Κάνναβη και Παθήσεις των Πνευμόνων

Κάνναβη και Παθήσεις των Πνευμόνων

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Κάνναβη και Παθήσεις των Πνευμόνων

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD)” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-obstructive-pulmonary-disease/Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, November 7, 2019)Εάν αγωνίζεσαι με την ΧΑΠ και αναρωτιέσαι εάν μπορείς να καπνίσεις κάνναβη, μια 20ετής μελέτη μας λέει ότι το περιστασιακό, το ξαναλέω, το περιστασιακό κάπνισμα κάνναβης δεν έχει ως συνέπεια χρόνια θέματα με την αναπνοή[1]. Αλλά υπάρχουν περισσότερα σε αυτό. Στην πραγματικότητα, η ιατρική χρήση της κάνναβης στην ΧΑΠ μπορεί να βοηθήσει εκείνους που αντιμετωπίζουν αυτήν την προοδευτικής επιδείνωσης πνευμονική νόσο.
[1] Marijuana Smoking Not Linked to Chronic Breathing Problems (Το κάπνισμα κάνναβης δεν συνδέεται με χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού) https://www.webmd.com/lung/news/20120103/marijuana-smoking-not-linked_to-chronic-breathing-problems#1

Κάνναβη και Παθήσεις των ΠνευμόνωνΤι είναι η ΧΑΠ;
Η ΧΑΠ ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, είναι μια επίμονη φλεγμονώδης πνευμονοπάθεια που έχει ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ροής του αέρα στον πνεύμονα. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία της ΧΑΠ και οι περισσότεροι ασθενείς είναι είτε ενεργοί, είτε πρώην καπνιστές. Ωστόσο, ένα 25% των ασθενών με ΧΑΠ[2] δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στην ΧΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της μακροχρόνιας έκθεσης σε ερεθιστικά των πνευμόνων, όπως οι χημικοί καπνοί, η σκόνη και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Μπορεί επίσης να αναπτύξει κάποιος την ασθένεια μέσω ανεπάρκειας της άλφα-1 αντι-θρυψίνης (alpha-1 anti-trypsin deficiency), μια σπάνια γενετική κατάσταση.Οι θεραπείες για την ΧΑΠ μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση της νόσου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να επιτύχουν καλή ποιότητα ζωής, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της πάθησης. Μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο άλλων παθήσεων που σχετίζονται με την ΧΑΠ.

Τύποι ΧΑΠ
Όταν έχεις ΧΑΠ, αντιμετωπίζεις δύσπνοια και έχεις δυσκολία στην αναπνοή. Η ΧΑΠ είναι ένας όρος ομπρέλα, καθώς υπάρχουν δύο κύριοι υποτύποι χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας: το εμφύσημα και η χρόνια βρογχίτιδα. Πολλοί ασθενείς με ΧΑΠ έχουν και τους δύο αυτούς υποτύπους.

Εμφύσημα
Το εμφύσημα[3] (βλ. επόμενο άρθρο) καταστρέφει τους αερόσακους του πνεύμονα και τους αναγκάζει να επεκταθούν και να εκραγούν. Όταν υπάρχει ζημιά σε αυτόν τον τομέα, είναι δύσκολο να αποβάλλεις αέρα από τους πνεύμονες, και αυτό οδηγεί σε συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα στο σώμα και μια ολόκληρη σειρά από άλλα συμπτώματα του εμφυσήματος, όπως:
* Μακρόχρονος βήχας
* Δυσκολία στην αναπνοή
* Συνεχής κόπωση
* Μακροχρόνια παραγωγή βλέννας
* Συνεχής αίσθηση του να μην παίρνεις αρκετό αέρα
* Συριγμός
[3] Medical Marijuana For Emphysema (Ιατρική χρήση της κάνναβης για το εμφύσημα) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/emphysema/
Περισσότερα από 3 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ[4] έχουν λάβει διάγνωση εμφυσήματος.
[4] Emphysema (Εμφύσημα) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9370-emphysema

Χρόνια βρογχίτιδα
Η χρόνια βρογχίτιδα προκαλεί ερεθισμό των αεραγωγών και φλεγμονή. Οι αεραγωγοί είναι οι σωλήνες στους πνεύμονες όπου ρέει ο αέρας. Όταν οι σωλήνες αυτοί ερεθίζονται και παρουσιάζουν φλεγμονή, αρχίζει να σχηματίζεται μια παχιά βλέννα.Καθώς ο χρόνος περνά, αυτή η βλέννα συνδέεται με τους αεραγωγούς και καθιστά δύσκολη την αναπνοή. Στη συνέχεια, βήχουμε εκκρίσεις βλέννας, γνωστές ως φλέγμα ή πτύελα.

Τα συμπτώματα της χρόνιας βρογχίτιδας περιλαμβάνουν:
* Φτύσιμο ή βήξιμο με λευκή ή διαυγή βλέννα
* Καθημερινός βήχας, που διαρκεί από μερικούς μήνες έως μερικά χρόνια στη σειρά
* Δυσκολία στην αναπνοή
* Κόπωση
* Σφίξιμο στο στήθος ή δυσφορία

Κατά το παρελθόν έτος, περίπου 9,3 εκατομμύρια ενήλικες[6] έλαβαν μια διάγνωση χρόνιας βρογχίτιδας.
[5] Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) Includes: Chronic Bronchitis and Emphysema (Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) Περιλαμβάνονται: Χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα) https://www.cdc.gov/nchs/fastats/copd.htm

Η ιστορία της ΧΑΠ
Η ΧΑΠ είναι γνωστή από τα μέσα του 1600[6], σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέχει το Lung Institute. Η γνώση για την ΧΑΠ ξεκίνησε στα μέσα του 17ου αιώνα μέσω των γραπτών του Theophile Bonet, ενός γεννημένου στην Ελβετία γιατρού. Μετά την εκτέλεση περισσότερων από 3.000 αυτοψιών σε ασθενείς, περιέγραψε για πρώτη φορά τις επιδράσεις του εμφυσήματος στους πνεύμονες.
[6] History of COPD (Η ιστορία της ΧΑΠ) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-obstructive-pulmonary-disease/
Ο Charles Badham, ένας Βρετανός γιατρός, ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο “βρογχίτιδα” το 1814 για να αναφερθεί σε φλεγμονώδεις μεταβολές του βλεννογόνου μεμβράνης. Οι γιατροί μάθαιναν πολλά για τους πνεύμονες μέχρι τη δεκαετία του 1950. Κατά τη συνάντηση του συμποσίου Ciba Guest Symposium το 1959, οι συνελθόντες γιατροί συνέστησαν έναν πλήρη κατάλογο συστατικών για τον προσδιορισμό και τη διάγνωση της ΧΑΠ.Συμπτώματα της ΧΑΠ
Δεν εμφανίζεις συνήθως συμπτώματα της ΧΑΠ έως ότου έχεις μια σημαντική βλάβη στους πνεύμονες σου. Τα συμπτώματα τείνουν να χειροτερεύουν, ειδικά εάν εξακολουθείς να καπνίζεις.
Τα συμπτώματα της ΧΑΠ μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Συριγμό
* Δύσπνοια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων
* Έλλειψη ενέργειας
* Σφίξιμο στο στήθος
* Συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος
* Οίδημα των ποδιών, των αστραγάλων και των ποδιών
* Μπλάβιασμα στις βάσεις των νυχιών ή στα χείλη
* Απρόσμενη απώλεια βάρους
* Χρόνιο βήχα, που πιθανώς προκαλεί λευκή, διαυγή, πρασινωπή ή κίτρινη βλέννα
* Χρειάζεται να καθαρίζεις τον λαιμό σου (απόχρεμψη) όταν ξυπνάς κάθε πρωί λόγω βλέννας στους πνεύμονες

Τα άτομα που πάσχουν από ΧΑΠ μπορεί να εμφανίσουν επεισόδια παροξυσμού, όπου τα συμπτώματά τους επιδεινώνονται σε σχέση με το συνηθισμένο και συνεχίζονται για λίγες μέρες.

Επιδράσεις της ΧΑΠ
Εάν ζεις με την ΧΑΠ, κάθε αναπνοή που παίρνεις μπορεί να είναι δύσκολη. Οι ασθενείς με ΧΑΠ διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών ή απειλητικών για τη ζωή επιπτώσεων. Ορισμένες επιπτώσεις περιλαμβάνουν:

Καρκίνος του πνεύμονα
Επειδή το κάπνισμα είναι η Νο 1 αιτία της ΧΑΠ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί ασθενείς με ΧΑΠ συχνά αναπτύσσουν καρκίνο του πνεύμονα[7] (βλ. επόμενο άρθρο).
[7] Medical Marijuana For Lung Cancer (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για τον καρκίνο του πνεύμονα) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/lung-cancer/

Πνευμονία
Όταν οι ιοί ή τα βακτήρια εισέρχονται στους πνεύμονες, δημιουργούν λοίμωξη και εμφανίζεται πνευμονία (βλ. επόμενο άρθρο). Εάν έχεις ευάλωτο πνευμονικό σύστημα, η πνευμονία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες σου περαιτέρω. Όταν συμβεί αυτό, δημιουργεί έναν κύκλο ασθενειών, εξασθενίζοντας περαιτέρω τους πνεύμονες σου και επιδεινώνοντας γρήγορα την υγεία σου.Καρδιακή ανεπάρκεια λόγω ΧΑΠ
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια σημαντική επιπλοκή της ΧΑΠ. Εφόσον η ΧΑΠ οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος, η καρδιά σου μπορεί να υποφέρει. Και επειδή πολλά συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της ΧΑΠ, μπορεί να είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις ότι αντιμετωπίζεις προβλήματα με την καρδιά σου μέχρι να είναι πολύ αργά.
Άνοια
Οι ασθενείς με σοβαρή ΧΑΠ συχνά εμφανίζουν σταδιακή πνευματική παρακμή, καθιστώντας δύσκολη τη διαχείριση των συμπτωμάτων τους, ιδιαίτερα αν είναι μεγάλοι σε ηλικία. Επιπλοκές όπως το υψηλό διοξείδιο του άνθρακα, το χαμηλό οξυγόνο και η βλάβη των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου που προκαλείται από το κάπνισμα μπορούν να συμβάλουν στην άνοια[8] στην ΧΑΠ.
[8] Medical Marijuana For Dementia (Η ιατρική χρήση της κάνναβης στην άνοια) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/dementia/
Διαβήτης
Ενώ η ΧΑΠ δεν προκαλεί ανάπτυξη διαβήτη[9], εάν έχεις ήδη διαβήτη, η ΧΑΠ μπορεί να σε δυσκολέψει να καταπολεμήσεις τα συμπτώματά σου. Μια σημαντική επιπλοκή όταν έχεις διαβήτη και ΧΑΠ είναι ότι πολλά φάρμακα για αυτές τις ασθένειες αλληλεπιδρούν κακώς μεταξύ τους. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να περιορίσει το καρδιαγγειακό σου σύστημα. Ως εκ τούτου, θα δεις τα συμπτώματά της ΧΑΠ και του διαβήτη να χειροτερεύουν.
[9] Medical Marijuana For Type 1 Diabetes (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για τον διαβήτη τύπου 1) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/type-1-diabetes/
Ψυχικές επιδράσεις της ΧΑΠ
Όπως και με οποιαδήποτε χρόνια ασθένεια, η ΧΑΠ μπορεί να σε προκαλέσει αίσθηση απελπισίας και κατάθλιψη. Η υπνηλία, η κόπωση και άλλα συμπτώματα της ΧΑΠ σχετίζονται με την κατάθλιψη και τα προβλήματα του φαγητού, η ανάγκη για συμπληρωματικό οξυγόνο και άλλα αποτελέσματα της διαταραχής μπορούν επίσης να σε “ρίξουν” ψυχολογικά.Επίσης, είσαι πιο ευάλωτος στο άγχος όταν έχεις ΧΑΠ. Έχοντας δυσκολία στο να αναπνεύσεις και να μην είσαι σε θέση να πάρεις αναπνοή μπορεί να είναι απίστευτα αγχωτικό. Ως εκ τούτου, ως ασθενής της ΧΑΠ, μπορεί πάντα να ανησυχείς για την εμφάνιση μιας αγωνιώδους δύσπνοιας.

Αν η αναπνοή σου έχει θέματα με την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις ή από κάποιο παρόμοιο πρόβλημα, ο εγκέφαλός σου μπορεί να εκπέμψει έναν εσωτερικό συναγερμό “ασφυξίας” που προκαλεί ένα κύμα τρομακτικής δυσφορίας και πανικού.

Ο πανικός προκαλεί:
* Τρέμουλο στα χέρια
* Έντονο καρδιακό ρυθμό
* Ένα συναίσθημα ότι βρίσκεσαι στα όρια
* Ζαλάδα

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει συντριπτικά συναισθήματα και θα αντιμετωπίσεις ακόμα περισσότερο άγχος από αυτούς τους υπερβολικούς ψευδείς συναγερμούς.

Στατιστικές για την ΧΑΠ
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τα στοιχεία που αφορούν τη ΧΑΠ περιλαμβάνουν:

* Το 2016, ο επιπολασμός της ΧΑΠ ήταν 251 εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως[10], σύμφωνα με τη μελέτη Global Burden of Disease.
* Οι συνολικές εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ασθένεια προκάλεσε 3,17 εκατομμύρια θανάτους το 2015.
* Περισσότερο από το 90 τοις εκατό των θανάτων που οφείλονται στη ΧΑΠ εμφανίζονται σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος.
[10] Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) (Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (COPD)) https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/chronic-obstructive-pulmonary-disease-(copd)Τρέχουσες θεραπείες που διατίθενται για τη ΧΑΠ και οι παρενέργειες τους
Η διακοπή του καπνίσματος είναι ο βέλτιστος τρόπος επιβράδυνσης της εξέλιξης της ΧΑΠ. Στην πραγματικότητα, είναι το πιο ζωτικό πρώτο βήμα, ακόμη και αν νομίζεις ότι είναι πολύ αργά για να σταματήσεις το κάπνισμα. Δεν έχει σημασία πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή σου ή πόσο καιρό καπνίζεις, μπορείς να σταματήσεις τις περαιτέρω πνευμονικές βλάβες σταματώντας το κάπνισμα.

Ο γιατρός σου διαχειρίζεται τα συμπτώματά σου μέσω διαφόρων θεραπειών για να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα.

Φάρμακα
Τα περισσότερα φάρμακα για την ΧΑΠ είναι εισπνεόμενα και πηγαίνουν κατευθείαν στους πνεύμονες για να βοηθήσουν στο να αναπνεύσει ο ασθενής ευκολότερα. Ο γιατρός θα σου δείξει πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά την συσκευή σου.

Μερικά φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός περιλαμβάνουν:

Βρογχοδιασταλτικά
– Αυτά είναι συνήθως φάρμακα για εισπνοές σχεδιασμένα για να χαλαρώνουν τους μυς των αεραγωγών. Βοηθούν στη αντιμετώπιση της μειωμένης αναπνοής και του βήχα, καθιστώντας ευκολότερη την αναπνοή.

Ενδέχεται να αντιμετωπίσεις:
* Διάρροια
* Ναυτία και έμετο
* Πονοκέφαλο
* Αίσθηση των χτύπων της καρδιάς
* Αϋπνία
* Ακανόνιστος καρδιακός παλμόςΑναστολέας φωσφοδιεστεράσης-4 (Daliresp)
– Το Daliresp είναι ένας νεότερος τύπος φαρμάκου για άτομα με σοβαρή ΧΑΠ, τα οποία έχουν επίσης χρόνια βρογχίτιδα. Χαλαρώνει τους αεραγωγούς, καθώς μειώνει τη φλεγμονή. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια βάρους και διάρροια.

Εισπνεόμενα στεροειδή
– Αυτά είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψη παροξυσμών και μειώνουν τη φλεγμονή των αεραγωγών. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν στοματικές λοιμώξεις, μώλωπες ή βραχνάδα.

Στοματικά στεροειδή
– Όταν έχεις σοβαρή οξεία έξαρση, ο γιατρός μπορεί να σου συνταγογραφήσει σύντομης διάρκειας λήψεις στοματικών κορτικοστεροειδών για να αποτραπεί η χειρότερη εμφάνιση της ΧΑΠ. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα στοματικά στεροειδή σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς μπορεί να έχουν επιβλαβείς παρενέργειες όπως οστεοπόρωση, διαβήτη, αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, καταρράκτη και αύξηση βάρους.

Θεοφυλλίνη
– Ένα φτηνό φάρμακο, η θεοφυλλίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των παροξυσμών και να βελτιώσει την αναπνοή. Οι παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, τρόμο και γρήγορο καρδιακό παλμό.

Πρόγραμμα αποκατάστασης πνευμόνων
Σε μια πνευμονική αποτοξίνωση, μαθαίνεις πώς να διαχειριστείς την ΧΑΠ σου. Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας, οι οποίοι θα σου προσφέρουν συμβουλές και θα σε εκπαιδεύσουν σχετικά με τον τρόπο άσκησης για να αναπνέεις ευκολότερα και για το πως να κάνεις μια ισορροπημένη διατροφή.

Οξυγονοθεραπεία
Όταν δεν λαμβάνεις αρκετό οξυγόνο στο αίμα σου, ο γιατρός μπορεί να σου συνταγογραφήσει θεραπεία οξυγόνου. Μια ποικιλία συσκευών μπορεί να τροφοδοτήσει τους πνεύμονές σου με οξυγόνο, συμπεριλαμβανομένων των φορητών, ελαφρών μονάδων που θα είσαι σε θέση να μεταφέρεις μαζί σου ενώ είσαι έξω για δουλειές ή για διασκέδαση.

Εμβόλια
Επειδή ένας ασθενής με ΧΑΠ είναι περισσότερο επιρρεπής σε λοιμώξεις των πνευμόνων, ο γιατρός μπορεί να συστήσει εμβόλιο γρίπης ετησίως. Μπορεί επίσης να συστήσει πνευμονοκοκκικό εμβόλιο. Ακόμα κι αν αυτό το εμβόλιο δεν εμποδίζει την εμφάνιση πνευμονίας, μπορεί να βοηθήσει ώστε αν εμφανιστεί να μην αρρωστήσεις πολύ βαριά.Θεραπεία βλαστικών κυττάρων
Παρόλο που η ΧΑΠ δεν θεραπεύεται, υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις στην θεραπεία με βλαστοκύτταρα, καθιστώντας δυνατή όχι μόνο την ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και την ενίσχυση των πνευμόνων. Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια της δοκιμής θεραπείας με βλαστοκύτταρα σε 349 ασθενείς, εντός τριών μηνών από τη θεραπεία, το 84,5% των ασθενών εμφάνισαν βελτιωμένη ποιότητα ζωής[11], σύμφωνα με το Lung Institute.
[11] Patient Outcomes Summary: Cellular Therapy Treatment & its Effects on COPD (Περίληψη των αποτελεσμάτων ασθενών: Θεραπεία κυτταρικής θεραπείας και οι επιπτώσεις της στηνΧΑΠ) https://lunginstitute.com/white-papers/stem-cell-therapy-and-its-effects-on-copd_september-2016-update/

Πνευμονική Αποκατάσταση
Η πνευμονική αποκατάσταση περιλαμβάνει εκπαίδευση, άσκηση και υποστήριξη για να σε διδάξει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο αναπνοής και λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος αποκατάστασης, μια ομάδα επαγγελματιών θα συνεργαστεί στενά μαζί σου για να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς την ΧΑΠ, να βελτιώσεις την σωματική σου υγεία και να κρατηθείς ενεργός και υγιής καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για τη ΧΑΠ
Παρόλο που ο καπνός της κάνναβης περιέχει μερικά από τα ίδια χημικά και τοξίνες που έχουν και τα τσιγάρα, οι ερευνητές δεν τον έχουν συνδέσει οριστικά με τον τραυματισμό των πνευμόνων όπως κάνουν τα τσιγάρα. Ωστόσο, δεδομένου ότι που ο καπνός της κάνναβης περιέχει πολλές από τις ίδιες τοξίνες, δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι ο καπνός του βοτάνου μπορεί επίσης να βλάψει τους πνεύμονες. Εξαιτίας αυτού, οι επιστήμονες ερευνούν εάν το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να προκαλέσει ΧΑΠ.

Για περίπου 40 χρόνια, οι επιστήμονες μελέτησαν την αλληλεπίδραση μεταξύ των πνευμόνων και της κάνναβης[12] και αν η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονικής νόσου. Έχουν μελετήσει επίσης τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία για την ΧΑΠ.
[12] Is There a Connection Between COPD and Marijuana Smoking? (Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ΧΑΠ και του καπνίσματος κάνναβης;) https://health.usnews.com/health-care/patient-advice/articles/2017-11-24/is-there-a-connection-b-copd-and-marijuana-smoking
Αρκετές μικρότερες μελέτες πρότειναν μια σύνδεση μεταξύ κάνναβης και καρκίνου του πνεύμονα[13], αλλά η σχέση μεταξύ τους δεν ήταν καθοριστική, είτε επειδή τα μεγέθη των δειγμάτων ήταν πολύ μικρά, είτε επειδή οι επιστήμονες δεν περιορίζουν το κάπνισμα τσιγάρων ως παράγοντα ελέγχου.
[13] Tashkin DP Effects of marijuana smoking on the lung (Επιδράσεις του καπνίσματος κάνναβης στους πνεύμονες) Ann Am Thorac Soc. 2013 Jun;10(3):239-47.
Περίληψη
Το σταθερό κάπνισμα κάνναβηςαπό μόνο του προκαλεί ορατό και μικροσκοπικό τραυματισμό στους μεγάλους αεραγωγούς που συσχετίζεται σταθερά με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων χρόνιας βρογχίτιδας που υποχωρούν μετά την διακοπή της χρήσης. Από την άλλη πλευρά, η συνήθης χρήση της κάνναβης από μόνη της δεν φαίνεται να οδηγεί σε σημαντικές ανωμαλίες στη λειτουργία των πνευμόνων όταν αξιολογείται είτε διατομεακά είτε διαμήκως, με εξαίρεση τις πιθανές αυξήσεις στον όγκο των πνευμόνων και τη μέτρια αύξηση της αντοχής των αεραγωγών που δεν έχουν ξεκάθαρη κλινική σημασία. Συνεπώς, δεν έχει καθιερωθεί σαφής σύνδεση με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Παρόλο που ο καπνός της κάνναβης περιέχει αρκετούς καρκινογόνους και συν-καρκινογόνους παράγοντες, τα ευρήματα από έναν περιορισμένο αριθμό καλά σχεδιασμένων επιδημιολογικών μελετών δεν υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα ή των άνω αεραγωγών από ελαφρά ή μέτρια χρήση, παρόλο που οι ενδείξεις σχετικά με του καρκινογόνους κινδύνους βαριάς και μακροχρόνιας χρήσης είναι ασαφείς. Παρόλο που το κανονικό κάπνισμα κάνναβης οδηγεί σε βρογχική απώλεια των επιθηλιακών ακροχορδώνων και εμποδίζει τη μικροβιοκτόνο λειτουργία των κυψελιδικών μακροφάγων, δεν υπάρχουν αποδείξεις σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που σχετίζονται με τη λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος. Αρκετές αναφορές περιστατικών έχουν ενοχοποιήσει το κάπνισμα της κάνναβηςως αιτιολογικού παράγοντα στηνπνευμοθωρακα/πνευμονοδιαστολή και τη φυσαλιδώδη πνευμονική νόσο, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις πιθανής αιτιώδους συνάφειας από επιδημιολογικές μελέτες. Συνοπτικά, το συσσωρευμένο βάρος των αποδεικτικών στοιχείων συνεπάγεται πολύ χαμηλότερους κινδύνους για πνευμονικές επιπλοκές ακόμα και για την κανονική βαριά χρήση κάνναβης σε σύγκριση με τις σοβαρές πνευμονικές συνέπειες του καπνού”.Στην πραγματικότητα, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ένας ερευνητής διαπίστωσε ότι το κάπνισμα του βοτάνου συνέβαλε στη διαστολή των αεραγωγών αντί να τους συσφίγγει, οδηγώντας σε σημαντική παρουσία βρογχοδιαστολής.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η κάνναβη για την ΧΑΠ μπορεί να προσφέρει θεραπευτικά οφέλη[14] για να βοηθήσει τους ασθενείς να χειριστούν κρίσεις οξείας στένωσης των αεραγωγών που προκαλούνται από φλεγμονή και να παράσχουν ένα προληπτικό μέτρο. Μελέτες έχουν δείξει εδώ και πολύ καιρό ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μειώνει αποτελεσματικά τη φλεγμονή, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών αεραγωγών σε ασθενείς που έχουν επίσης χρόνια βρογχίτιδα.
[14] Sumner H Burstein, Robert B Zurier Cannabinoids, Endocannabinoids, and Related Analogs in Inflammation (Τα κανναβινοειδή, τα ενδοκανναβινοειδή και συναφή ανάλογα στην φλεγμονή) AAPS J. 2009 Mar;11(1):109.
Περίληψη
Αυτή η επισκόπηση καλύπτει τις εκθέσεις που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια σχετικά με τις αντιφλεγμονώδεις δραστηριότητες όλων των κατηγοριών κανναβινοειδών, συμπεριλαμβανομένων των φυτοκανναβινοειδών όπως η τετραϋδροκανναβινόλη και η κανναβιδιόλη, τα συνθετικά ανάλογα όπως το αδυλεμικό οξύ και το η nabilone, τα ενδογενή κανναβινοειδή όπως ανανδαμίδιο και σχετικές ενώσεις, τα ελμιρτικά οξέα και, τέλος, τα μη κανναβινοειδή συστατικά της κάνναβης που παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη δράση. Προορίζεται να είναι μια ενημέρωση σχετικά με το θέμα της συμμετοχής των κανναβινοειδών στη διαδικασία της φλεγμονής. Ένας πιθανός μηχανισμός για αυτές τις ενέργειες προτείνεται με την αύξηση της παραγωγής εικοσανοειδών που προάγουν την επίλυση της φλεγμονής. Αυτό διαφοροποιεί αυτά τα κανναβινοειδή από τους αναστολείς της κυκλοοξυγονάσης-2 που καταστέλλουν τη σύνθεση των εικοσανοειδών που προάγουν την επαγωγή της φλεγμονώδους διαδικασίας”.

Δεδομένου ότι η CBD[15] προσφέρει ισχυρό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα καθώς και βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων, μπορεί να αποδειχθεί θεραπευτικό μέσο αντιμετώπισης φλεγμονωδών πνευμονικών παθήσεων[16].
[15] Cannabidiol (CBD) (Η κανναβιδιόλη (CBD)) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/cannabidiol-cbd/
[16] Ribeiro A, Almeida VI, Costola-de-Souza C, Ferraz-de-Paula V, Pinheiro ML, Vitoretti LB, Gimenes-Junior JA, Akamine AT, Crippa JA, Tavares-de-Lima W, Palermo-Neto J Cannabidiol improves lung function and inflammation in mice submitted to LPS-induced acute lung injury (Η κανναβιδιόλη βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων και τη φλεγμονή σε ποντίκια που υποβάλλονται σε οξεία πνευμονική βλάβη που προκαλείται από LPS) Immunopharmacol Immunotoxicol. 2015 Feb;37(1):35-41.
Περίληψη
Έχουμε δείξει προηγουμένως ότι η προφυλακτική θεραπεία με κανναβιδιόλη (CBD) μειώνει τη φλεγμονή σε μοντέλο οξείας πνευμονικής βλάβης (acute lung injury, ALI). Σε αυτή την εργασία αναλύσαμε τα αποτελέσματα της θεραπευτικής αγωγής με CBD σε ποντικούς που υποβλήθηκαν στο μοντέλο ALI που προκαλείται από λιποπολυσακχαρίτη (lipopolysaccharide, LPS) στην πνευμονική μηχανική λειτουργία και φλεγμονή. Η CBD (20 και 80mg/kg) χορηγήθηκε (i.p.) σε ποντικούς 6 ώρες μετά την επαγόμενη από LPS φλεγμονή του πνεύμονα. Μια ημέρα (24 ώρες) μετά την επαγωγή της φλεγμονής αναλύθηκε η αξιολόγηση της πνευμονικής μηχανικής και φλεγμονής. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η CBD μείωσε την ολική πνευμονική αντίσταση και την ελαχιστοποίηση, τη μετανάστευση λευκοκυττάρων στους πνεύμονες, τη δραστικότητα μυελοϋπεροξειδάσης στον πνευμονικό ιστό, τη συγκέντρωση πρωτεϊνών και την παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών (TNF και IL-6) και χημειοκινών (MCP-1 και MIP- 2) στο υπερκείμενο βρογχοκυψελιδικής έκπλυσης. Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η CBD που χορηγείται θεραπευτικά, δηλαδή κατά τη διάρκεια μίας συνεχούς φλεγμονώδους διαδικασίας, έχει ισχυρό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα και επίσης βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων σε ποντίκια που υποβάλλονται σε ALIπου προκαλείται από LPS. Συνεπώς, τα παρόντα και τα προηγούμενα δεδομένα υποδεικνύουν ότι στο μέλλον η κανναβιδιόλη μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο θεραπευτικό εργαλείο για την αντιμετώπισηκαι τη θεραπεία φλεγμονωδών πνευμονικών παθήσεων”.

Ποιες παρενέργειες και συμπτώματα της ΧΑΠ μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;
Οι πρόσφατες ιατρικές εξελίξεις δείχνουν ότι η κάνναβη θεραπεύει αποτελεσματικά τις αναπνευστικές ασθένειες[17] μέσω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της. Τα κανναβινοειδή στην κάνναβη παρέχουν αυτό το θεραπευτικό όφελος. Βοηθούν επίσης και με άλλες λειτουργίες, όπως:
* Διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες
* Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
* Παρέχει ανακούφιση από τον πόνο
* Μειώνει το φλέγμα ενεργώντας ως αποχρεμπτικό
* Προωθεί τον καλύτερο ύπνο
[17] Marijuana and COPD: Can It Help? (Κάνναβη και ΧΑΠ: Μπορεί να βοηθήσει;) https://lunginstitute.com/blog/marijuana-copd-can-help/
Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα συμπτώματα της ΧΑΠ και την θεραπεία των παρενεργειών
Οι καλύτερες ποικιλίες[18] κάνναβης για την ΧΑΠ περιλαμβάνουν τα υβρίδια που είναι κυρίαρχα Indica.
[18] Top Medical Marijuana Strains (Κορυφαίες ποικιλίες κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς) https://www.marijuanadoctors.com/blog/top-medical-marijuana-strains/
Ορισμένες συνιστώμενες ποικιλίες περιλαμβάνουν:
* Lavender Kush
* Dynamite
* Black Magic Kush
* Chem Dog
* Blueberry
* Alien Trainwreck
* Afgoo
* Mendocino Mist
* Purple Kush

Όλες αυτές οι ποικιλίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της αϋπνίας και της φλεγμονής. Είναι αποχρεμπτικές και έχουν αντιμικροβιακά και αναλγητικά χαρακτηριστικά. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο είναι κάτι σημαντικό για τους ασθενείς με ΧΑΠ. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων, είναι οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την ΧΑΠ για να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία της.

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με την κάνναβη που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των παρενεργειών και των συμπτωμάτων της ΧΑΠ
Επειδή γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα τσιγάρων είναι επιβλαβές και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του πνεύμονα ή σε ΧΑΠ, αυτό μπορεί να προκαλέσει μια ανησυχία για το κάπνισμα της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς για την αντιμετώπιση της ΧΑΠ. Υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι κατανάλωσης που είναι διαθέσιμες.
Σήμερα, η κάνναβη μπορεί να:
* Χρησιμοποιηθεί σε τσάι[19]
* Καταναλωθεί μέσω βρώσιμων[20]
* Ληφθεί υπογλώσσια
* Ατμοποιηθεί (Εξάτμιση, εξαέρωση ή εξάχνωση)
* Χορηγηθεί μέσω του δέρματος, τοπική χρήση[21]
* Καταναλωθεί σε ένα έλαιο CBD (χωρίς THC)
* Χορηγηθεί από το ορθό[22]
[19] Marijuana Infused Beverages (Ενισχυμένα ποτά με κάνναβη)  cannabis/infused-beverages/
[20] Methods of Medicating: Edibles (Μέθοδοι φαρμακευτικής χορήγησης: Βρώσιμα) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/edibles/
[21] Topical Solutions (Σκευάσματα τοπικής χρήσης) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/topical-solutions/
[22] Methods of Medicating: Suppositories (Μέθοδοι φαρμακευτικής χορήγησης: Υπόθετα) https://www.marijuanadoctors.com/resources/methods-medicating-cannabis/suppositories/

Η κατανάλωση κάνναβης με βρώση, μέσω ενός εξαιρετικά συμπυκνωμένου, ισχυρού εκχυλίσματος ελαίου έχει δείξει καλύτερα αποτελέσματα. Στην πραγματικότητα, πολλοί υποστηρικτές της κάνναβης κάνουν ήδη οι ίδιοι έλαιο, ιδιαίτερα σε φιλικές προς την ιατρική χρήση της κάνναβης πολιτείες.

Αφού χρησιμοποίησε το έλαιο κάνναβης μόνο για δυο μήνες, ένας ασθενής κατάφερε να σταματήσει να χρησιμοποιεί το οξυγόνο και όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακά του. Σήμερα, περπατά από δύο έως πέντε μίλια την ημέρα και λέει ότι η χρήση του ελαίου κάνναβης τον βοήθησε να πάρει ξανά πίσω την ζωή του.

Η ιατρική χρήση της Κάνναβης για το Εμφύσημα

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Emphysema” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/emphysema/Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, January 28, 2019)

Πολλές πολιτείες έχουν εγκρίνει την ιατρική χρήση της κάνναβης για ένα πλήθος ειδικών συνθηκών και ο κατάλογος των παθήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις για την χρήση της κάνναβης συνεχίζει να μεγαλώνει. Παρακάτω θα μάθουμε για το εμφύσημα και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ιατρική χρήση της κάνναβης στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.
Τι είναι το εμφύσημα;
Το εμφύσημα είναι μια κατάσταση των πνευμόνων που μας κάνει να έχουμε κοφτή / ρηχή αναπνοή. Οι ασθενείς έχουν υποστεί βλάβες στις κυψελίδες ή στους πνευμονικούς αερόσακους, σε ορισμένες περιπτώσεις της νόσου.

Τα εσωτερικά τοιχώματα των αερόσακων εξασθενούν και διαλύονται με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερους χώρους αέρα αντί για πολλούς μικρούς. Όταν συμβεί αυτό, η επιφάνεια των πνευμόνων μειώνεται και περιορίζεται έτσι το πόση ποσότητα οξυγόνου εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν εκπνέουμε, οι χαλασμένοι αερόσακοι δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Παγιδεύουν τον παλιό αέρα και δεν αφήνουν αρκετό χώρο για να εισέλθει νέος φρέσκος αέρας με οξυγόνο.

Συχνά οι ασθενείς με εμφύσημα έχουν επίσης χρόνια βρογχίτιδα. Αυτή η κατάσταση είναι όταν οι βρογχικοί σωλήνες έχουν φλεγμονή και προκαλείται ένας επίμονος βήχας. Η χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα είναι δύο τύποι ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια)[1]. Η ΧΑΠ είναι ένας γενικός όρος για διάφορους τύπους πνευμονικής νόσου και ο όρος μπορεί μερικές φορές να περιλαμβάνει το άσθμα και τις βρογχεκτασίες.
[1] Medical Marijuana For Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) (Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-obstructive-pulmonary-disease/
Είναι γνωστό ότι υπάρχουν δύο κύριες αιτίες εμφυσήματος. Αυτές είναι:
1. Το κάπνισμα
Ο καπνός του τσιγάρου είναι ο κύριος ένοχος τις περισσότερες φορές. Ενώ οι γιατροί δεν είναι απολύτως σίγουροι για το πώς ο καπνός του τσιγάρου βλάπτει τις επενδύσεις αερόσακου, το WebMD αναφέρει ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι έξι φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν εμφύσημα[2]. Και, σύμφωνα με το ινστιτούτο National Heart, Lung, and Blood Institute, μεταξύ των ασθενών με ΧΑΠ, μέχρι και το 75 τοις εκατό από αυτούς είτε καπνίζουν είτε κάπνιζαν[3].
[2] What Is Emphysema? (Τι είναι το εμφύσημα;) https://www.webmd.com/lung/copd/what-is-emphysema#1
Το εμφύσημα δεν έχει κάποια θεραπεία, αλλά εάν καπνίζεις και έχεις την πάθηση και αποφασίσεις να το κόψεις, αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση της βλάβης που προκαλεί το κάπνισμα στους πνεύμονές σου.
2. Ανεπάρκεια AAT
Το AAT αντιπροσωπεύει την αλφα-1 αντιτρυψίνη (Alpha-1 antitrypsin) και είναι μια φυσική πρωτεΐνη που κυκλοφορεί στο αίμα μας. Είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση των λευκών αιμοσφαιρίων από το να προκαλούν οποιαδήποτε βλάβη στους υγιείς ιστούς μας. Αυτά τα κύτταρα είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Με την πάροδο του χρόνου, εάν έχεις σοβαρή ανεπάρκεια AAT, μπορεί να εμφανιστεί εμφύσημα.

Τύποι εμφυσήματος
Οι δύο κύριοι τύποι εμφυσήματος είναι:
1. Πανβοτρυδιακό εμφύσημα (Panlobular (panacinar)): Συμπεριλαμβάνει συστηματικά το σύνολο των κυψελίδων (ολόκληρο το βροτρύδιο, δηλαδή το πανβοτρυδιακό), είναι ένα τυπικό μοτίβο για ανεπάρκεια της AAT, το οποίο εμφανίζεται κυρίως στις κάτω περιοχές του πνεύμονα.
2. Κεντροβοτρυδιακό εμφύσημα (Centrilobular (centriacinar)): Περιλαμβάνει κυρίως τους άνω λοβούς, ο κεντροβοτρυδιακός τύπος εμφυσήματος επηρεάζει τα αναπνευστικά βρογχίλια στις άνω περιοχές του πνεύμονα ως επί το πλείστον. Δεν επηρεάζει τις κυψελίδες. Το κεντροβοτρυδιακό είναι ένα χαρακτηριστικό πρότυπο για τους καπνιστές.
Ιστορικό του εμφυσήματος και της ΧΑΠ
Η ΧΑΠ δεν είναι μια νέα διαταραχή[4]. Οι γιατροί, στο παρελθόν, ίσως την έχουν αποκαλέσει με διαφορετικά ονόματα. Ο Ελβετός γιατρός Théophile Bonet την ονόμασε “voluminous lungs” το 1679, ενώ ο Ιταλός ανατόμος Giovanni Morgagni το 1769 έκανε μια αναφορά 19 περιπτώσεων πνευμόνων “turgid”.
[4] History of COPD (Η ιστορία της ΧΑΠ) https://www.healthline.com/health/copd/copd-history#1
Ο Βρετανός γιατρός, Charles Badham, αναφέρθηκε στη χρόνια βρογχίτιδα το 1814 ως μέρος της ΧΑΠ και ως μια κατάσταση αναπηρίας. Περιέγραψε την υπερβολική βλέννα και τον συνεχή βήχα ως έναν “καταρράκτη”. Το 1821, ο γιατρός René Laënnec, εφευρέτης του στηθοσκοπίου, προσδιόρισε το εμφύσημα ως ένα άλλο συστατικό της ΧΑΠ.
Συμπτώματα του εμφυσήματος
Μπορεί να παρατηρήσεις σημεία και συμπτώματα εμφυσήματος όπως:
* Συριγμό
* Βήχα
* Αυξημένη παραγωγή βλέννας
* Σφίξιμο στο στήθος
* Δυσκολία στην αναπνοή

Μπορεί να περάσουν χρόνια χωρίς συμπτώματα και παρόλα αυτά να έχεις εμφύσημα. Η δυσκολία στην αναπνοή είναι το κύριο σύμπτωμα του εμφυσήματος και τείνει να αρχίζει σταδιακά. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσεις μόνο μια δύσπνοια κατά τη διάρκεια της άσκησης. Εντούτοις, τελικά, πιθανότατα θα αρχίσεις να αντιμετωπίζεις δυσκολία στην αναπνοή ενώ απλά αναπαύεσαι, επίσης. Καθώς το εμφύσημα επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αρχίσεις να χάνεις την όρεξή σου, να αισθάνεσαι κουρασμένος, να έχεις κακή σεξουαλική λειτουργία και να αισθάνεσαι κατάθλιψη. Αλλά, πριν συμβεί αυτό, τα μόνα συμπτώματα μπορεί να είναι μια αργή εμφάνιση δυσκολίας στην αναπνοή και κόπωση και είναι εύκολο να θεωρηθεί κατά λάθος ότι πρόκειται για άλλες καταστάσεις. Με το εμφύσημα, υπάρχει επίσης υψηλότερος κίνδυνος βρογχίτιδας, πνευμονίας και άλλων πνευμονικών λοιμώξεων.

Συμβουλέψου το γιατρό σου εάν εμφανίσεις κάποιο από αυτά τα ακόλουθα συμπτώματα:
* Συριγμό
* Δύσπνοια κατά το ανέβασμα σκαλοπατιών ή κατά τη διάρκεια ελαφριάς άσκησης
* Βήχα καπνιστού ή μακροχρόνιος βήχας
* Συνεχής κόπωση
* Μακροπρόθεσμη παραγωγή βλέννας
* Γρήγορος καρδιακός παλμός
* Εξάντληση
* Κατάθλιψη
* Απώλεια βάρους

Επίσης, χρειάζεσαι ιατρική φροντίδα αμέσως αν δεν μπορείς να ανεβείς σκάλες λόγω δύσπνοιας ή τα νύχια ή τα χείλη σου γίνονται γκρίζα ή μπλε με την άσκηση.
Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να μην παρατηρήσεις συμπτώματα έως ότου υπάρξει μέχρι και βλάβη πάνω από το ήμισυ του ιστού του πνεύμονα[5], σύμφωνα με την κλινική Cleveland Clinic.
Επιδράσεις του εμφυσήματος
Οι φυσικές επιπλοκές του εμφυσήματος μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Συρρίκνωση του πνεύμονα: Μπορεί να αναπτυχθούν πομφόλυγες (bullae, μεγάλες θήκες αέρα) στους πνεύμονες, που μπορεί να διαρρηχθούν (να σπάσουν/σκάσουν) και να οδηγήσουν σε πνευμοθώρακα ή ξεφούσκωμα των πνευμόνων.
* Πνευμονία: Μπορεί να αναπτυχθεί λοίμωξη στα βρογχίλια και τις κυψελίδες. Όταν έχεις εμφύσημα, είσαι πιο ευάλωτος στην πνευμονία.
* Καρδιακά προβλήματα: Η καρδιά μπορεί να χρειαστεί να αντλήσει πιο σκληρά για να μετακινήσει το αίμα μέσω των πνευμόνων. Οι ενδείξεις αυτού του είδους περιλαμβάνουν μείωση των τριχοειδών αγγείων, αλλοιώσεις και χαμηλότερο επίπεδο οξυγόνου στο αίμα. Αυτά προσθέτουν επιπλέον βάρος στην καρδιά με την πάροδο του χρόνου.
Οι ψυχικές επιδράσεις του εμφυσήματος και της ΧΑΠ
Μαζί με τις φυσικές επιδράσεις του εμφυσήματος, πολυάριθμες γνωστικές και ψυχολογικές δυσκολίες μπορεί να προκύψουν από το εμφύσημα. Οι συμπεριφορικές και ψυχολογικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τους ασθενείς με ΧΑΠ. Υπάρχει μια 30 έως 50 τοις εκατό επικράτηση ψυχιατρικών διαταραχών[6] όπως δείχνουν τα στοιχεία που βασίζονται σε μια λεπτομερή ανασκόπηση σε πάνω από 80 μελέτες.
[6] Elizabeth Kozora, Charles Emery, Robert M. Kaplan, Fredrick S. Wamboldt, Lening Zhang, Barry J. Make Cognitive and Psychological Issues in Emphysema (Γνωστικά και ψυχολογικά ζητήματα στο εμφύσημα) Proc Am Thorac Soc. 2008 May 1;5(4):556–560.
Περίληψη
Διάφορες ψυχολογικές και γνωστικές δυσκολίες έχουν τεκμηριωθεί σε ασθενείς με εμφύσημα. Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ανασκοπήσει την προηγούμενη βιβλιογραφία σχετικά με την επικράτηση αυτών των δυσκολιών στο εμφύσημα, καθώς και να εντοπίσει συγκεκριμένες μελέτες που αποδεικνύουν βελτίωση σε αυτές τις περιοχές μετά τη θεραπεία. Παραδοσιακές θεραπείες όπως η συνεχής και διαλείπουσα οξυγονοθεραπεία και η ολοκληρωμένη πνευμονική αποκατάσταση εξετάζονται. Γενικά, αυτές οι μελέτες αποδεικνύουν μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του άγχους καθώς και συγκεκριμένες βελτιώσεις στη σύνθετη προσοχή και τη λεκτική ευχέρεια. Σε μια πιο πρόσφατη μελέτη, οι ασθενείς με εμφύσημα που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μειώσεως όγκου πνεύμονα (lung volume reduction surgery, LVRS) κατέδειξαν βελτίωση της ψυχοκινητικής ταχύτητας, της λεκτικής μνήμης και των δεξιοτήτων ονομασίας σε 6 μήνες σε σύγκριση με τους ασθενείς με εμφύσημα που βρίσκονταν σε πλήρη αποκατάσταση μόνο. Οι ασθενείς με εμφύσημα που είχαν LVRS έδειξαν επίσης μεγαλύτερη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε σύγκριση με τους ασθενείς με αποκατάσταση στους 6 μήνες. Δεν υπήρξαν συσχετισμοί μεταξύ βελτιωμένων νευροψυχολογικών δοκιμασιών και αλλαγών στην κατάθλιψη, στις δοκιμές άσκησης, στην πνευμονική λειτουργία, στην οξυγόνωση ή στην βαθμολογία της ποιότητας ζωής, και έτσι ο μηχανισμός βελτίωσης της συμπεριφοράς που εντοπίστηκε στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε LVRS παρέμεινε ασαφής. Συνολικά, μελέτες υποδηλώνουν ότι οι ψυχολογικές και νοητικές βελτιώσεις εμφανίζονται μετά από ποικίλες θεραπευτικές προσεγγίσεις ιατρικής και συμπεριφορικής θεραπείας και ότι το LVRS φαίνεται να έχει πλεονέκτημα για ορισμένους ασθενείς με εμφύσημα”.
Το άγχος και η κατάθλιψη φαίνεται να εμφανίζονται συχνά σε ασθενείς με ΧΑΠ, με επιπολασμό 10 έως 79,1% στην κατάθλιψη[7]. Περίπου το 23% των ασθενών με ΧΑΠ είχαν σημαντική κατάθλιψη[8]. Οι αναφορές δείχνουν επίσης υψηλό επιπολασμό της κακής ποιότητας ζωής σε ασθενείς με ΧΑΠ.
[7] (ό.π.) Cognitive and Psychological Issues in Emphysema (Γνωστικά και ψυχολογικά ζητήματα στο εμφύσημα)
[8] Medical Marijuana for Depression (Ιατρική χρήση της κάνναβης για την κατάθλιψη) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/major-depression/
Στατιστικά για το εμφύσημα
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention, CDC)[9], για το έτος 2015:
* Περίπου 9,3 εκατομμύρια (3,8 τοις εκατό) ενηλίκων έλαβαν διάγνωση χρόνιας βρογχίτιδας
* Περίπου 3,5 εκατομμύρια (1,5 τοις εκατό) των ενηλίκων έλαβαν διάγνωση εμφυσήματος.
[9] Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) Includes: Chronic Bronchitis and Emphysema (Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), περιλαμβάνονται: Χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα) https://www.cdc.gov/nchs/fastats/copd.htm
Το ινστιτούτο Lung Institute λέει:
* Στις ΗΠΑ, η τρίτη κύρια αιτία θανάτου είναι η ΧΑΠ[10].
* Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 24 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν την κατάσταση χωρίς να το γνωρίζουν.
[10] Emphysema Facts You Need to Know (Τα γεγονότα για το εμφύσημα που πρέπει να ξέρεις) https://lunginstitute.com/blog/emphysema-facts-need-know/
Οι τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για το εμφύσημα και τις παρενέργειες του
Ο στόχος της αντιμετώπισης του εμφυσήματος είναι η πρόληψη επιπλοκών, η παροχή ανακούφισης των συμπτωμάτων και η επιβράδυνση της νόσου. Οι γιατροί παροτρύνουν τους ασθενείς με εμφύσημα να σταματήσουν το κάπνισμα, καθώς αυτό βλάπτει περαιτέρω τους πνεύμονες.
Οι θεραπείες εμφυσήματος περιλαμβάνουν:
1. Φάρμακα
Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα λαμβάνονται από το στόμα ή εισπνέονται μέσω σπρέι αεροζόλ, τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα χαλαρώνουν και ανοίγουν τις διόδους του αέρα στον πνεύμονα παρέχοντας ανακούφιση των συμπτωμάτων. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Διάρροια
* Ναυτία και έμετο
* Πονοκεφάλους
* Αίσθημα αυξημένων παλμών
* Αϋπνία
* Ακανόνιστο καρδιακό παλμό
* Ταχύ καρδιακό παλμό
2. Στεροειδή
Η εισπνοή στεροειδών μέσω σπρέι αερολύματος γίνεται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα του εμφυσήματος που σχετίζονται με τη βρογχίτιδα και το άσθμα. Τα εισπνεόμενα στεροειδή, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, εξασθένιση των οστών, καταρράκτη και διαβήτη.

3. Αντιβιοτικά
Τα αντιβιοτικά βοηθούν τους ασθενείς με εμφύσημα να καταπολεμούν τις αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η πνευμονία, η οξεία βρογχίτιδα και η γρίπη. Οι παρενέργειες των αντιβιοτικών μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Στομαχικές διαταραχές
* Εξάνθημα
* Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
* Διάρροια ή μαλακά κόπρανα
* Μυκητιάσεις ή άλλες λοιμώξεις από μύκητες
4. Εμβόλια
Οι ασθενείς με εμφύσημα πρέπει να λαμβάνουν κάθε πέντε έως επτά χρόνια εμβόλιο για την πνευμονία[11] και να λαμβάνουν κάθε χρόνο εμβόλιο για την γρίπη για να αποτρέψουν τις λοιμώξεις. Όλα τα εμβόλια έχουν την πιθανότητα πρόκλησης παρενεργειών. Αυτές είναι δευτερεύουσες ανεπιθύμητες παρενέργειες, ως επί το πλείστον, όπως ένας πυρετός χαμηλής θερμοκρασίας ή πόνος στους βραχίονες, συνήθως χρειάζονται μερικές μέρες για να εξαφανιστούν. Αν και σπάνιες, οι πιο σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και επιληπτικές κρίσεις.
[11] Emphysema Treatments (Θεραπείες για το εμφύσημα) https://www.ucsfhealth.org/conditions/emphysema/treatment
5. Πρωτεϊνική θεραπεία
Όταν το εμφύσημα οφείλεται σε ανεπάρκεια AAT, μπορεί να ληφθούν εγχύσεις ΑΑΤ για να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της πρόωρης βλάβης των πνευμόνων. Οι υψηλές δόσεις πρωτεϊνικής θεραπείας μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως:
* Ναυτία
* Αυξημένες κινήσεις του εντέρου
* Κράμπες
* Φούσκωμα
* Πονοκέφαλο
* Κόπωση
* Δίψα
* Μειωμένη όρεξη

6. Θεραπεία οξυγόνου
Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, μπορεί να είναι πιο δύσκολο ο ασθενής να αναπνεύσει μόνος του και να χρειαστεί συμπληρωματικό οξυγόνο. Το οξυγόνο μπορεί να έρθει σε διάφορες μορφές και συσκευές, όπως σε μπουκάλες οξυγόνου-αερίου και σε συμπυκνωτές οξυγόνου.

7. Πνευμονική αποκατάσταση
Η πνευμονική αποκατάσταση είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, υποστήριξης και ασκήσεων που βοηθούν τους ασθενείς να μάθουν το πώς να λειτουργούν και να αναπνέουν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος, ο ασθενής θα συνεργαστεί στενά με μια εξειδικευμένη ομάδα που θα τον βοηθήσει να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση. Θα του διδάξουν πώς μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το εμφύσημα του, ώστε να είναι περισσότερο δραστήριος και πιο υγιής όταν τελειώσει το πρόγραμμα. Ο γιατρός θα χρειαστεί να κάνει την παραπομπή αφού πρώτα κάνει εξέταση για να διαπιστωθεί η ΧΑΠ μέσω των αποτελεσμάτων μιας εξέτασης σπιρομέτρησης για να μπορέσει ο ασθενής να μπει στο πρόγραμμα.

Κατά την πνευμονική αποκατάσταση, αποκτούνται γνώσεις σχετικά με:
* Τα φάρμακα
* Την χαλάρωση
* Τις τεχνικές αναπνοής
* Την διατροφή
* Το οξυγόνο
* Την εκτέλεση δραστηριοτήτων με λιγότερη αναπνοή
* Την διατήρηση της υγιεινής και την αποφυγή των παροξύνσεων της ΧΑΠ
* Τα ταξίδια

Διδάσκονται δεξιότητες αντιμετώπισης για τις αλλαγές ως αποτέλεσμα της ΧΑΠ, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, ο πανικός και πολλά άλλα. Η εκμάθηση γίνεται σε ομάδες και έτσι ο ασθενής θα συναντήσει και άλλους που περνούν από τις ίδιες καταστάσεις, με τα ίδια συναισθήματα και εμπειρίες όπως και ο ίδιος.

8. Χειρουργική ή μεταμόσχευση πνευμόνων
Με το εμφύσημα, μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση πνεύμονα ή χειρουργική επέμβαση μείωσης του όγκου του πνεύμονα, όπου ο χειρουργός αφαιρεί μικρά τμήματα του ιστού από τους πνεύμονες που έχουν υποστεί βλάβη. Οι παρενέργειες της μεταμόσχευσης πνευμόνων μπορεί να περιλαμβάνουν:
* Θρόμβοι αίματος και αιμορραγία
* Βλάβη των νεφρών
* Κακοήθειες και καρκίνο από τα ανοσοκατασταλτικά
* Οστεοπόρωση
* Προβλήματα στο στομάχι
* Διαβήτη

Πριν από οποιαδήποτε θεραπεία, μπορείς να συζητήσεις με τον γιατρό σου για τις πιθανές παρενέργειες, ώστε να ξέρεις τι μπορεί να περιμένεις.

Πώς/γιατί η κάνναβη μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για το εμφύσημα
Το κάπνισμα των τσιγάρων είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη αυτής της μορφής ΧΑΠ. Δεδομένου ότι ο καπνός της κάνναβης περιέχει μερικές από τις ίδιες χημικές ουσίες και τοξίνες όπως και τα τσιγάρα, μερικοί ανησυχούν ότι μπορεί επίσης να είναι τοξικός για τους πνεύμονές τους. Ωστόσο, δεν υπάρχει πειστική σχέση μεταξύ του καπνού της κάνναβης και της πρόκλησης βλάβης στους πνεύμονες[12].
[12] Is There a Connection Between COPD and Marijuana Smoking? (Υπάρχει σύνδεση μεταξύ της ΧΑΠ και του καπνίσματος κάνναβης;) https://health.usnews.com/health-care/patient-advice/articles/2017-11-24/is-there-a-connection-b-copd-and-marijuana-smoking
Επίσης, μόνο μερικές μικρότερες μελέτες έχουν αναφέρει μια σχέση μεταξύ του καρκίνου του πνεύμονα και της κάνναβης. Ωστόσο, οι ερευνητές είτε χρησιμοποίησαν δείγματα μεγέθους που ήταν πολύ μικρά για τις μελέτες είτε το κάπνισμα τσιγάρων δεν περιοριζόταν ως παράγοντας ελέγχου, επομένως δεν μπορούσαν να καταλήξουν οριστικά σε αιτιώδη συνάφεια.
Μελέτες δείχνουν θετικές επιδράσεις της ιατρικής χρήσης της κάνναβης στο εμφύσημα

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κάνναβης μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του εμφυσήματος καθώς και στην απώλεια βάρους και στην αϋπνία.

Μια μελέτη[13] την δεκαετία του ‘70 συνέκρινε τη βρώσιμη κάνναβη με την αλβουτερόλη (albuterol), που συνήθως είναι το πρώτο φάρμακο που λαμβάνουν οι ασθενείς με προβλήματα στην αναπνοή. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κάνναβη ενήργησε ως βρογχοδιασταλτικό, όπως και η αλβουτερόλη.
[13] Tashkin DP, Shapiro BJ, Frank IM Acute pulmonary physiologic effects of smoked marijuana and oral (Delta)9-tetrahydrocannabinol in healthy young men (Οξεία πνευμονικά φυσιολογικά αποτελέσματα καπνιζόμενης κάνναβης και από του στόματος (Δέλτα) 9-τετραϋδροκανναβινόλης σε υγιείς νεαρούς άνδρες) N Engl J Med. 1973 Aug 16;289(7):336-41.
Σε άλλη δημοσιευμένη μελέτη του 1975, από το American Review of Respiratory Disease, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο επαγόμενου άσθματος στο οποίο προκάλεσαν βρογχόσπασμους (συσπάσεις αεραγωγών) σε υγιείς συμμετέχοντες σε μια προσπάθεια αναπαραγωγής του άσθματος. Βρήκαν ότι η κάνναβη με μόλις 2% THC βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του βρογχοσπασμού. Πολλές από τις ποικιλίες της κάνναβης που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς σήμερα έχουν πάνω από 10 και 20% THC[14].
[14] Tetrahydrocannabinol (THC) (Τετραϋδροκανναβινόλη (THC)) https://www.marijuanadoctors.com/resources/cannabinoids/tetrahydrocannabinol-thc/

Αφού οι συμμετέχοντες κάπνισαν 0,5 γραμμάρια της υπό δοκιμή κάνναβης, αμέσως επανέρχονταν από την υπερβολική διόγκωση των πνευμόνων και των βρογχοσπασμών.

Συμπτώματα του εμφυσήματος και μελέτες ιατρικής χρήσης της κάνναβης
Υπάρχει αυξανόμενη έρευνα και μελέτη της αποτελεσματικότητας της κάνναβης για την φλεγμονή, ιδιαίτερα όσον αφορά την Νόσο του Chron, η οποία συχνά προκαλεί εξασθένιση. Η πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε σχετικά με το θέμα έδειξε ότι υπήρξε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων και της ανάγκης για άλλα φάρμακα και ακόμη και για χειρουργικές επεμβάσεις, μεταξύ των ασθενών που έλαβαν κάνναβη για να θεραπεύσουν τη Νόσο του Chron.

Με αυτή την επιτυχία αναδύθηκε η ιδέα ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει με άλλες μορφές φλεγμονής και φαίνεται ότι ορισμένα συστατικά του φυτού της κάνναβης μπορούν να κάνουν ακριβώς αυτό. Καθώς η φλεγμονή μπορεί να αυξήσει την δυσκολία στην αναπνοή σε ασθενείς με εμφύσημα, προκύπτει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική θεραπεία για το εμφύσημα και άλλες χρόνιες αποφρακτικές πνευμονικές ασθένειες από αυτή την άποψη.

Είναι ενδιαφέρον ότι η εισπνεόμενη κάνναβη μπορεί να δράσει ως ένα βρογχοδιασταλτικό των αεραγωγών, το οποίο αποτελεί θεραπεία για καταστάσεις όπως το άσθμα και το εμφύσημα. Σύμφωνα με μια μελέτη, η επίδραση διαρκεί τουλάχιστον δύο ώρες. Το πρόβλημα με αυτή τη θεραπεία είναι ότι η εισπνοή κάνναβης δεν είναι μια επιλογή θεραπείας για άτομα με εμφύσημα.

Ωστόσο, η εξάτμιση της κάνναβης θεωρείται πολύ πιο ασφαλής και μπορεί τελικά να θεωρηθεί ευρέως ως μια ασφαλής εναλλακτική λύση από την ιατρική κοινότητα. Είναι σαφώς μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, αλλά αν είναι ασφαλής και η αντικατάσταση των υφιστάμενων βρογχοδιασταλτικών σε ασθενείς με εμφύσημα, αυτό παραμένει ένα θέμα προς συζήτηση. Ο στόχος είναι να αποφευχθεί η βλάβη στους πνεύμονες και οι άλλες θεραπείες μπορεί να είναι πιο χρήσιμες σε αυτή την περιοχή, παρά το γεγονός ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης λειτουργεί σίγουρα. Τα οφέλη πρέπει να αντισταθμίζουν τους κινδύνους και το επιλεγμένο φάρμακο πρέπει να είναι το ασφαλέστερο δυνατό.

Ποιες παρενέργειες/ ποια συμπτώματα του εμφυσήματος μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;
Η ιατρική χρήση της κάνναβης για το εμφύσημα μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τις παρενέργειες της πάθησης, όπως:
* Πόνος
* Αϋπνία
* Φλεγμονή
* Μείωση του φλέγματος (ως αποχρεμπτικό)
* Διαθέτει αντιμικροβιακές ιδιότητες
* Βοηθάει στο ανοσοποιητικό σύστημα

Η θεραπεία για το εμφύσημα περιλαμβάνει τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εισπνεόμενα ή κατάποσης, τα στεροειδή, την οξυγονοθεραπεία, τα αντιβιοτικά για την εξάλειψη λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερες βλάβες, την αποφυγή κάθε είδους καπνού, την χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση ασθενών μερών του πνεύμονα, την μεταμόσχευση πνευμόνων και τις αλλαγές στην διατροφή. Η θεραπεία για επιπλοκές, όπως μια κατάρρευση του πνεύμονα και της πνευμονίας, μπορεί επίσης να είναι δικαιολογημένη.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, επί του παρόντος δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για το εμφύσημα. Ενώ η ιατρική χρήση της κάνναβης είναι γνωστό ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για μια σειρά από συνθήκες, δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυτή τη στιγμή για το αν μπορεί να θεραπεύσει το εμφύσημα. Επομένως, τα άτομα πρέπει να ακολουθήσουν την συμβουλή των γιατρών τους όταν προσπαθούν να επιβραδύνουν την πρόοδο του εμφυσήματος και να κάνουν τη ζωή τους πιο άνετη.

Τα ιατρικά παράγωγα κάνναβης μπορεί να βοηθήσουν με κάποια συμπτώματα. Ωστόσο, ο καπνός πρέπει να αποφεύγεται από τους πάσχοντες από εμφύσημα ανά πάσα στιγμή. Επομένως, η εισπνεόμενη κάνναβη μέσω καπνίσματος δεν πρέπει να θεωρείται ως θεραπεία για το εμφύσημα. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές άλλες μέθοδοι για την χρήση των φαρμακευτικών συστατικών της κάνναβης χωρίς να χρειάζεται να την εισπνεύσουμε ως καπνό. Μπορούμε να την φάμε, να ληφθεί ως χάπι, με ένεση και ακόμη και να χορηγηθεί τοπικά.

Οι παθήσεις του πνεύμονα, όπως το εμφύσημα, μπορούν να προκαλέσουν πόνο κατά την διαδικασία της αναπνοής. Η θεραπεία για αυτόν τον πόνο θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα του πόνου. Ο ήπιος έως μέτριος πόνος μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ιατρική χρήση της κάνναβης. Τόσο η THC όσο και τα μη ψυχοδραστικά κανναβινοειδή στην κάνναβη έχουν αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες ότι δρουν ως ανακουφιστικά του πόνου. Μελέτες που διεξήχθησαν στο University of California στο Σαν Φρανσίσκο, έδειξαν ότι τα κανναβινοειδή από την κάνναβη θα μπορούσαν να μειώσουν τον πόνο στους πάσχοντες από χρόνιο πόνο, μειώνοντας έτσι την ποσότητα δυνητικά επικίνδυνων φαρμάκων που πρέπει να καταναλώσουν για να μην πονάνε. Μια διπλά-τυφλή μελέτη που χρησιμοποίησε εικονικό φάρμακο έδειξε ότι η THC που χορηγήθηκε μαζί με κωδεΐνη σε ασθενείς με καρκίνο πρόσφερε πολύ περισσότερη ανακούφιση από τον πόνο από ότι στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο αντί για THC.

Μελέτες για την ιατρική χρήση της κάνναβης στην φλεγμονή

Η συνέχεια του άρθρου σε μορφή pdf εδώ

Υποβολή απάντησης

Τα προϊόντα απευθύνονται σε ενήλικες

Είστε άνω των 18?