Κάνναβη και Περιφερική Νευροπάθεια

Κάνναβη και Περιφερική Νευροπάθεια

Ιατρική χρήση της κάνναβης για περιφερική νευροπάθεια

Κάνναβη και Περιφερική Νευροπάθεια

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Peripheral Neuropathy” https://www.marijuanadoctors.com/con…/peripheral-neuropathy/ , Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, on January 28, 2019)

Η περιφερική νευροπάθεια (Peripheral Neuropathy) είναι μια χρόνια και σύνθετη κατάσταση που πλήττει περίπου 20 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ. Τα συμπτώματα της πάθησης είναι μούδιασμα, αδυναμία και πόνος, ιδιαίτερα στα άκρα όπως στα πόδια και στα χέρια. Πρόσφατα, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να στρέφουν προς στην ιατρική χρήση της κάνναβης για την περιφερική νευροπάθεια για να ανακουφίσουν τον πόνο τους που σχετίζεται με την πάθηση.

[1] “Peripheral Neuropathy Fact Sheet” (Φύλο δεδομένων για την περιφερική νευροπάθεια) https://www.ninds.nih.gov/…/Peripheral-Neuropathy-Fact-Sheet

Κάνναβη και Περιφερική Νευροπάθεια

Τι είναι η Περιφερική Νευροπάθεια;

Η περιφερική νευροπάθεια εμφανίζεται όταν έχεις νευρική βλάβη. Όχι μόνο προκαλεί μούδιασμα, πόνο και αδυναμία στα πόδια και στα χέρια, αλλά επηρεάζει και άλλα μέρη του σώματός.

Πολλοί άνθρωποι με περιφερική νευροπάθεια περιγράφουν συνήθως τον πόνο που βιώνουν ως κάψιμο, έντονα τσιμπήματα ή μυρμήγκιασμα. Τα συμπτώματα βελτιώνονται σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα εάν τα προκαλεί μια κατάσταση που μπορεί να θεραπευτεί, όπως ο διαβήτης.

Το περιφερικό νευρικό σύστημα στέλνει πληροφορίες από το νωτιαίο μυελό στον εγκέφαλο, από και προς άλλες περιοχές του σώματος. Μια κοινή αιτία της περιφερικής νευροπάθειας είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά η κατάσταση μπορεί να οφείλεται σε μια ποικιλία άλλων αιτιών όπως λοιμώξεις και τραυματικές βλάβες.

Τύποι περιφερικής νευροπάθειας

Η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να προκληθεί από:
* Μια γενετική προδιάθεση
* Διαβήτη
* Αλκοολισμό
* Έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες
* Φλεγμονή
* Λοιμώξεις
* Υποσιτισμό
* Συμπίεση νεύρων και τραυματισμούς

Ορισμένα φάρμακα, όπως τα φάρμακα για τον καρκίνο ή για τον HIV/AIDS, μπορούν επίσης να την προκαλέσουν. Όταν έχεις περιφερική νευροπάθεια και δεν γνωρίζεις την αιτία, αυτή αναφέρεται ως “ιδιοπαθής”.

Η ιστορία της περιφερικής νευροπάθειας

Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό και τη συχνότητα εμφάνισης της νευροπάθειας σε άτομα που δεν εξαρτώνται από την ινσουλίνη με σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το 8% των μη ινσουλινοεξαρτώμενων διαβητικών με σακχαρώδη διαβήτη (non-insulin-dependent diabetes mellitus, NIDDM) ασθενών, έχουν διαπιστωθεί με κλινική νευροπάθεια κατά τη διάγνωση της κατάστασης τους[2]. Για τα άτομα που είχαν διαβήτη για 25 χρόνια, το ποσοστό αυξάνεται στο 50%.

[2] Partanen J, Niskanen L, Lehtinen J, Mervaala E, Siitonen O, Uusitupa M “Natural history of peripheral neuropathy in patients with non-insulin-dependent diabetes mellitus” (Το ιστορικό περιφερικής νευροπάθειας σε ασθενείς με μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη) N Engl J Med. 1995 Jul 13;333(2):89-94.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7777034
Περίληψη
“ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με την επίπτωση και το ιστορικό της νευροπάθειας σε ασθενείς με μη ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη (NIDDM).
ΜΕΘΟΔΟΙ: Μελετήσαμε ασθενείς με νεοδιαγνωσμένο NIDDM και υποκείμενα ελέγχου τόσο στη βασική γραμμή όσο και 5 και 10 χρόνια αργότερα. Η πολυνευροπάθεια διαγνώστηκε με βάση κλινικά κριτήρια (πόνος και παραισθησίες) και ηλεκτροδιαγνωστικές μελέτες (ταχύτητα αγωγιμότητας νεύρων και τιμές απόκρισης-εύρους). Ερευνήσαμε τη σχέση μεταβολικών μεταβλητών (αποτελέσματα δοκιμών ανοχής γλυκόζης από το στόμα, συγκεντρώσεις λιπιδίων ορού και ινσουλίνης και τιμές γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης) και της ανάπτυξης πολυνευροπάθειας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σε 10 χρόνια πέθαναν 36 ασθενείς με NIDDM και 8 άτομα ελέγχου. 86 ασθενείς και 121 υποκείμενα ελέγχου ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Όταν έληξε η μελέτη, το 18% των ασθενών έλαβαν μόνο διατροφή, 59% μόνο με από του στόματος χορηγούμενα υπογλυκαιμικά φάρμακα, 12% μόνο με ινσουλίνη και 11% με ινσουλίνη και από του στόματος υπογλυκαιμικούς παράγοντες. Στη γραμμή βάσης ο επιπολασμός της οριστικής ή πιθανής πολυνευροπάθειας μεταξύ των ασθενών με NIDDM ήταν 8,3%, σε σύγκριση με 2,1% μεταξύ των ατόμων ελέγχου. Αυτές οι τιμές 10 έτη αργότερα ήταν 41,9% και 5,8% αντίστοιχα. Ο αριθμός των ασθενών με NIDDM που είχαν διαταραχές των νευρικών επαγωγών στις πατούσες και τα πόδια αυξήθηκε από 8,3% στη γραμμή βάσης σε 16,7% μετά από 5 χρόνια και σε 41,9% μετά από 10 χρόνια. Η μείωση των αισθητηριακών και κινητικών μεγεθών, που υποδεικνύει την καταστροφή του νευρικού συστήματος, ήταν πιο έντονη από την επιβράδυνση των ταχυτήτων αγωγής του νεύρου, γεγονός που δείχνει την απομυελίνωση. Μεταξύ των ασθενών με NIDDM, οι ασθενείς με πολυνευροπάθεια είχαν χαμηλότερο γλυκαιμικό έλεγχο από αυτούς χωρίς. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις ινσουλίνης στον ορό πριν και μετά την από του στόματος χορήγηση γλυκόζης συσχετίστηκαν με την ανάπτυξη πολυνευροπάθειας, ανεξάρτητα από το βαθμό γλυκαιμίας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ο επιπολασμός της πολυνευροπάθειας μεταξύ των ασθενών με NIDDM αυξάνεται με το χρόνο και η αύξηση μπορεί να είναι μεγαλύτερη σε ασθενείς με υποινσουλιναιμία”.

Κάνναβη και Περιφερική Νευροπάθεια

Ο επιπολασμός των ασθενών με NIDDM με πολυνευροπάθεια αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να είναι πιο σημαντικός σε ασθενείς με υποινσουλιναιμία, γεγονός που συνιστά προϋπόθεση ότι έχουν ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα.

Συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας

Τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας αρχίζουν συνήθως με τσιμπήματα, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα δάκτυλα των χεριών ή στα δάκτυλα των ποδιών. Μπορεί να εξαπλωθεί στα χέρια ή στα πόδια και να προκαλέσει ψύξη, καύσο, απότομο ή παλλόμενο πόνο, συχνά με επιδείνωση τη νύχτα.

Μπορεί να αισθάνεσαι είτε περιοδικό είτε σταθερό πόνο, αλλά γενικά, αισθάνεσαι τον πόνο και στις δύο πλευρές του σώματός εξίσου, στα δυο πόδια και στα δυο χέρια. Μερικοί τύποι περιφερικής νευροπάθειας αναπτύσσονται ξαφνικά. Άλλοι έρχονται σταδιακά με την πάροδο πολλών χρόνων.

Τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας συχνά περιλαμβάνουν:
* Πόνος ψύχους ή αίσθηση καύσου
* Αίσθηση σαν να φοράμε μια αόρατη κάλτσα ή γάντι
* Απώλεια συντονισμού και ισορροπίας
* Κατά ριπές, απότομος, με τσιμπήματα, με καύσο, ως έντονα τσιμπήματα πόνος ή πόνος που μοιάζει σαν να σε διαπερνά ηλεκτρισμός
* Προβλήματα στον ύπνο λόγω πόνου στις πατούσες και στα πόδια
* Μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες
* Μυϊκή αδυναμία
* Ασυνήθιστη εφίδρωση
* Δυσκολία στην κίνηση των χεριών ή στο περπάτημα
* Ανωμαλίες στον παλμό ή την αρτηριακή πίεση
* Μη αίσθηση των ποδιών
* Αδυναμία της κράτησης αντικειμένων

Τα συμπτώματα που συναντά κάποιος εξαρτώνται από το ποια από τα περιφερειακά νεύρα έχουν βλάβη. Υπάρχουν τρεις τύποι περιφερικών νεύρων: τα αισθητήρια, τα κινητικά και τα αυτόνομα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις νευροπάθειας και οι τρεις τύποι νεύρων επηρεάζονται από κοινού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις επηρεάζονται μόνο ένας ή δύο τύποι. Οι περισσότεροι ασθενείς με αυτή την πάθηση πάσχουν από πολυνευροπάθεια, η οποία είναι εκείνη που προκαλεί βλάβη σε πολλά νεύρα ταυτόχρονα.

Επιδράσεις της περιφερικής νευροπάθειας

Η νευρική βλάβη από αυτή την κατάσταση μπορεί να έχει διαρκείς συνέπειες που περιλαμβάνουν τις παρακάτω φυσικές και διανοητικές επιπτώσεις.
* Προβλήματα στην κίνηση: Καθώς η περιφερική νευροπάθεια μπορεί να επηρεάσει τα κινητικά νεύρα, μπορεί να εμφανιστεί μερική ή ολική απώλεια μυών και ελέγχου της κίνησης. Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσεις παράλυση συγκεκριμένων τμημάτων του σώματος, όπως τα πόδια ή τα χέρια. Θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί μυϊκή ατροφία, όπου θα χάσεις λίγο μυϊκό ιστό ή θα έχεις έλλειψη επιδεξιότητας ή έλεγχο μυών, επηρεάζοντας την ικανότητά σου να εκτελείς λεπτές εργασίες κίνησης όπως η γραφή. Εάν έχουν καταστραφεί τα αυτόνομα νεύρα που ελέγχουν τις ακούσιες λειτουργίες, αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την κίνηση σου.
* Απώλεια βάρους: Μερικοί ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια χάνουν βάρος εξαιτίας των συμπτωμάτων της αυτόνομης νευρικής βλάβης. Μετά το φαγητό, μπορεί να αισθάνονται ναυτία και εμετό. Τα αυτόνομα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας προκαλούν την αίσθηση της πληρότητας ακόμα και όταν τρώμε μια μικρή ποσότητα τροφής, επηρεάζοντας έτσι εν καιρώ το βάρος μας. Οι ασθενείς με βλάβη του κινητικού νεύρου στο λαιμό τους δυσκολεύονται να καταπιούν και αυτό προκαλεί την κατάσταση του να τρώει κάποιος λιγότερο.
* Χαμηλή αυτοεκτίμηση: Τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας μπορεί να μειώσουν την αυτοεκτίμησή σου. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις προβλήματα ανικανότητας. Ένα άλλο περιφερικό πρόβλημα που σχετίζεται με τη νευροπάθεια είναι η ακράτεια ούρων, η οποία μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή σου.
* Άγχος και κατάθλιψη: Όπως και ο χρόνιος πόνος και οι δυσλειτουργίες της αίσθησης και της κίνησης, οι περιφερικές νευροπάθειες μπορούν να προκαλέσουν ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους. Στην πραγματικότητα, τα ευρήματα από μία μελέτη σε 54 ασθενείς βρήκε υψηλή συχνότητα καταθλιπτικών και συμπτωμάτων ανησυχίας σε ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια[3] που συνδέονται με τη σοβαρότητα του πόνου που βιώνουν.
[3] “Anxious and depressive symptoms and their correlation with pain severity in patients with peripheral neuropathy” (Συμπτώματα άγχους και καταθλιπτικά συμπτώματα και η συσχέτισή τους με τη σοβαρότητα του πόνου σε ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια) http://www.scielo.br/scielo.php…

Κάνναβη και Περιφερική Νευροπάθεια

Στατιστικές περιφερικής νευροπάθειας
Σύμφωνα με το ίδρυμα Foundation for Peripheral Neuropathy[4]:
* Περίπου το 70% των διαβητικών ασθενών έχουν περιφερική νευροπάθεια.
* Περίπου το 40% των καρκινοπαθών έχει περιφερική νευροπάθεια.
* Περίπου το 30% των ασθενών με HIV/AIDS έχουν περιφερική νευροπάθεια.
[4] “Foundation for Peripheral Neuropathy” (Ίδρυμα Περιφερειακής Νευροπάθειας) https://www.foundationforpn.org/

Τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την περιφερική νευροπάθεια και οι παρενέργειες τους
Στόχος της θεραπείας είναι να αντιμετωπιστεί η υποκείμενη κατάσταση που προκαλεί την περιφερική νευροπάθεια για να ανακουφιστούν τα συμπτώματα. Εάν δεν υπάρχει υποκείμενη πάθηση που να ανιχνεύεται σε εργαστηριακές εξετάσεις, ο γιατρός μπορεί να σε παρακολουθεί τακτικά για να δει εάν παρουσιάζεις βελτίωση στη νευροπάθεια σου.

Φάρμακα
Μαζί με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία οποιωνδήποτε υποκείμενων παθήσεων που μπορεί να συσχετίζονται με την περιφερική νευροπάθεια που εμφανίζει κάποιος, άλλα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται παρακάτω, μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.
Ανακούφιση του πόνου: Για τα ήπια συμπτώματα, τα φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν. Εάν τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει αναλγητικά όπως οξυκωδόνη ή τραμαδόλη. Ωστόσο, αυτά τα οπιοειδή μπορεί να οδηγήσουν σε εθισμό, οπότε ο γιατρός θα πρέπει να τα συνταγογραφήσει μόνο όταν άλλα φάρμακα δεν μπορούν να ανακουφίσουν αποτελεσματικά τον πόνο.
Παρενέργειες των ανακουφιστικών για τον πόνο
Ανάλογα με το φάρμακο, μπορεί να παρουσιαστεί:
* Ζάλη, αίσθημα αδυναμίας ή ζαλάδας
* Δυσκοιλιότητα
* Ναυτία ή έμετος
* Νωθρότητα

Αντιεπιληπτικά φάρμακα: Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως την πρεγκαμπαλίνη (pregabalin) ή την γκαμπαπεντίνη (gabapentin), για τη θεραπεία του νευρικού πόνου που αντιμετωπίζεις.
Παρενέργειες των αντιεπιληπτικών φαρμάκων
Ενδέχεται να αντιμετωπίσεις:
* Ναυτία
* Ζάλη
* Ίλιγγος
* Εμετό
* Τρόμο
* Κόπωση
* Θολή όραση
* Αταξία
* Πονοκέφαλος

Θεραπείες με επιδερμικά σκευάσματα: Τα φάρμακα, όπως η κρέμα καψαϊκίνης, μπορεί να προσφέρουν μέτριες βελτιώσεις στα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας. Μπορεί να έχεις κάποιο ερεθισμό του δέρματος και να δημιουργηθεί κάψιμο στην περιοχή στην οποία εφαρμόζεται η κρέμα. Μπορεί να γίνει χρήση επιθεμάτων λιδοκαΐνης στο δέρμα για την ανακούφιση από τον πόνο.
Παρενέργειες των επιθεμάτων λιδοκαϊνης
Ενδέχεται να αντιμετωπίσεις:
* Ζάλη
* Νωθρότητα
* Μούδιασμα στο σημείο του έμπλαστρου

Αντικαταθλιπτικά: Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά όπως η δοξεπίνη (doxepin) και η αμιτριπτυλίνη (amitriptyline) και οι γιατροί τα συνταγογραφούν επίσης για την ανακούφιση από τον πόνο.
Οι αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης όπως το Cymbalta μπορούν να διευκολύνουν τον πόνο που σχετίζεται την περιφερική νευροπάθεια από διαβήτη.
Παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών
Ενδέχεται να αντιμετωπίσεις:
* Ναυτία
* Ζάλη
* Ξεροστομία
* Δυσκοιλιότητα
* Μειωμένη όρεξη
* Νωθρότητα

Ανταλλαγή πλάσματος και ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη
Εάν έχεις μια φλεγμονώδη κατάσταση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπείες για την προσωρινή καταστολή της δραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ανταλλαγή πλάσματος είναι η αφαίρεση του αίματος για την απομάκρυνση αντισωμάτων και διάφορων πρωτεϊνών από αυτό και στη συνέχεια την επιστροφή πίσω στο σώμα. Η ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη είναι η χορήγηση στο σώμα υψηλών επιπέδων πρωτεϊνών που δρουν όπως οι ανοσοσφαιρίνες ή τα αντισώματα.

Διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation, TENS)
Με την TENS, ο γιατρός τοποθετεί ηλεκτρόδια στο δέρμα για να παρέχει απαλές και ποικίλες συχνότητες ηλεκτρικού ρεύματος. Η TENS εφαρμόζεται συνήθως για ένα μήνα, 30 λεπτά την ημέρα.

Φυσικοθεραπεία
Όταν αντιμετωπίζεις μυϊκή αδυναμία, αυτός ο τύπος θεραπείας μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις τις κινήσεις σου. Εκτός από τη φυσικοθεραπεία, μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις στηρίγματα (braces) ή μπαστούνι, για πόδια ή χέρια, αναπηρικό αμαξίδιο ή περιπατητή, ανάλογα με το επίπεδο δυνατότητας κίνησης και κινητικότητας. Μερικοί ασθενείς δοκιμάζουν την στεγνή εντριβή (dry brushing) για να αυξήσουν την κυκλοφορία και να βελτιώσουν την αίσθηση του νευροπαθητικού πόνου μέσω της διέγερσης των νεύρων.

Χειρουργική επέμβαση
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη εάν έχεις κάποια πίεση σε νεύρο που προκαλεί τη νευροπάθεια, όπως η πίεση από έναν όγκο. Μπορεί να έχεις αποστράγγιση, αιμορραγία ή πρήξιμο στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Για να βοηθηθείς στην διαχείριση την περιφερικής νευροπάθειας σου:
1. Να φροντίζεις τα πόδια σου ελέγχοντας τακτικά για φουσκάλες και κοψίματα και φόρα μαλακά παπούτσια και χαλαρές κάλτσες από βαμβάκι.
2. Να σταματήσεις το κάπνισμα.
3. Να έχεις τακτική άσκηση.
4. Να αποφεύγεις την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
5. Να τρως υγιεινά γεύματα.
6. Να παρακολουθείς τη γλυκόζη στο αίμα σου εάν έχεις τάση για εμφάνιση διαβήτη ή αν έχεις διαβήτη.

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για την περιφερική νευροπάθεια είναι μια άλλη επιλογή που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για την περιφερική νευροπάθεια

Τον τελευταίο καιρό, η κάνναβη παρουσιάζει πολλές υποσχέσεις για την παροχή βοήθειας σε ασθενείς που δεν βρίσκουν ανακούφιση από άλλους τύπους θεραπείας. Αυτή η αποτελεσματικότητα οφείλεται κυρίως στη σχέση της ουσίας με το ενδοκανναβινοειδές μας σύστημα. Η εισπνοή κάνναβης μπορεί να αναχαιτίσει άμεσα τον πόνο διαβητικής νευροπάθειας[5], ενώ δεν επηρεάζει σημαντικά τη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με νέα μελέτη. Και, όσο μεγαλύτερη δόση χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερη ανακούφιση λαμβάνεις για τον πόνο σου.
[5] “Inhaled Cannabis Promising for Painful Diabetic Neuropathy” (Η εισπνεόμενη κάνναβη είναι πολλά υποσχόμενη για την αντιμετώπιση της επίπονης διαβητικής νευροπάθειας) https://www.medscape.com/viewarticle/848539

Κάνναβη και Περιφερική Νευροπάθεια

Τα περιφερικά μας νεύρα που αναγνωρίζουν τις αισθήσεις του πόνου περιέχουν κανναβινοειδείς υποδοχείς, οποιαδήποτε μορφή κατανάλωσης κάνναβης μπορεί να τους επηρεάσει. Όταν η CBD και η THC εισέρχονται στο σώμα μας, ενεργοποιούν τους υποδοχείς CB1 και CB2 του σώματος για να ρυθμίσουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και τους νευροδιαβιβαστές, βοηθώντας στη διαχείριση των επιπέδων του πόνου.
Μια μελέτη το 2010 έδειξε[6] ότι η εισπνοή μίας μόνο δόσης 25mg, 9,4% περιεκτικότητας σε THC φυτικής κάνναβης τρεις φορές την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα, συνέβαλε στη μείωση της έντασης του πόνου, στη βελτίωση του ύπνου και στην καλή ανοχή.
[6] Mark A. Ware, Tongtong Wang, Stan Shapiro, Ann Robinson, Thierry Ducruet, Thao Huynh, Ann Gamsa, Gary J. Bennett, Jean-Paul Collet “Smoked cannabis for chronic neuropathic pain: a randomized controlled trial” (Κάνναβη με κάπνισμα για τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο: τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή) CMAJ. 2010 Oct 5;182(14):E694–E701. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950205/
Περίληψη
“Ιστορικό: Ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος επηρεάζει το 1% με 2% του ενήλικου πληθυσμού και συχνά είναι ανθεκτικός στην τυποποιημένη φαρμακολογική θεραπεία. Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο έχουν αναφέρει τη χρήση της κάνναβης με κάπνισμα για την ανακούφιση του πόνου, τη βελτίωση του ύπνου και τη βελτίωση της διάθεσης.
Μέθοδοι: Οι ενήλικες με μετατραυματικό ή μετεγχειρητικό νευροπαθητικό πόνο διατέθηκαν τυχαία για να λάβουν κάνναβη σε τέσσερις δόσεις (με 0%, 2,5%, 6% και 9,4% τετραϋδροκανναβινόλη) σε τέσσερις περιόδους 14 ημερών σε μια διασταυρούμενη δοκιμή. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μία μόνο δόση των 25mg με την χρήση μιας πίπας τρεις φορές ημερησίως για τις πρώτες πέντε ημέρες σε κάθε κύκλο, ακολουθούμενες από μια περίοδο καθαρισμού εννέα ημερών. Η μέση ημερήσια ένταση πόνου μετρήθηκε χρησιμοποιώντας μια αριθμητική κλίμακα βαθμολόγησης 11 σημείων. Καταγράψαμε επιδράσεις στη διάθεση, τον ύπνο και την ποιότητα ζωής, καθώς και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Αποτελέσματα: Προσλήφθηκαν 23 συμμετέχοντες (μέση ηλικία 45,4 [τυπική απόκλιση 12,3] έτη, 12 γυναίκες [52%]), εκ των οποίων 21 ολοκλήρωσαν την δοκιμή. Η μέση ημερήσια ένταση πόνου, μετρούμενη στην αριθμητική κλίμακα βαθμολόγησης 11 σημείων, ήταν χαμηλότερη στην προκαθορισμένη πρωτεύουσα αντίθεση 9,4% κατά την χρήση 0% τετραϋδροκανναβινόλης (5,4 ν. 6,1 αντίστοιχα, διαφορά = 0,7, 95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI] 0,02-1,4). Τα παρασκευάσματα με ενδιάμεση δραστικότητα έδωσαν ενδιάμεσους αλλά μη σημαντικούς βαθμούς ανακούφισης. Οι συμμετέχοντες έλαβαν 9,4% τετραϋδροκανναβινόλης αναφέροντας μια τάση για πιο εύκολη επίτευξη ύπνου (ευκολότερα, p = 0,001, ταχύτερα, p <0,001, μεγαλύτερη υπνηλία, p = 0,003) και βελτιωμένη ποιότητα ύπνου (λιγότερη εγρήγορση, p = 0,01) σε σχέση με την 0% τετραϋδροκανναβινόλη. Δεν διαπιστώσαμε διαφορές στη διάθεση ή στην ποιότητα ζωής. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες που σχετίζονται με το φάρμακο κατά τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία οι συμμετέχοντες έλαβαν 9,4% τετραϋδροκανναβινόλη ήταν πονοκέφαλος, ξηροφθαλμία, αίσθημα καύσου σε περιοχές νευροπαθητικού πόνου, ζάλη, μούδιασμα και βήχας.
Συμπέρασμα: Μία μόνο εισπνοή 25mg με 9,4% τετραϋδροκανναβινόλη φυτικής κάνναβης τρεις φορές ημερησίως για πέντε ημέρες μείωσε την ένταση του πόνου, βελτίωσε τον ύπνο και ήταν καλά ανεκτή. Περαιτέρω μελέτες μακροπρόθεσμης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας υποδεικνύονται. (International Standard Randomised Controlled Trial Register no. ISRCTN68314063)”.

Μια άλλη μελέτη του 2013 έδειξε[7] ότι όταν οι ερευνητές συγκρίνουν την χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς με πρότυπο φάρμακο για τον νευροπαθητικό πόνο, η κάνναβη μειώνει αποτελεσματικά τον πόνο σε μικρές δόσεις 1,29% και σε μεσαίες δόσεις 3,53%.
[7] Barth Wilsey, Thomas D. Marcotte, Reena Deutsch, Ben Gouaux, Staci Sakai, Haylee Donaghe “Low Dose Vaporized Cannabis Significantly Improves Neuropathic Pain” (Χαμηλής δόσης εξατμιζόμενης κάνναβης βελτιώνει σημαντικά τον νευροπαθητικό πόνο) J Pain. 2013 Feb; 14(2): 136–148.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3566631/
Περίληψη
“Διεξήγαμε μια διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη διασταύρωσης που αξιολόγησε την αναλγητική αποτελεσματικότητα της εξατμιζόμενης κάνναβης σε άτομα, τα περισσότερα από τα οποία έπασχαν από νευροπαθητικό πόνο παρά την παραδοσιακή θεραπεία. Τριάντα εννέα ασθενείς με κεντρικό και περιφερικό νευροπαθητικό πόνο υποβλήθηκαν σε μια τυποποιημένη διαδικασία για την εισπνοή είτε μεσαίας δόσης (3,53%), είτε χαμηλής δόσης (1,29%), είτε με εικονικό φάρμακο, με πρωταρχικό αποτέλεσμα την ένταση πόνου VAS. Οι ψυχοδραστικές παρενέργειες και η νευροψυχολογική απόδοση αξιολογήθηκαν επίσης. Τα μοντέλα παλινδρόμησης μικτών αποτελεσμάτων έδειξαν αναλγητική απόκριση στην εξατμιζόμενη κάνναβη. Δεν υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων των δύο ενεργών ομάδων δόσης (p >0,7). Ο αριθμός που απαιτείται για τη θεραπεία (NNT) για να επιτευχθεί μείωση του πόνου κατά 30% ήταν 3,2 για το εικονικό φάρμακο έναντι χαμηλής δόσης, 2,9 για το εικονικό φάρμακο έναντι μέτριας δόσης και 25 για την μέτρια έναντι της χαμηλής δόσης. Καθώς αυτά τα NNT είναι συγκρίσιμα με αυτά των παραδοσιακών φαρμάκων για νευροπαθητικό πόνο, η κάνναβη έχει αναλγητική αποτελεσματικότητα, ενώ η χαμηλή δόση είναι, για όλες τις προθέσεις και σκοπούς, μια αποτελεσματική ανακούφιση πόνου όπως και η μεσαία δόση. Οι ψυχοδραστικές επιδράσεις ήταν ελάχιστες και καλά ανεκτές και οι νευροψυχολογικές επιδράσεις ήταν περιορισμένης διάρκειας και εύκολα αναστρέψιμες εντός 1-2 ωρών. Η εξατμιζόμενη κάνναβη, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, μπορεί να αποτελέσει μια αποτελεσματική επιλογή για ασθενείς με ανθεκτικό στη θεραπεία νευροπαθητικό πόνο”.

Ποιες είναι οι παρενέργειες και τα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας που μπορούν να θεραπευτούν με την ιατρική χρήση της κάνναβης;
Η κάνναβη για περιφερική νευροπάθεια, παρά τις χαμηλές ενεργές συγκεντρώσεις κανναβινοειδών, μείωσε τον χρόνιο πόνο που συνδέεται με την περιφερική νευροπάθεια[8] σε συμμετέχοντες σε άλλη μελέτη. Αντιμετώπισε επίσης τον οξύ πόνο τους μειώνοντάς τον. Η ανακούφιση του πόνου που παρέχεται κατά τη διάρκεια της μελέτης από την ιατρική χρήση της κάνναβης, ήταν ισοδύναμη ή ακόμα καλύτερη από την ανακούφιση από τον πόνο από άλλα φάρμακα όπως τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, τα αντισπασμωδικά και άλλα φάρμακα που αξιολογήθηκαν για τα αποτελέσματά του στην περιφερική νευροπάθεια.
[8] “Marijuana for Painful Peripheral Neuropathy?” (Κάνναβη για την επώδυνη περιφερειακή νευροπάθεια;) https://www.jwatch.org/…/marijuana-painful-peripheral-neuro…

Ο χρόνιος πόνος από τη νευροπάθεια μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες ή και χρόνια[9] και είναι επίμονος. Συνήθως προκαλείται από βλάβη των νεύρων και μπορεί να φέρει τους ασθενείς σε απελπισία.
[9] “Neuropathy After Breast Cancer Chemo Can Last for Years” (Νευροπάθεια μετά από χημειοθεραπεία για καρκίνο του μαστού, μπορεί να διαρκέσει για χρόνια) https://www.medscape.com/viewarticle/885106

Αυτός ο πόνος μπορεί να γίνει τόσο συντριπτικός που τελικά προκαλεί κατάθλιψη στους ασθενείς. Οι ασθενείς συχνά στρέφονται σε ισχυρά συνταγογραφούμενα φάρμακα όπως το Oxycodone και το Vicodin έστω και μόνο για να έχουν μια μικρή ανακούφιση και για να καταφέρουν να βγάλουν την ημέρα.

Για πολλά χρόνια, αυτά τα ισχυρά χημικά φάρμακα ήταν οι μόνες επιλογές που είχαν οι ασθενείς για να θεραπεύουν τον χρόνιο πόνο και συχνά οδηγούνται σε εξάρτηση. Ωστόσο, η κάνναβη γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη και τόσο οι ασθενείς όσο και οι ερευνητές βρίσκουν ότι μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε αυτά τα σκληρά, δυνητικά εθιστικά φάρμακα.

Η θεραπεία με κάνναβη της περιφερικής νευροπάθειας μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα αυτής, όπως:
* Στον οξύ, απότομο, με καύσο ή με έντονα τσιμπήματα πόνο
* Στις μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες
* Στην εφίδρωση (η κάνναβη έχει αντιχολινεργική επίδραση ή βοηθά στο να διατηρείται το σώμα στεγνό)
* Στην μυϊκή αδυναμία
* Στην δυσκολία στον ύπνο λόγω πόνου στις πατούσες και στα πόδια
* Στο άγχος και την κατάθλιψη
* Στην φλεγμονή

Οι ερευνητές συνεχίζουν να εξετάζουν το μηχανισμό του τρόπου με τον οποίο η κάνναβη λειτουργεί στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της περιφερικής νευροπάθειας. Μια θεωρία είναι ότι το φυσικό ενδοκανναβινοειδές σύστημα του σώματός μας, που σχετίζεται επίσης με διάφορες λειτουργίες όπως η μνήμη, ο πόνος, η όρεξη και η διάθεση, λειτουργεί παράλληλα με το σύστημα ενδορφίνης κατά ορισμένες απόψεις και το σύστημα ενδορφινών παίζει σημαντικό και γνωστό ρόλο στη διαχείριση πόνου.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τα συμπτώματα περιφερικής νευροπάθειας και οι παρενέργειες της θεραπείας
Ορισμένες ποικιλίες κάνναβης για την περιφερική νευροπάθεια θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να βρεις ανακούφιση από τον πόνο σου και τα άλλα συμπτώματα της περιφερικής νευροπάθειας. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες ποικιλίες που συνιστώνται βάσει της χημικής σύνθεσης των προφίλ των τερπενίων τους, των κανναβινοειδών και των λόγων CBD προς THC.
* Afghan Kush (Indica) THC: 21%, CBD: 6%, CBN: 1%: Μια καλή ποικιλίας εάν υποφέρεις από πόνο στην μέση/πλάτη ή από μυϊκό πόνο. Έχει αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θα σε βοηθήσει να μένεις χαλαρός.
https://www.allbud.com/marijuana-strains/indica/afghan-kush
* White Widow (hybrid) THC: 18% – 25%, CBD: 1%, CBN: 1%: Μια ισορροπημένη υβριδική ποικιλία που είναι γνωστή για την χρήση της για τον ύπνο, το άγχος και για τις ανακουφιστικές της ιδιότητες. Θα ωφεληθείς πολύ από αυτή την ποικιλία αν παλεύεις με τον χρόνιο πόνο. Θα σου δώσει επίσης μια ώθηση με ενέργεια για να σε βοηθήσει να κρατηθείς σε κίνηση όλη την ημέρα, ενώ θα διαχειρίζεσαι τον πόνο σου.
https://www.allbud.com/m…/sativa-dominant-hybrid/white-widow
* Jack Flash (hybrid) THC: 20%: Μια ιδανική με κυρίαρχη την Sativa ποικιλία υβρίδιο που είναι καλή για τη διαχείριση του πόνου για όλη την ημέρα. Είναι ελαφρώς ενεργητική και αναζωογονητική, σαν μια ώθηση από καφεΐνη. Είναι νευροπροστατευτική, παυσίπονη και έχει ακόμη και αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά αποτελέσματα.
https://www.allbud.com/ma…/sativa-dominant-hybrid/jack-flash
* ACDC (hybrid) THC: 1%, CBD: 20%: Μια αποτελεσματική ποικιλία που αντιμετωπίζει δυνατά τον πόνο, παρέχοντας τόσο THC όσο και CBD.
https://www.allbud.com/marijuan…/sativa-dominant-hybrid/acdc
* Harlequin (Sativa) THC: 7% – 15%, CBD: 10%: Μια χρήσιμη ποικιλία για την καταπολέμηση της φλεγμονής και του πόνου.
https://www.allbud.com/mar…/sativa-dominant-hybrid/harlequin
* Green Crack (Sativa) THC: 15% – 25%: Βοηθά στη θεραπεία του πόνου που σχετίζεται με τη φλεγμονή, την κατάθλιψη και το άγχος.
https://www.allbud.com/m…/sativa-dominant-hybrid/green-crack
* Remedy (hybrid) THC: 1%, CBD: 18%: Αντιμετωπίζει πόνο που σχετίζεται με φλεγμονή των νεύρων και μειώνει το άγχος και το στρες. Λειτουργεί επίσης καλά για οίδημα των μυών και μυϊκό πόνο.
https://www.allbud.com/mariju…/indica-dominant-hybrid/remedy

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας με κάνναβη που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παρενεργειών και συμπτωμάτων της περιφερικής νευροπάθειας
Οι ασθενείς με περιφερική νευροπάθεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία μεθόδων για να χορηγήσουν την κάνναβη.
* Εισπνοή: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις παραδοσιακές μεθόδους εισπνοής για να κάνεις ιατρική χρήση της κάνναβης, όπως το κάπνισμα με πίπα ή σε στριφτό. Βέβαια πλέον υπάρχουν και οι ατμοποιητές που έχουν όλα τα πλεονεκτήματα της χορήγησης με εισπνοή αλλά κανένα από τα πάρα πολλά μειονεκτήματα του καπνίσματος/της καύσης.
* Βρώσιμα: Εάν δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις την κάνναβη με εισπνοή για την αντιμετώπιση της περιφερικής νευροπάθειας, μπορείς να δοκιμάσεις τα βρώσιμα. Τα βρώσιμα με κάνναβη, όπως τα brownies και τα μπισκότα, παρέχουν αποτελεσματική ανακούφιση από τα συμπτώματα, αλλά και για ορισμένους ασθενείς προσθέτουν και τις απαραίτητες θερμίδες στην διατροφή τους.
* Συμπυκνωμένη κάνναβη: Μια άλλη εναλλακτική μέθοδος για τους ασθενείς είναι τα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα κάνναβης και τα έλαια. Οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν να τα καπνίσουν ή να τα εξατμίζουν ή αν είναι σε μορφή ελαίου να τα λάβουν σε υπογλώσσιες σταγόνες.
* Τοπική εφαρμογή της κάνναβης: Τα επιδερμικά σκευάσματα με κάνναβη μπορεί να περιέχουν τόσο CBD όσο και THC ενώ έρχονται σε διάφορες μορφές όπως βάλσαμα, λοσιόν και αλοιφές, ακόμα και σε διαδερμικά έμπλαστρα.

Μελέτες

Κάνναβη και Περιφερική Νευροπάθεια

* Modesto-Lowe V, Bojka R, Alvarado C “Cannabis for peripheral neuropathy: The good, the bad, and the unknown” (Κάνναβη για την περιφερική νευροπάθεια: O καλός, ο κακός και ο άγνωστος) Cleve Clin J Med. 2018 Dec;85(12):943-949.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30526755
Περίληψη
“Η κάνναβη μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία για την περιφερική νευροπάθεια, μια συχνά εξουθενωτική κατάσταση για την οποία οι συνήθεις θεραπείες συχνά παρέχουν μικρή ανακούφιση. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν μέτρια βελτίωση του πόνου από την χρήση εισπνεόμενης κάνναβης, αλλά οι ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως οι διαταραχές της συνειδητοποίησης και τα αναπνευστικά προβλήματα είναι συχνές, ιδιαίτερα εμφανείς σε υψηλές δόσεις. Τα δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια των θεραπειών από κάνναβη είναι περιορισμένα. Μέχρις ότου τα χαρακτηριστικά κινδύνου και οφέλους βελτιωθούν, οι γιατροί σε πολιτείες όπου η θεραπεία με χρήση κάνναβης είναι νόμιμη θα πρέπει να την συστήνουν για την περιφερική νευροπάθεια μόνο μετά από προσεκτική εξέταση”.

* Grant I “Medicinal cannabis and painful sensory neuropathy” (Φαρμακευτική χρήση της κάνναβης και η οδυνηρή αισθητική νευροπάθεια) Virtual Mentor. 2013 May 1;15(5):466-9
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23680571
Περίληψη
“Η οδυνηρή περιφερική νευροπάθεια περιλαμβάνει πολλαπλά συμπτώματα που μπορούν να διαβρώσουν σοβαρά την ποιότητα ζωής. Αυτά περιλαμβάνουν την αλλοδυνία (πόνος που προκαλείται από ελαφρούς ερεθισμούς που συνήθως δεν προκαλούν πόνο) και διάφορες μη φυσιολογικές αισθήσεις που ονομάζονται δυσαισθησίες (πχ. ηλεκτρικές καταπληξίες, τσιμπήματα σαν από ‘ακίδες και βελόνες’, αίσθημα κρύου ή θερμότητας, μούδιασμα και άλλοι τύποι άβολων και οδυνηρών αισθήσεων). Οι συχνές αιτίες της περιφερικής νευροπάθειας περιλαμβάνουν τον διαβήτη, τον HIV/AIDS, τα τραύματα του νωτιαίου μυελού, η πολλαπλή σκλήρυνση και ορισμένα φάρμακα και τοξίνες. Οι συνήθεις συνταγογραφούμενες θεραπείες προέρχονται από τα φάρμακα των κατηγοριών με τα αντικαταθλιπτικά τρικυκλικά και των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), των αντισπασμωδικών φαρμάκων, των οπιοειδών και ορισμένων σκευασμάτων για τοπική εφαρμογή. Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν μόνο μερικό όφελος από τέτοιες θεραπείες, και μερικοί είτε δεν ωφελούνται είτε δε μπορούν να ανεχθούν αυτά τα φάρμακα. Η ανάγκη για πρόσθετους τρόπους θεραπείας είναι προφανής”.

* Henry J. McQuay “More evidence cannabis can help in neuropathic pain” (Περισσότερες ενδείξεις ότι η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στον νευροπαθητικό πόνο) CMAJ. 2010 Oct 5; 182(14): 1494–1495.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2950178/
Περίληψη
“Είναι καλό να δούμε τη δοκιμή της χορήγησης κάνναβης με κάπνισμα στον νευροπαθητικό πόνο που αναφέρθηκε από τους Ware et al., επειδή το κάπνισμα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι ασθενείς δοκιμάζουν αυτό το φάρμακο. Πρέπει να δοθούν συγχαρητήρια στους συντάκτες που αναμόχλευσαν το ζήτημα του αν η κάνναβη βοηθά στον νευροπαθητικό πόνο, ιδίως δεδομένου ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια για τη δοκιμή θα πρέπει να ήταν εφιάλτης. Το ερώτημα αξίζει να διερευνηθεί λόγω της συνεχιζόμενης δημοσιότητας, που οι ασθενείς βλέπουν, ακούν και διαβάζουν, σχετικά με την πιθανή αναλγητική δράση της κάνναβης στον νευροπαθητικό πόνο και λόγω της έλλειψης ισχυρών στοιχείων για ένα τέτοιο αναλγητικό αποτέλεσμα. Εάν οι ασθενείς δεν επιτυγχάνουν καλή ανταπόκριση με τη συμβατική θεραπεία στην αντιμετώπιση του πόνου τους, τότε μπορούν ευλόγως να προσπαθήσουν να δοκιμάσουν και την κάνναβη. Εάν η ιατρική χρήση της κάνναβης δεν είναι διαθέσιμη στην πολιτεία που ζει ο ασθενής, τότε η απόκτηση της θα θέσει τον ασθενή εκτός του νόμου, συχνά για πρώτη φορά στη ζωή του. Τα καλά αποδεικτικά στοιχεία θα υποστήριζαν τουλάχιστον αυτή του την απόφαση”.

* Michael H. Andreae, George M. Carter, Naum Shaparin, Kathryn Suslov, Ronald J. Ellis, Mark A. Ware, Donald I. Abrams, Hannah Prasad, Barth Wilsey, Debbie Indyk, Matthew Johnson, Henry S. Sacks “Inhaled cannabis for chronic neuropathic pain: an individual patient data meta-analysis” (Εισπνοή κάνναβης για χρόνιο νευροπαθητικό πόνο: μία μετά-ανάλυση μεμονωμένων ασθενών) J Pain. 2015 Dec;16(12):1221–1232.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4666747/
Εισαγωγή
“Περίπου ένας στους σαράντα ενήλικες στον γενικό πληθυσμό έχει χρόνιο νευροπαθητικό πόνο (chronic neuropathic pain, CNP), καθιστώντας αυτήν την κατάσταση την συχνότερη κατάσταση που επηρεάζει το περιφερικό νευρικό σύστημα. Ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος παρουσιάζει ένα ετερογενές βάρος με μεγάλο ποσοστό 14 σε ορισμένους ευαίσθητους υποπληθυσμούς, για παράδειγμα σε άτομα που ζουν με HIV. Η περιφερική αισθητηριακή νευροπάθεια που σχετίζεται με τον ιό HIV επηρεάζει κάθε τρίτο ασθενή. Ο CNP μπορεί να οφείλεται σε ποικίλες προσβολές, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη, του HIV, του τραύματος και ορισμένων φαρμάκων. Ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος παραμένει υποδιαγνωσμένος και δύσκολος στη θεραπεία. Ανεξάρτητα από την αιτιολογία, ο χρόνιος νευροπαθητικός πόνος επιμένει παρά τις προσπάθειες διαχείρισης με οπιοειδή, NSAID, αντισπασμωδικά (gabapentin), αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, αντικαταθλιπτικά και συμπληρωματικές προσεγγίσεις στην ιατρική.

Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κάνναβη είναι αποτελεσματική σε επιλεγμένες νευρολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της πολλαπλής σκλήρυνσης, αλλά δεν ασχολήθηκε με το τι γίνεται με τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο. Λαμβάνοντας υπόψη το πρόσφατο κύμα νομιμοποίησης της κάνναβης, τις συνεχιζόμενες νομικές διαμάχες, την ευρεία ιατρική και ψυχαγωγική χρήση και τις επιπρόσθετες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες [randomized controlled trials, RCT] που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα για την κάνναβη, πραγματοποιήσαμε μια μετα-ανάλυση για να διερευνήσουμε εάν η εισπνεόμενη κάνναβη ανακουφίζει τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο. Προηγούμενες (συστηματικές) ανασκοπήσεις δεν έλεγξαν την εισπνοή κάνναβης για τον χρόνιο νευροπαθητικό πόνο ή δεν ήταν σε θέση να συνθέσουν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν περιελάμβαναν πρόσφατα δημοσιευμένα από RCTs και διέφεραν σημαντικά στα κριτήρια συμπερίληψης, την επιλογή των μελετών και τη σύνθεση των δεδομένων, οδηγώντας σε αντικρουόμενα και ξεπερασμένα συμπεράσματα. Καθώς η κάνναβη πρέπει να υποβληθεί στην ίδια επανεξέταση βάσει τεκμηρίωσης όπως και άλλες ισχυρές συνταγογραφούμενες φαρμακευτικές αγωγές, μια ενημερωμένη εξέταση απαιτείται.

Σε συνεργασία με όλους τους πρωταρχικούς συγγραφείς της μελέτης, πραγματοποιήσαμε ανάλυση με individual patient data Bayesian meta-analysis σε 77 RCTs (Συμπληρωματικό Πλαίσιο 1: Bayesian προσέγγιση στη στατιστική εξαγωγή). Ενώ οι κλασσικές μετα-αναλύσεις συγκεντρώνουν συγκεντρωτικά δεδομένα που εξάγονται από τις δημοσιευμένες αναφορές μελέτης, η μεμονωμένη ανάλυση μεμονωμένων ασθενών συνθέτει τα αρχικά δεδομένα των μεμονωμένων ατόμων που λαμβάνονται από τους πρωταρχικούς συγγραφείς της μελέτης. Αυτό συχνά δίνει περισσότερη δύναμη σε μεμονωμένη ανάλυση μεμονωμένων ασθενών. Επιλέξαμε την Bayesian σύνθεση δεδομένων για την ανάλυση, προβλέποντας ότι η ελλιπής αναφορά αποτελεσμάτων, τα ποικίλα τελικά σημεία, η περιορισμένη διαθεσιμότητα των συγκεντρωτικών ή μεμονωμένων δεδομένων ασθενών και η ποικιλομορφία των σχεδίων μελέτης με ποικίλες προσεγγίσεις στατιστικής ανάλυσης θα αποτελούσαν μια τεράστια πρόκληση στις κλασικές (συχνές) αναλύσεις. Η κλασσική μετα-ανάλυση μπορεί επίσης να υποτιμήσει τη μεταβλητότητα μεταξύ των μελετών για μικρό αριθμό δοκιμών, κάτι που οδηγεί σε ανακριβή συμπεράσματα, ενώ οι Bayesian μέθοδοι παρέχουν πιο ισχυρές εκτιμήσεις της διακύμανσης μεταξύ των μελετών”.

* Maldonado R, Baños JE, Cabañero D “The endocannabinoid system and neuropathic pain” (Το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και ο νευροπαθητικός πόνος) Pain. 2016 Feb;157 Suppl 1:S23-32.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26785153

Η συνέχεια του άρθρου σε μορφή pdf εδώ

Υποβολή απάντησης

Σημαντική Ενημέρωση

Νέο ηλεκτρονικό κατάστημα

Σταδιακά και τμηματικά, μεταφέρονται τα περισσότερα προϊόντα, στο νέο ηλεκτρονικό μας κατάστημα (σχεδόν όλα υπάρχουν ήδη εκεί).
Στο Spiritual Life!
Εκεί θα βρείτε και πολλά νέα προιόντα σε ημιπολύτιμους λίθους και θυμιάματα.

Μειώσαμε τις τιμές στα περισσότερα αρωματικά στικ και κώνους.

Στο Βοτάνι θα παραμείνουν τα προϊόντα της κάνναβης και όσα προϊόντα από θυμιάματα, δε μεταφέρουμε στο νέο μας ηλεκτρονικό κατάστημα, θα μπουν σε προσφορές, να αδειάσει η αποθήκη.

Ευχαριστούμε για τη κατανόηση, να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας!

Κλειστά για διακοπές

Το φυσικό μας κατάστημα θα παραμείνει κλειστό από 8/8 – 27/8. Το ηλεκτρονικό κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό να δέχεται παραγγελίες. Όλες οι παραγγελίες θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις 29/8, κατόπιν επικοινωνίας μαζί σας και με σειρά προτεραιότητας.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας