές παραμέτρους σε ασθενείς με ινομυαλγία) Arthritis Care Res (Hoboken). 2012 Aug;64(8):1202-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22730275
Περίληψη
“ΣΚΟΠΟΣ: Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο, συμπεριλαμβανομένης της ινομυαλγίας, μπορούν να αναζητήσουν θεραπείες εκτός της επικρατούσας ιατρικής. Τα φαρμακευτικά κανναβινοειδή υποστηρίζονται ευρέως για την ανακούφιση του πόνου, αλλά με περιορισμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα στην ινομυαλγία. Η έκταση της χρήσης κανναβινοειδών στην ινομυαλγία δεν είναι γνωστή.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Έχουμε τεκμηριώσει την αυτοαναφερόμενη επικράτηση της χρήσης κανναβινοειδών σε 457 ασθενείς με διάγνωση ινομυαλγίας και αναφέρεται σε κέντρα διαχείρισης πόνου. Επιβεβαιώσαμε τη διάγνωση της ινομυαλγίας και εξετάσαμε τους συνδυασμούς χρήσης κανναβινοειδών σε αυτούς τους ασθενείς.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα κανναβινοειδή χρησιμοποιούνταν από το 13% όλων των ασθενών, εκ των οποίων το 80% χρησιμοποίησε φυτική κάνναβη, το 24% χρησιμοποίησε συνταγογραφούμενα κανναβινοειδή και το 3% χρησιμοποίησε τόσο κάνναβη όσο και συνταγογραφούμενα κανναβινοειδή. Το ένα τρίτο όλων των ανδρών χρησιμοποίησε κανναβινοειδή. Η τρέχουσα ασταθής ψυχική ασθένεια (36% έναντι 23%, P = 0,002), η συμπεριφορά αναζήτησης οπιοειδών ουσιών (17% έναντι 4%, P = 0,002) και άρρενες στο φύλο (26% έναντι 7%, P=0,0002), όλα συσχετίστηκαν με τη χρήση φυτικής κάνναβης. Υπήρξε μια τάση για τους χρήστες κανναβινοειδών να είναι άνεργοι και να λαμβάνουν πληρωμές αναπηρίας. Η διάγνωση της ινομυαλγίας επικυρώθηκε σε 302 ασθενείς, σε 155 εκχωρήθηκε και άλλη πρωτογενή διάγνωση. Όταν η ομάδα της ινομυαγλίας αναλύθηκε ξεχωριστά, χάθηκαν σημαντικές συσχετίσεις, αλλά οι τάσεις παρέμειναν.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Τα κανναβινοειδή χρησιμοποιήθηκαν από το 13% των ασθενών που αναφέρθηκαν με διάγνωση ινομυαλγίας. Η συσχέτιση της χρήσης φυτικής κάνναβης με αρνητικές ψυχοκοινωνικές παραμέτρους εγείρει ερωτήματα σχετικά με το κίνητρο για αυτή την αυτο-φαρμακευτική πρακτική. Παρόλο που τα κανναβινοειδή μπορεί να προσφέρουν κάποιο θεραπευτικό αποτέλεσμα, πρέπει να ασκηθεί προσοχή σε οποιαδήποτε σύσταση, εν αναμονή της αποσαφήνισης των γενικών προβλημάτων υγείας και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, ειδικά για αυτοθεραπευτές”.
[4] Troutt WD, DiDonato MD. “Medical Cannabis in Arizona: Patient Characteristics, Perceptions, and Impressions of Medical Cannabis Legalization” (Χαρακτηριστικά, αντιλήψεις και εντυπώσεις της νομιμοποίησης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης) J Psychoactive Drugs. 2015 Sep-Oct;47(4):259-66.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26317379
Περίληψη
“Πολλή πρόοδος έχει γίνει για την κατανόηση των πλεονεκτημάτων της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Ωστόσο, είναι λιγότερο γνωστή για τους ίδιους τους ασθενείς με χρήση της κάνναβης. Προηγούμενη έρευνα έχει αποκαλύψει πολλά σημαντικά χαρακτηριστικά ασθενών, αλλά η περισσότερη από αυτή την έρευνα έχει διεξαχθεί με συμμετέχοντες στην Καλιφόρνια, οι οποίοι μπορεί να μην εκπροσωπούν ασθενείς ιατρικής χρήσης της κάνναβης σε όλες τις ΗΠΑ. Επιπλέον, είναι άγνωστο αν η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, η οποία συνήθως επιβάλλει αυστηρούς κανόνες για την καλλιέργεια και την πώληση κάνναβης, επηρεάζει τις εμπειρίες των ασθενών που λαμβάνουν και χρησιμοποιούν κάνναβη. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να αντιμετωπιστούν αυτοί οι περιορισμοί με (1) την εξέταση των χαρακτηριστικών, των αντιλήψεων και των συμπεριφορών των ασθενών που κάνουν ιατρική χρήση κάνναβης στην Αριζόνα και (2) την ερώτηση των συμμετεχόντων με ιστορικό χρήσης κάνναβης σχετικά με τις εμπειρίες τους με την κάνναβη πριν και μετά τη νομιμοποίηση. Οι ασθενείς στην Αριζόνα μοιράζονται πολλά χαρακτηριστικά με εκείνους στην Καλιφόρνια, αλλά και βασικές διαφορές, όπως η μέση ηλικία και ο βαθμός κατανάλωσης της κάνναβης. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης θετικές αντιλήψεις για την επίδραση της νομιμοποίησης της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, αναφέροντας ότι τα συναισθήματα ασφάλειας και ευαισθητοποίησης ήταν υψηλότερα μετά τη νομιμοποίηση σε σχέση με πριν. Τα αποτελέσματα συζητούνται σε σχέση με τα στοιχεία από ασθενείς σε άλλες πολιτείες και από την άποψη των ενδεχόμενων επιπτώσεων πολιτικής τους”.
[5] Dale Gieringer. 2001. “Medical use of cannabis: experience in California. In: Grotenhermen and Russo (Eds). Cannabis and Cannabinoids: Pharmacology, Toxicology, and Therapeutic Potential” (Ιατρική χρήση της κάνναβης: εμπειρία στην Καλιφόρνια. Στο: Grotenhermen και Russo (Eds). Κάνναβη και κανναβινοειδή: Φαρμακολογία, τοξικολογία και θεραπευτικό δυναμικό) New York: Haworth Press: 153-170.
[6] Gorter RW, Butorac M, Cobian EP, van der Sluis W. “Medical use of cannabis in the Netherlands” (Ιατρική χρήση κάνναβης στις Κάτω Χώρες) Neurology. 2005 Mar 8;64(5):917-9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15753439
Περίληψη
“Οι συγγραφείς διερεύνησαν τις ενδείξεις για τη συνταγογράφηση κάνναβης στις Κάτω Χώρες και αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες. Η πλειοψηφία (64,1%) των ασθενών ανέφερε ότι έχουν καλή ή εξαιρετική επίδραση στα συμπτώματά τους. Από αυτούς τους ασθενείς, περίπου το 44% χρησιμοποίησε κάνναβη για >= 5 μήνες. Οι ενδείξεις ήταν νευρολογικές διαταραχές, πόνος, μυοσκελετικές διαταραχές και ανορεξία καρκίνου / καχεξία. Η εισπνεόμενη κάνναβη θεωρήθηκε αποτελεσματικότερη από την από του στόματος χορήγηση. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν γενικά ήπιες”.
[7] Schley M, Legler A, Skopp G, Schmelz M, Konrad C, Rukwied R. “Delta-9-THC based monotherapy in fibromyalgia patients on experimentally induced pain, axon reflex flare, and pain relief” (Μονοθεραπεία βασισμένη σε Δέλτα-9-THC σε ασθενείς με ινομυαλγία με πειραματικά επαγόμενο πόνο, αντανακλαστικό φάρυγγα και ανακούφιση πόνου) Curr Med Res Opin. 2006 Jul;22(7):1269-76.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16834825
Περίληψη
“ΣΚΟΠΟΣ: Η ινομυαλγία είναι ένα σύνδρομο χρόνιου πόνου που χαρακτηρίζεται από μια διακριτή μηχανική υπεραλγησία και χρόνιο πόνο. Πρόσφατα, τα κανναβινοειδή έχουν αποδειχθεί ότι παρέχουν αντι-αλλεργικές και αντι-υπεραλγητικές επιδράσεις σε μελέτες σε ζώα και ανθρώπους. Εδώ, διερευνήσαμε σε εννέα ασθενείς με ινομυαλγία την αποτελεσματικότητα της από του στόματος χορηγούμενης δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλης (THC) σε ηλεκτρικά επαγόμενο πόνο, axon reflex flare και ψυχομετρικές μεταβλητές.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ: Οι ασθενείς έλαβαν ημερήσια δόση 2,5-15 mg δέλτα-9-THC, με εβδομαδιαία αύξηση 2,5 mg, εφόσον δεν αναφέρθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι ψυχομετρικές μεταβλητές αξιολογήθηκαν κάθε εβδομάδα μέσω του West Haven-Yale Multidimensional Pain Inventory (MPI), του Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), της Medical outcome survey-short form (MOS SF-36), του Pain Disability Index (PDI) και το Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ). Επιπλέον, οι ασθενείς κατέγραψαν καθημερινά, σε ένα ημερολόγιο, τη συνολική τους ένταση πόνου σε αριθμητική κλίμακα. Κάθε εβδομάδα, ο πόνος και η axon reflex flare προκλήθηκαν πειραματικά με τη χορήγηση παλμών σταθερού ρεύματος υψηλής έντασης (1 Hz, πλάτος παλμού 0,2 ms, αύξηση τάσης σταδιακά από 2,5-12,5 mA κάθε 3 λεπτά) που παραδίδεται μέσω ηλεκτροδίων μικρής επιφάνειας στο δέρμα του αντιβράχιου.
ΚΥΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ: Καθημερινές εγγραφές του πόνου από τον ασθενή, πειραματικά επαγόμενος πόνος και axon reflex flare που καταγράφηκε από έναν σαρωτή Doppler με λέιζερ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αυτή η πιλοτική μελέτη έδειξε ότι δεν μπορεί να γίνει μια γενικευμένη δήλωση ότι η δέλτα-9-THC είναι αναλγητικό φάρμακο. Ωστόσο, ένας υποπληθυσμός ασθενών με ινομυαλγία έδειξε σημαντικό όφελος από τη μονοθεραπεία με δέλτα-9-THC. Η ανεπιθύμητη ηλεκτρικά επαγόμενη axon reflex flare, αλλά η μειωμένη αντίληψη του πόνου, υποδηλώνει έναν κεντρικό τρόπο δράσης του κανναβινοειδούς”.
[8] Skrabek RQ, Galimova L, Ethans K, Perry D. “Nabilone for the treatment of pain in fibromyalgia” (Nabilone για τη θεραπεία του πόνου στην ινομυαλγία) J Pain. 2008 Feb;9(2):164-73. Epub 2007 Nov 5.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17974490
Περίληψη
“Μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή διεξήχθη για να προσδιοριστεί το όφελος του nabilone στη διαχείριση του πόνου και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε 40 ασθενείς με ινομυαλγία. Μετά από μια βασική αξιολόγηση, οι ασθενείς τιτλοποιήθηκαν σε nabilone, από 0,5 mg PO κατά την κατάκλιση έως 1 mg BID σε διάστημα 4 εβδομάδων ή έλαβαν αντίστοιχο εικονικό φάρμακο. Στις επισκέψεις 2 και 4 εβδομάδων, το μέτρο πρωτογενούς έκβασης, η οπτική αναλογική κλίμακα (visual analog scale, VAS) για τον πόνο και τα δευτερεύοντα μέτρα έκβασης, ο αριθμός των σημείων προσφοράς, το μέσο όριο πόνου στο σημείο ευαισθησίας και το Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), αξιολογήθηκαν. Μετά από μια περίοδο έκπλυσης 4 εβδομάδων, τα άτομα επέστρεψαν για επανεξέταση των μέτρων έκβασης. Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές στη δημογραφική πληθυσμιακή κατάσταση μεταξύ των ομάδων κατά την έναρξη της μελέτης. Υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στο VAS (-2.04, P <,02), FIQ (-12,07, P <,02) και το άγχος (-1,67, P <,02) στην ομάδα που έλαβε θεραπεία με nabilone στις 4 εβδομάδες. Δεν υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Η ομάδα θεραπείας παρουσίασε περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ανά άτομο στις 2 και 4 εβδομάδες (1,58, P <,02 και 1,54, P <,05), αντίστοιχα. Το nabilone φαίνεται να είναι μια ευεργετική, καλά ανεκτή θεραπευτική επιλογή για ασθενείς με ινομυαλγία, με σημαντικά οφέλη στην ανακούφιση από τον πόνο και τη λειτουργική βελτίωση.
ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ: Από τη δική μας γνώση, αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη δοκιμή για την αξιολόγηση του οφέλους του nabilone, ενός συνθετικού κανναβινοειδούς, στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με ινομυαλγία. Καθώς το nabilone βελτίωσε τα συμπτώματα και ήταν καλά ανεκτό, μπορεί να είναι χρήσιμο συμπλήρωμα για τη διαχείριση του πόνου σε ινομυαλγία”.
[9] Ware MA, Fitzcharles MA, Joseph L, Shir Y. “The effects of nabilone on sleep in fibromyalgia: results of a randomized controlled trial” (Τα αποτελέσματα του nabinole στον ύπνο στην ινομυαλγία: αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης ελεγχόμενης δοκιμής) Anesth Analg. 2010 Feb 1;110(2):604-10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20007734
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Οι διαταραχές ύπνου επηρεάζουν πολλούς ασθενείς με χρόνιες καταστάσεις πόνου. Η κάνναβη έχει αναφερθεί από πολλούς πληθυσμούς ασθενών ότι βοηθά στον ύπνο. Αξιολογήσαμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του nabilone, ενός συνθετικού κανναβινοειδούς, στη διαταραχή του ύπνου στην ινομυαλγία, μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο χρόνιο πόνο και αϋπνία.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Διεξήγαμε μια τυχαιοποιημένη, διπλή-τυφλή, ενεργού-ελέγχου, ισοδυναμίας δοκιμή διασταύρωσης για τη σύγκριση του nabilone (0,5-1,0 mg πριν από την ώρα του ύπνου) σε αμιτριπτυλίνη (10-20 mg πριν από τον ύπνο) σε ασθενείς με ινομυαλγία με χρόνια αϋπνία. Τα υποκείμενα έλαβαν κάθε φάρμακο για 2 εβδομάδες με περίοδο έκπλυσης 2 εβδομάδων. Το κύριο αποτέλεσμα ήταν η ποιότητα του ύπνου, μετρούμενη από τον δείκτη σοβαρότητας της αϋπνίας και το ερωτηματολόγιο αξιολόγησης ύπνου Leeds. Τα δευτερογενή αποτελέσματα περιλάμβαναν πόνο, διάθεση, ποιότητα ζωής και ανεπιθύμητες παρενέργειες.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τριάντα ένα άτομα συμμετείχαν και 29 ολοκλήρωσαν τη δοκιμή (26 γυναίκες, μέση ηλικία 49,5 ετών). Αν και ο ύπνος βελτιώθηκε τόσο από την αμιτριπτυλίνη όσο και από το nabilone, το nabilone ήταν ανώτερο από την αμιτριπτυλίνη (Διαφορά δείκτη σοβαρότητας αϋπνίας = 3,2, διάστημα εμπιστοσύνης 95% = 1,2-5,3). Το nabilone ήταν οριακά καλύτερο στην ηρεμία (διαφορά ερωτηματολογίου αξιολόγησης ύπνου Leeds = 0,5 [0,0-1,0]) αλλά όχι στην εγρήγορση (διαφορά = 0,3 [-0,2 έως 0,8]). Δεν παρατηρήθηκαν επιδράσεις στον πόνο, στη διάθεση ή στην ποιότητα ζωής. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες ήταν ως επί το πλείστον ήπιες έως μέτριες και ήταν πιο συχνές με nabilone. Οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες για το nabilone ήταν ζάλη, ναυτία και ξηροστομία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Το nabilone είναι αποτελεσματικό στη βελτίωση του ύπνου σε ασθενείς με ινομυαλγία και είναι καλά ανεκτό. Η χαμηλή δόση nabilone χορηγούμενη μία φορά την ημέρα πριν από τον ύπνο μπορεί να θεωρηθεί ως εναλλακτική λύση έναντι της αμιτριπτυλίνης. Απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές για τον προσδιορισμό της διάρκειας του αποτελέσματος και για τον χαρακτηρισμό της μακροπρόθεσμης ασφάλειας”.
[10] Walitt B, Klose P, Fitzcharles MA, Phillips T, Häuser W. “Cannabinoids for fibromyalgia” (Κανναβινοειδή για ινομυαλγία) Cochrane Database Syst Rev. 2016 Jul 18;7:CD011694.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27428009
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Αυτή η ανασκόπηση είναι για μια σειρά από φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ινομυαλγίας. Η ινομυαλγία είναι μια κλινικά καλά καθορισμένη χρόνια κατάσταση άγνωστης αιτιολογίας που χαρακτηρίζεται από χρόνιο διαδεδομένο πόνο που συχνά συνυπάρχει με προβλήματα ύπνου και κόπωση που επηρεάζουν περίπου το 2% του γενικού πληθυσμού. Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν υψηλά επίπεδα αναπηρίας και κακή ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία (health-related quality of life, HRQoL). Η φαρμακευτική θεραπεία επικεντρώνεται στη μείωση των βασικών συμπτωμάτων και της αναπηρίας και στη βελτίωση της HRQoL. Η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιετίες για τη μείωση του πόνου και άλλων σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων.
ΣΤΟΧΟΙ: Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας, της ανεκτικότητας και της ασφάλειας των κανναβινοειδών για τα συμπτώματα της ινομυαλγίας στους ενήλικες.
ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ: Ερευνήσαμε τα Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL), MEDLINE και EMBASE έως τον Απρίλιο του 2016, μαζί με λίστες αναφορών των ανακτηθέντων εγγράφων και ανασκοπήσεων, τρία μητρώα κλινικών δοκιμών και επαφή με τους συντάκτες δοκιμής.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Επιλέξαμε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων εβδομάδων οποιασδήποτε φόρμουλας προϊόντων κάνναβης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενηλίκων με ινομυαλγία.
ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ: Δύο συγγραφείς ανασκόπησης εξήγαγαν ανεξάρτητα τα δεδομένα όλων των συμπεριλαμβανόμενων μελετών και αξιολόγησαν τον κίνδυνο προκατάληψης. Επιλύσαμε τις διαφορές με συζήτηση. Πραγματοποιήσαμε ανάλυση χρησιμοποιώντας τρία επίπεδα αποδεικτικών στοιχείων. Τα πρώτα στοιχεία προέκυψαν από δεδομένα που ανταποκρίνονται στα τρέχοντα καλύτερα πρότυπα και υπόκεινται σε ελάχιστο κίνδυνο μεροληψίας (αποτέλεσμα ισοδύναμο με σημαντική μείωση της έντασης του πόνου, ανάλυση πρόθεσης για θεραπεία χωρίς καταλογισμό για αποχωρήσεις, τουλάχιστον 200 συμμετέχοντες στη σύγκριση, οκτώ έως 12 εβδομάδες διάρκεια, παράλληλη σχεδίαση), στοιχεία δεύτερης βαθμίδας από δεδομένα που δεν πληρούσαν ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια αυτά και θεωρήθηκαν με κάποιον κίνδυνο προκατάληψης αλλά με επαρκείς αριθμούς (δηλ. δεδομένα από τουλάχιστον 200 συμμετέχοντες) στη σύγκριση και στοιχεία τρίτου επιπέδου από δεδομένα που αφορούν μικρό αριθμό συμμετεχόντων που θεωρήθηκαν πολύ πιθανό να είναι προκατειλημμένες ή χρησιμοποιούσαν αποτελέσματα περιορισμένης κλινικής χρησιμότητας ή και τα δύο. Αξιολογήσαμε τα αποδεικτικά στοιχεία χρησιμοποιώντας το GRADE (Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation).
ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Περιελάβαμε δύο μελέτες με 72 συμμετέχοντες. Συνολικά, οι δύο μελέτες είχαν μέτριο κίνδυνο μεροληψίας. Τα στοιχεία προέκυψαν από τα στοιχεία των μέσων στοιχείων των ομάδων και από την ανάλυση των συμπληρωμάτων (συνολικά πολύ χαμηλά αποδεικτικά στοιχεία). Εκτιμήσαμε την ποιότητα όλων των αποτελεσμάτων σύμφωνα με το GRADE ως πολύ χαμηλή λόγω έμμεσης, ανακρίβειας και δυνητικής υποτροπής αναφοράς. Τα κύρια αποτελέσματα στην ανασκόπηση μας ήταν η ανακούφιση του πόνου που αναφέρθηκε από τους συμμετέχοντες κατά 50% ή μεγαλύτερη, Patient Global Impression of Change (PGIC) ή πολύ βελτιωμένη, απόσυρση λόγω ανεπιθύμητων συμβάντων (ανοχή) και σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών (ασφάλεια). Το Nabilone συγκρίθηκε με το εικονικό φάρμακο και την αμιτριπτυλίνη σε μία μελέτη το καθένα. Τα μεγέθη μελετών ήταν 32 και 40 συμμετέχοντες. Μία μελέτη χρησιμοποίησε ένα σχέδιο cross-over και χρησιμοποιήθηκε ένας παράλληλος σχεδιασμός ομάδας, η διάρκεια της μελέτης ήταν τέσσερις ή έξι εβδομάδες. Και οι δύο μελέτες χρησιμοποίησαν nabinole, ένα συνθετικό κανναβινοειδές, με δόση 1 mg / ημέρα. Καμία μελέτη δεν ανέφερε ποσοστό συμμετεχόντων που να είχαν τουλάχιστον 30% ή 50% ανακούφιση από τον πόνο ή που να βελτιώθηκαν πολύ. Καμία μελέτη δεν παρείχε πρώτες ή δεύτερες βαθμίδες (υψηλή έως μέτρια ποιότητα) αποδεικτικά στοιχεία για την έκβαση της αποτελεσματικότητας, της ανεκτικότητας και της ασφάλειας. Τα στοιχεία της τρίτης βαθμίδας (πολύ χαμηλής ποιότητας) έδειξαν μεγαλύτερη μείωση του πόνου και περιορισμούς της HRQoL σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε μία μελέτη. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές σε σχέση με το εικονικό φάρμακο για κόπωση και κατάθλιψη (στοιχεία πολύ χαμηλής ποιότητας). Τα αποδεικτικά στοιχεία τρίτης βαθμίδας έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα του nabinole στον ύπνο από ότι η αμιτριπτυλίνη (αποδείξεις πολύ χαμηλής ποιότητας). Δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φαρμάκων που σημειώθηκαν για πόνο, διάθεση και HRQoL (αποδεικτικά πολύ χαμηλής ποιότητας). Περισσότεροι συμμετέχοντες αποχώρησαν λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών στις ομάδες nabilone (4/52 συμμετέχοντες) από ότι στις ομάδες ελέγχου (1/20 στο εικονικό φάρμακο και 0/32 στην ομάδα αμιτριπτυλίνης). Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν η ζάλη, η ναυτία, η ξηροστομία και η υπνηλία (έξι συμμετέχοντες με nabinole). Καμία μελέτη δεν ανέφερε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια και των δύο μελετών. Σχεδιάσαμε να δημιουργήσουμε έναν πίνακα GRADE ‘Περίληψη των ευρημάτων’, αλλά λόγω της έλλειψης δεδομένων δεν μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό. Δεν διαπιστώσαμε σχετική μελέτη με φυτική κάνναβη, φυτικά κανναβινοειδή ή συνθετικά κανναβινοειδή εκτός από τη βιμυλομυγλυκή.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ: Δεν βρήκαμε πειστικές, αμερόληπτες, υψηλής ποιότητας στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι το nabilone έχει αξία στην αντιμετώπιση των ατόμων με ινομυαλγία. Η ανεκτικότητα του nabilone ήταν χαμηλή σε άτομα με ινομυαλγία”.
[11] Jimena Fiz, Marta Durán, Dolors Capellà, Jordi Carbonell and Magí Farré “Cannabis Use in Patients with Fibromyalgia: Effect on Symptoms Relief and Health-Related Quality of Life” ( Χρήση κάνναβης σε ασθενείς με ινομυαλγία: Επίδραση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με την υγεία) PLoS One. 2011; 6(4): e18440.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3080871
Περίληψη
“Ιστορικό: Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν να περιγράψει τα πρότυπα χρήσης κάνναβης και τα σχετικά οφέλη που αναφέρθηκαν από ασθενείς με ινομυαλγία που ήταν καταναλωτές αυτού του φαρμάκου. Επιπλέον, η ποιότητα ζωής των ασθενών με ινομυαλγία που κατανάλωναν κάνναβη συγκρίθηκε με άτομα που δεν έκαναν χρήση κάνναβης.
Μέθοδοι: Οι πληροφορίες σχετικά με την ιατρική χρήση κάνναβης καταγράφηκαν σε ένα συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο καθώς και τα οφέλη της κάνναβης σε διάφορα συμπτώματα με τη χρήση τυποποιημένων οπτικών αναλογικών κλιμάκων (visual analogue scales, VAS) των 100 mm. Οι χρήστες και οι μη χρήστες κάνναβης ολοκλήρωσαν το ερωτηματολόγιο Fibromyalgia Impact Questionnaire (FIQ), το Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) και την Short Form 36 Health Survey (SF-36).
Αποτελέσματα: Είκοσι οκτώ ασθενείς με ινομυαλγία που ήταν χρήστες κάνναβης και 28 μη χρήστες περιελήφθησαν στη μελέτη. Οι δημογραφικές και κλινικές μεταβλητές ήταν παρόμοιες και στις δύο ομάδες. Οι χρήστες κάνναβης ανέφεραν διαφορετική διάρκεια κατανάλωσης, η οδός χορήγησης ήταν το κάπνισμα (54%), από το στόμα (46%) και συνδυασμός (43%). Η ποσότητα και η συχνότητα χρήσης κάνναβης ήταν επίσης διαφορετική στους ασθενείς. Μετά από 2 ώρες χρήσης κάνναβης, οι βαθμολογίες VAS έδειξαν στατιστικά σημαντική (p <0,001) μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας, ενίσχυση της χαλάρωσης και αύξηση της υπνηλίας και της αίσθησης της ευεξίας. Η συνολική βαθμολογία της συνιστώσας ψυχικής υγείας SF-36 ήταν σημαντικά υψηλότερη (p <0,05) σε χρήστες κάνναβης παρά σε μη χρήστες. Δεν εντοπίστηκαν σημαντικές διαφορές στις άλλες περιοχές SF-36, στο FIQ και στο PSQI.
Συμπεράσματα: Η χρήση κάνναβης συνδέθηκε με ευεργετικά αποτελέσματα σε ορισμένα συμπτώματα ινομυαλγίας. Περαιτέρω μελέτες σχετικά με τη χρησιμότητα των κανναβινοειδών σε ασθενείς με ινομυαλγία, καθώς και τη συμμετοχή του κανναβινοειδούς συστήματος στην παθοφυσιολογία αυτής της πάθησης, δικαιολογούνται”.
[12] Beaulieu P, Boulanger A, Desroches J, Clark AJ. “Medical cannabis: considerations for the anesthesiologist and pain physician” (Ιατρική κάνναβη: σκέψεις για τον αναισθησιολόγο και τον γιατρό) Can J Anaesth. 2016 May;63(5):608-24.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26850063
Περίληψη
“ΣΚΟΠΟΣ: Έχουν θεσπιστεί νέοι κανονισμοί σε ομοσπονδιακό και επαρχιακό επίπεδο στον Καναδά σχετικά με τον τρόπο ελέγχου της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Τους παρουσιάζουμε μαζί με οδηγίες για την ασφαλή χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και τις πρόσφατες κλινικές δοκιμές για την κάνναβη και τον πόνο.
ΠΗΓΗ: Οι νέοι κανονισμοί του Καναδά σχετικά με τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, οι επαρχιακοί κανονισμοί και τα διάφορα προϊόντα κάνναβης που διατίθενται από τους Καναδούς αδειοδοτημένους παραγωγούς, εξετάστηκαν από τον Health Canada, τις επαρχιακές αρχές αδειοδότησης και την ιστοσελίδα των παραχωρηθέντων παραγωγών αντίστοιχα. Πρόσφατες κλινικές δοκιμές για την κάνναβη και τον πόνο αναθεωρήθηκαν από την υπάρχουσα βιβλιογραφία.
ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ο Health Canada έχει εγκρίνει νέο κανονισμό σχετικά με την ιατρική χρήση της κάνναβης, τους Marihuana for Medical Purposes Regulations: Η παραγωγή κάνναβης από ιδιώτες είναι παράνομη. Ο Health Canada, ωστόσο, έχει χορηγήσει άδεια σε εξουσιοδοτημένους παραγωγούς σε όλη τη χώρα, περιορίζοντας την παραγωγή σε συγκεκριμένες άδειες ορισμένων προϊόντων κάνναβης. Σήμερα υπάρχουν 26 εξουσιοδοτημένοι παραγωγοί από επτά καναδικές επαρχίες που προσφέρουν περισσότερες από 200 ποικιλίες κάνναβης. Παρέχουμε οδηγίες για την ασφαλή χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Η πρόσφατη βιβλιογραφία δείχνει ότι τα διαθέσιμα σήμερα κανναβινοειδή είναι μέτρια αποτελεσματικά αναλγητικά που παρέχουν μια ασφαλή, λογική θεραπευτική επιλογή για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου που δεν σχετίζεται με τον καρκίνο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η επιστήμη της ιατρικής χρήσης της κάνναβης και η ανάγκη για εκπαίδευση των επαγγελματιών του τομέα της υγείας και των ασθενών απαιτούν συνεχείς προσπάθειες. Παρόλο που τα κανναβινοειδή δρουν για να μειώσουν τον πόνο, υπάρχει ακόμη ανάγκη να επιβεβαιωθούν κλινικά αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα και να αξιοποιηθούν με αποδεκτές αναλογίες οφέλους προς κίνδυνο”.
[13] Katz D, Katz I, Porat-Katz BS, Shoenfeld Y. “Medical cannabis: Another piece in the mosaic of autoimmunity?” (Ιατρική χρήση της κάνναβης: Ένα άλλο κομμάτι στο μωσαϊκό της αυτοανοσίας;) Clin Pharmacol Ther. 2017 Feb;101(2):230-238.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27859024
Περίληψη
“Η νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης αυξάνεται ραγδαία παγκοσμίως, αυξάνοντας την ανάγκη να αξιολογούνται οι ιατρικές επιπτώσεις της κάνναβης. Επί του παρόντος, τα αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν την κάνναβη και τα δραστικά συστατικά της ως παράγοντες ανοσοδιαμορφώσεως, επηρεάζοντας Τ-κύτταρα, Β-κύτταρα, μονοκύτταρα και κύτταρα microglia, προκαλώντας συνολική μείωση στην έκφραση προ-φλεγμονώδους κυτοκίνης και αύξηση των αντιφλεγμονωδών κυτοκινών. Λόγω των αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν τα κανναβινοειδή ως παράγοντα ανοσοδιαμορφώσεως, έχει προκύψει έρευνα που επικεντρώνεται στα κανναβινοειδή και την αυτοανοσία. Αρκετές κλινικές δοκιμές στην πολλαπλή σκλήρυνση, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και την ινομυαλγία υποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της κάνναβης ως ανοσοδιαμορφωτή. Ωστόσο, τα αντιφατικά αποτελέσματα και η έλλειψη κλινικών δοκιμών ευρείας κλίμακας αποκρύπτουν αυτά τα αποτελέσματα. Παρόλο που δεν υπάρχουν κλινικές έρευνες, τα πειράματα in vitro και in vivo στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον διαβήτη τύπου 1 και την συστηματική σκλήρυνση επιδεικνύουν συσχέτιση μεταξύ της δραστηριότητας της νόσου και των κανναβινοειδών”.
[14] Russo EB. “Clinical endocannabinoid deficiency (CECD): can this concept explain therapeutic benefits of cannabis in migraine, fibromyalgia, irritable bowel syndrome and other treatment-resistant conditions?” (Κλινική ενδοκανναβινοειδής ανεπάρκεια: μπορεί αυτή η έννοια να εξηγήσει τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης σε ημικρανία, ινομυαλγία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες συνθήκες ανθεκτικές στη θεραπεία;) Neuro Endocrinol Lett. 2004 Feb-Apr;25(1-2):31-9.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15159679
Περίληψη
“ΣΤΟΧΟΙ: Αυτή η μελέτη εξετάζει την έννοια της κλινικής ενδοκανναβινοειδούς ανεπάρκειας και την προοπτική ότι αυτή θα μπορούσε να υποβόσκει στην παθοφυσιολογία της ημικρανίας, της ινομυαλγίας, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και άλλων λειτουργικών καταστάσεων που προσδίδουν αυξημένη σημασία στην κλινική κάνναβη.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Εξετάστηκε η διαθέσιμη βιβλιογραφία και αναζητήθηκαν βιβλιογραφικές αναζητήσεις μέσω της βάσης δεδομένων National Library of Medicine και από άλλους πόρους.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η ημικρανία έχει πολυάριθμες σχέσεις με την ενδοκανναβινοειδή λειτουργία. Το ανανδαμίδιο (anandamide, AEA) ενισχύει τους 5-ΗΤ1Α και αναστέλλει τους 5-ΗΤ2Α υποδοχείς που υποστηρίζουν τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα στην οξεία και προληπτική θεραπεία της ημικρανίας. Τα κανναβινοειδή επιδεικνύουν επίσης φραγμούς ντοπαμίνης και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα. Το AEA είναι τονικά ενεργό στην περιαγγειακή γκρίζα ύλη, μια γεννήτρια ημικρανίας. Η THC ρυθμίζει τη γλουταμινεργική νευροδιαβίβαση μέσω υποδοχέων NMDA. Η ινομυαλγία θεωρείται τώρα ως μια κεντρική κατάσταση ευαισθητοποίησης με δευτερογενή υπεραλγησία. Τα κανναβινοειδή έχουν επίσης αποδείξει την ικανότητα τους να εμποδίζουν τους σπονδυλικούς, περιφερειακούς και γαστρεντερικούς μηχανισμούς που προάγουν τον πόνο στον πονοκέφαλο, την ινομυαλγία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τις σχετικές διαταραχές. Αναφέρεται η παρελθούσα και πιθανή κλινική χρησιμότητα των φαρμάκων που βασίζονται στην κάνναβη στη θεραπεία τους, όπως και άλλες προτάσεις για πειραματική διερεύνηση της CECD μέσω εξέτασης CSF και νευρο-απεικόνισης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ημικρανία, η ινομυαλγία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι σχετικές καταστάσεις εμφανίζουν κοινά κλινικά, βιοχημικά και παθοφυσιολογικά πρότυπα που υποδηλώνουν υποκείμενη κλινική ενδοκανναβινοειδή ανεπάρκεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί κατάλληλα με κανναβινοειδή φάρμακα”.
[15] Smith SC, Wagner MS. “Clinical endocannabinoid deficiency (CECD) revisited: can this concept explain the therapeutic benefits of cannabis in migraine, fibromyalgia, irritable bowel syndrome and other treatment-resistant conditions?” (Κλινική ενδοκανναβινοειδής ανεπάρκεια: μπορεί αυτή η έννοια να εξηγήσει τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης σε ημικρανία, ινομυαλγία, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες συνθήκες ανθεκτικές στη θεραπεία;) Neuro Endocrinol Lett. 2014;35(3):198-201.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24977967
Περίληψη
“ΣΤΟΧΟΙ: Η εργασία του Ethan B. Russo, της 1ης Δεκεμβρίου 2003, εξέτασε την έννοια της κλινικής ενδοκανναβινοειδούς ανεπάρκειας που αποτελεί τη βάση της παθοφυσιολογίας της ημικρανίας, της ινομυαλγίας, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και άλλων λειτουργικών καταστάσεων που μετριάζονται από την κλινική κάνναβη.
ΜΕΘΟΔΟΙ: Ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων μέσω της βάσης δεδομένων National Library of medicine και άλλων πηγών.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Μια ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος από το έγγραφο ορόσημο του Dr. Ethan B. Russo, μόλις δέκα χρόνια πριν (2 Φεβρουαρίου 2004). Η έρευνα εκείνη την εποχή έδειξε ότι τα κανναβινοειδή μπορούν να εμποδίσουν τους σπονδυλικούς, περιφερειακούς και γαστρεντερικούς μηχανισμούς που προάγουν τον πόνο στον πονοκέφαλο, την ινομυαλγία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τον μυϊκό σπασμό.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Επακόλουθη έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι υποκείμενες ελλείψεις των ενδοκανναβινοειδών διαδραματίζουν πράγματι κάποιο ρόλο στην ημικρανία, την ινομυαλγία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και σε έναν αυξανόμενο κατάλογο άλλων ιατρικών καταστάσεων. Η κλινική εμπειρία το φέρνει αυτό. Περαιτέρω έρευνα και ιδιαίτερα οι κλινικές δοκιμές θα αποδείξουν περαιτέρω τη χρησιμότητα της ιατρικής χρήσης της κάνναβης. Καθώς τα νομικά εμπόδια πέφτουν και η επιστημονική προκατάληψη εξασθενεί, αυτό θα γίνει πιο εμφανές”.
[16] Russo EB. “Clinical Endocannabinoid Deficiency Reconsidered: Current Research Supports the Theory in Migraine, Fibromyalgia, Irritable Bowel, and Other Treatment-Resistant Syndromes” (Η κλινική ενδοκανναβινοειδής ανεπάρκεια αναθεωρείται: Η τρέχουσα έρευνα υποστηρίζει αυτή την θεωρία στην ημικρανία, στην ινομυαλγία, στο ευερέθιστο έντερο και σε άλλα ανθεκτικά στην θεραπεία σύνδρομα) Cannabis Cannabinoid Res. 2016 Jul 1;1(1):154-165.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28861491
Περίληψη
“Η ιατρική συνεχίζει να αγωνίζεται στις προσεγγίσεις της για πολλά κοινά σύνδρομα υποκειμενικού πόνου που στερούνται αντικειμενικών ενδείξεων και παραμένουν ανθεκτικά στη θεραπεία. Πρώτα από αυτά είναι η ημικρανία, η ινομυαλγία και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι διαταραχές που μπορεί να επικαλύπτονται στους πληθυσμούς τους και οι πάσχοντες έχουν υποστεί το στίγμα μιας ψυχοσωματικής ετικέτας, καθώς και την αποτυχία ατελείωτων φαρμακοθεραπευτικών παρεμβάσεων με υποβαθμισμένο όφελος. Η συνηθέστερη συμπτωματολογία σε αυτές τις καταστάσεις που εμφανίζουν υπεραλγησία και κεντρική ευαισθητοποίηση με πιθανή κοινή υποκείμενη παθοφυσιολογία υποδηλώνει ότι μια κλινική ενδοκανναβινοειδής ανεπάρκεια μπορεί να χαρακτηρίσει την προέλευσή τους. Η βασική της υπόθεση είναι ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν έναν υποκείμενο ενδοκανναβινοειδή τόνο που αντικατοπτρίζει τα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών, το ανανδαμίδιο (arachidonylethanolamide / αραχιδονυλοαιθανολαμίδιο) και την 2-AG (2-arachidonoylglycerol / 2-αραχιδονυλογλυκερόλη), την παραγωγή τους, το μεταβολισμό τους και τη σχετική αφθονία και κατάσταση των υποδοχέων κανναβινοειδών. Η θεωρία είναι για το αν, υπό ορισμένες συνθήκες, ο συγγενής ή αποκτηθείς, ενδοκανναβινοειδής τόνος καθίσταται ελλιπής και παραγωγικός των παθοφυσιολογικών συνδρόμων. Όταν προτάθηκε για πρώτη φορά το 2001 και στη συνέχεια, η θεωρία αυτή βασίστηκε στη γενετική αλληλεπικάλυψη και συννοσηρότητα, σε πρότυπα συμπτωματολογίας που θα μπορούσαν να μεσολαβούνται από το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (ΕΚΣ) και το γεγονός ότι η εξωγενής θεραπεία με κανναβινοειδή συχνά παρείχε συμπτωματικό όφελος. Ωστόσο, ελλείπουν αντικειμενικές αποδείξεις και τυπικά δεδομένα κλινικών δοκιμών. Επί του παρόντος, ωστόσο, οι στατιστικά σημαντικές διαφορές στα επίπεδα ανανδαμιδίου στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό έχουν τεκμηριωθεί στους ασθενείς ημικρανίας και οι προχωρημένες μελέτες απεικόνισης έχουν καταδείξει την υπολειτουργία ΕΚΣ σε διαταραχή μετατραυματικού στρες. Πρόσθετες μελέτες έχουν δώσει μια πιο σταθερή βάση για τη θεωρία, ενώ τα κλινικά δεδομένα έχουν επίσης αποδείξει μειωμένο πόνο, βελτιωμένο ύπνο και άλλα οφέλη για τη θεραπεία με κανναβινοειδή και συμπληρωματικές προσεγγίσεις του τρόπου ζωής που επηρεάζουν το ΕΚΣ”.