Κάνναβη και Προστάτης

Κάνναβη και Προστάτης

Κάνναβη και Προστάτης

Κάνναβη και Προστάτης
Ιατρική χρήση της κάνναβης και προστατίτιδα
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana and Prostatitis” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/prostatitis/ )

Παλιά, οι λαϊκοί θεραπευτές βασίζονταν στις φυσικές φυτικές ενώσεις πολύ πριν οι επιστήμονες εξερευνήσουν ακόμη και την ιδέα των συνθετικών φαρμάκων. Ένα φυτό που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για τελετουργικούς και ιατρικούς σκοπούς ήταν η κάνναβη sativa. Η κάνναβη έχει πολλούς υποστηρικτές για την ικανότητά της να εξαλείφει τον πόνο, να θεραπεύει το γλαύκωμα, να καταπολεμά τη ναυτία που προκαλείται από χημειοθεραπεία και να θεραπεύει μια ολόκληρη σειρά άλλων συμπτωμάτων. Μερικοί ασθενείς κάνουν ιατρική χρήση της κάνναβης ακόμα και για την θεραπεία της προστατίτιδας.

Τι είναι η προστατίτιδα;
Η προστατίτιδα είναι φλεγμονή και πρήξιμο του προστάτη. Αυτός ο αδένας μεγέθους καρυδιού βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη στους άνδρες και παράγει σπερματικό υγρό που μεταφέρει και θρέφει το σπέρμα. Η προστατίτιδα συχνά προκαλεί επώδυνη και δύσκολη ούρηση, καθώς και άλλα συμπτώματα πόνου στην περιοχή της πυέλου, της βουβωνικής χώρας ή των γεννητικών οργάνων.

Άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να νοσήσουν από προστατίτιδα, αλλά εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες ηλικίας 50 ετών ή νεότερους[1]. Στην πραγματικότητα, είναι το πιο κοινό πρόβλημα των ουροφόρων οδών σε άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών και το τρίτο συχνότερο σε άνδρες άνω των 50 ετών.
[1] “Prostatitis: Inflammation of the Prostate” (Προστατίτιδα: Φλεγμονή του προστάτη) https://www.niddk.nih.gov/…/prostatitis-inflammation-prosta…

Υπάρχουν αρκετές αιτίες για προστατίτιδα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, οι γιατροί δεν μπορούν να εντοπίσουν ποια είναι η αιτία. Όταν μια βακτηριακή λοίμωξη προκαλεί την πάθηση, οι γιατροί συνήθως την θεραπεύουν με αντιβιοτικά. Η πάθηση αντιστοιχεί περίπου σε δύο εκατομμύρια επισκέψεις σε κάποιον γιατρό ετησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases.

Η προστατίτιδα μπορεί να έρθει αργά ή ξαφνικά ανάλογα με την αιτία. Μπορεί ακόμη και να βελτιωθεί γρήγορα με τη θεραπεία ή να περάσει και από μόνη της. Μερικοί τύποι προστατίτιδας μπορεί να παραμείνουν να επαναλαμβάνονται ή να διαρκούν αρκετούς μήνες, τότε θεωρείται ως χρόνια προστατίτιδα.

Η χρόνια προστατίτιδα είναι ο ελάχιστα κατανοητός και συνηθέστερος τύπος προστατίτιδας. Επηρεάζει έως και το 15% των ανδρών στην Αμερική και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Το Prostate Cancer Foundation[2] αναφέρει ότι περίπου το 75% όλων των ανδρών που αναζητούν ιατρική φροντίδα για ουρολογικά προβλήματα έχουν συμπτώματα προστατίτιδας.
[2] “Prostate Cancer Foundation” (Ίδρυμα Καρκίνου του Προστάτη) https://www.pcf.org/

Η προστατίτιδα δεν είναι το ίδιο με τον καρκίνο του προστάτη
Αντίθετα με την πεποίθηση, η προστατίτιδα δεν είναι καρκίνος του προστάτη[3] – είναι μια καλοήθης ασθένεια που συνήθως θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή της προστατίτιδας μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του συγκεκριμένου αντιγόνου του προστάτη (prostate-specific antigen, PSA), αλλά δεν έχει ως αποτέλεσμα τον καρκίνο.
[3] “Prostate Cancer” (Καρκίνος του προστάτη) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/prostate-cancer/

Οι γιατροί και οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο καρκίνος του προστάτη οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής, η διατροφή, οι περιβαλλοντικές εκθέσεις και η γενετική. Ωστόσο, υπάρχει η ιδέα ότι η συνεχής φλεγμονή του προστάτη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη. Οι ερευνητές μελετούν αυτή την πιθανότητα για να δουν αν μπορούν να αποτρέψουν τον καρκίνο του προστάτη μειώνοντας τη φλεγμονή.

Τύποι προστατίτιδας
Υπάρχουν τέσσερις κύριες μορφές προστατίτιδας:
1. Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα (Chronic Bacterial Prostatitis, CBP): Η CBP είναι μια επαναλαμβανόμενη φλεγμονή και μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος και του προστάτη. Τα συμπτώματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο οι παρενέργειες της οξείας εκδοχής της. Οι άνδρες που προηγουμένως έλαβαν λανθασμένη διάγνωση χρόνιας προστατίτιδας, συχνά καταλήγουν να διαγιγνώσκονται με διάμεση κυστίτιδα.
2. Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα (Acute Bacterial Prostatitis, ΑΒΡ): Η ΑΒΡ είναι όταν ο αδένας του προστάτη φλεγμένει λόγω βακτηριδίων όπως τα Klebsiella και Escherichia coli. Εάν δεν γίνει αντιμετώπιση της ABP αμέσως, μπορεί να αναπτυχθούν σοβαρές επιπλοκές. Εάν η μόλυνση από βακτήρια ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματός προκαλώντας σήψη, μπορεί να είναι θανατηφόρα.
3. Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα (Chronic Nonbacterial Prostatitis): Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρεται και ως σύνδρομο χρόνιου πυελικού πόνου (chronic pelvic pain syndrome, CPPS), όπου εμφανίζονται συμπτώματα προστατίτιδας χωρίς βακτηριακή μόλυνση ή φλεγμονή.
4. Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα (Asymptomatic Inflammatory Prostatitis): Εδώ, ο προστάτης έχει φλεγμονή, αλλά δεν εμφανίζει συμπτώματα. Αντ’ αυτού, οι γιατροί μπορούν να βρουν στοιχεία για την κατάσταση στο σπέρμα ή στα ούρα.

Κάνναβη και προστατίτιδα: Κλινικές αποδείξεις
Η ιατρική αξία της κάνναβης είναι γνωστή εδώ και αιώνες από ιατρούς σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, η κάνναβη έχει χρησιμοποιηθεί ως αναλγητικό για την καταπολέμηση του μέτριου έως σοβαρού πόνου από πολυάριθμους πολιτισμούς για όσο διάστημα έχουμε καταγεγραμμένα αρχεία.

Μεταξύ των ετών 1990 με 1994, η προστατίτιδα προκάλεσε περισσότερες από δύο εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως σε νοσοκομείο[4] – οι μισές επισκέψεις ήταν στους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης και οι άλλες μισές σε ουρολόγους.
[4] Gurunadha Rao Tunuguntla HS, Evans CP “Management of prostatitis” (Διαχείριση της προστατίτιδας) Prostate Cancer Prostatic Dis. 2002;5(3):172-9.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12496977
Περίληψη
“Η προστατίτιδα είναι μια κοινή κλινική οντότητα με ποσοστό εμφάνισης 5-9% και αντιπροσωπεύει πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέψεις σε νοσοκομεία ετησίως στις ΗΠΑ. Είναι παραδοσιακά ταξινομημένο σε οξεία βακτηριακή, χρόνια βακτηριακή, βακτηριακή προστατίτιδα και προστατοδυνία (πόνος στον προστάτη). Η πρόσφατη συναινετική διάσκεψη του US National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases το 2000, είχε ως αποτέλεσμα το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την συχνότητα εμφάνισης, την αιτιολογία, την παθογένεση και τη θεραπεία των συνδρόμων της προστατίτιδας. Σε αυτή την ανασκόπηση παρουσιάζουμε τις σύγχρονες γνώσεις και εμπειρίες σχετικά με την αιτιολογία, την ταξινόμηση, την αξιολόγηση και τη θεραπεία αυτής της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της transurethral microwave hyperthermia και της transurethral needle ablation”.

Συμπτώματα της προστατίτιδας
Τα συμπτώματα που αναπτύσσονται εξαρτώνται από το τι προκαλεί την προστατίτιδα, αλλά μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:
* Αίσθημα καύσου ή πόνου κατά την ούρηση
* Προβλήματα ούρησης, όπως διστακτική ούρηση ή στάξιμο
* Θολά ούρα
* Συχνή ούρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας
* Αίμα στα ούρα
* Επείγουσα ανάγκη για ούρηση
* Επώδυνη εκσπερμάτιση
* Πόνος στη βουβωνική χώρα, στην κοιλιά ή στο κάτω μέρος της πλάτης
* Δυσφορία ή πόνο στους όρχεις ή το πέος
* Πόνος μεταξύ του ορθού και του οσχέου
* Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη – που σχετίζονται με βακτηριακή προστατίτιδα

Εάν αντιμετωπίζεις δυσκολία στην ούρηση ή έχεις οδυνηρή ούρηση, πυελικό άλγος ή οδυνηρή εκσπερμάτιση, πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου για να το ελέγξεις. Όταν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μερικοί τύποι προστατίτιδας μπορεί να προκαλέσουν επιδείνωση της λοίμωξης ή να οδηγήσουν σε άλλα προβλήματα υγείας.

Επιπλοκές της προστατίτιδας
Η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως:
* Απόστημα, ιδιαίτερα σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή
* Κατακράτηση ή διαρροή ούρων της ουροδόχου κύστης
* Πυελονεφρίτιδα
* Υπογονιμότητα λόγω ουλών στους εκσπερματικούς αγωγούς ή στην ουρήθρα
* Σήψη
* Επαναλαμβανόμενη κυστίτιδα
* Νεφρική βλάβη

Ψυχολογικές Επιδράσεις
Αν παλεύεις με την προστατίτιδα για αρκετό καιρό, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογική σου κατάσταση. Τα συναισθήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και το στρες[5] συνδέονται με δύσκολες για θεραπεία, μακροχρόνιες καταστάσεις χρόνιου πόνου.
[5] “Prostatitis Causes More Than Pain” (Η προστατίτιδα προκαλεί περισσότερα πράγματα από ότι μόνο πόνο) https://universityhealthnews.com/…/prostatitis-causes-more…/

Η CPPS μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί, καθώς προκαλεί ενοχλητικά σεξουαλικά και ουροποιητικά συμπτώματα, επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή και προκαλεί πόνο στο σεξ και στην πύελο. Η προστατίτιδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις κοινωνικές και στενές σου σχέσεις και μπορεί να οδηγήσει σε απομάκρυνση από την σύντροφό σου και τους φίλους σου για να αντιμετωπίσεις τη χρόνια ενόχληση και να μην βρεθείς σε αμηχανία. Αλλά πολλές φορές, η απόσυρση οδηγεί στη μοναξιά και τις αρνητικές σκέψεις.

Τρέχουσες θεραπείες που είναι διαθέσιμες για την προστατίτιδα και τις παρενέργειες τους
Η θεραπεία για την προστατίτιδα θα εξαρτηθεί από το είδος της πάθησης που έχει κάποιος. Εδώ είναι τέσσερις συνηθισμένες παραλλαγές της κατάστασης, μαζί με τις επιλογές θεραπείας για την κάθε μία.

1. Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
Για αυτόν τον τύπο προστατίτιδας, ο γιατρός θα σου δώσει αντιβιοτικά για τουλάχιστον δύο εβδομάδες[6]. Μπορεί να χρειαστεί να μείνεις στο νοσοκομείο για να λάβεις τη θεραπεία μέσω ορού. Αν δυσκολεύεσαι να ουρήσεις, ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει καθετήρα (σωληνάκι) για να αποστραγγίζεται η ουροδόχος κύστη. Με αυτή τη θεραπεία, οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν αυτούς τους τύπους οξείας λοίμωξης – ίσως να χρειαστεί να πάρεις αντιβιοτικά για έως και τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο, και να δοκιμάσεις και διαφορετικούς τύπους φαρμάκων εάν δεν έχουν αποτέλεσμα.
[6] “What are Prostatitis and Related Chronic Pelvic Pain Conditions?” (Τι είναι η προστατίτιδα και οι σχετικές χρόνιες παθήσεις πόνου;) http://www.urologyhealth.org/…/prostatiti…/printable-version

2. Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
Για αυτόν τον τύπο, μπορεί να χρειαστούν αντιβιοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – συνήθως μέχρι 12 εβδομάδες. Αυτή η θεραπεία τείνει να θεραπεύει περίπου τρεις στις τέσσερις από αυτές τις περιπτώσεις χρόνιας βακτηριακής προστατίτιδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειαστούν ξανά αντιβιοτικά εάν τα συμπτώματα επανέλθουν. Εάν η περίπτωσή σου δεν αντιδρά στη θεραπεία, μπορεί να χρειαστεί μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά χαμηλότερης δόσης για να σε βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

3. CP/CPPS
Τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν αυτόν τον τύπο προστατίτιδας και αν και τα βακτήρια δεν είναι πάντοτε απλά αναγνωρίσιμα, τα αντιβιοτικά μπορούν ακόμα να θεραπεύσουν αυτή την κατάσταση. Εξαιτίας αυτού, ο γιατρός πιθανόν να δώσει αντιβιοτικά αν οι εξετάσεις δείξουν ή όχι βακτηρίδια ως αιτία της CPPS. Θα καθορίσει επίσης και το πόσο καιρό θα παίρνει κάποιος αυτά τα φάρμακα. Καθόσον κάποιον παίρνει φάρμακα, αν δεν υπάρχει λοίμωξη, μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα πιο γρήγορα, αφού τα αντιβιοτικά μειώνουν τη φλεγμονή. Παρόλα αυτά θα πρέπει να να συνεχίσει κάποιος και να πάρει όλα τα αντιβιοτικά που συνταγογραφήθηκαν.

4. Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα
Αν έχεις διαγνωστεί με ασυμπτωματική φλεγμονώδη προστατίτιδα, μπορεί να μην χρειαστείς θεραπεία.

Οι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες των αντιβιοτικών για την προστατίτιδα περιλαμβάνουν:
* Διάρροια
* Στομαχικός ή κοιλιακός πόνος
* Καούρα
* Πονοκέφαλος
* Εμετός
* Συχνότητα ούρησης
* Ναυτία

Άλλες θεραπείες
Για να σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα, ο γιατρός σου μπορεί να συνταγογραφήσει άλλα είδη θεραπείας για να συμπληρώσει τα αντιβιοτικά. Υπάρχουν πολλές επιλογές, όπως άλφα-αναστολείς, για να βοηθήσουν τους μύες να χαλαρώσουν γύρω από τη βάση της ουροδόχου κύστης και του προστάτη. Ο γιατρός μπορεί επίσης να σου συστήσει να πάρεις:
* Αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο στομάχι
* Φάρμακα για το πόνο: μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, έμετο, ζάλη και υπνηλία
* Μυοχαλαρωτικά: Μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία, απώλεια όρεξης, ξηροστομία και μυϊκή αδυναμία
* Εκχυλίσματα φυτών: Μπορεί να αλληλεπιδράσουν με συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλλά μπορεί και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε μερικούς ανθρώπους

Για την διευκόλυνση της πίεσης, τα προστατικά μασάζ μπορούν να αποβάλλουν το υγρό από τους αγωγούς του προστάτη ενώ μπορεί να εκτελεστεί εξειδικευμένη φυσιοθεραπεία για να χαλαρώσουν οι γειτονικοί μύες. Τα μαξιλάρια θέρμανσης, τα ζεστά λουτρά και άλλες ασκήσεις χαλάρωσης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου. Μπορεί να χρειαστεί η χρήση ενός φουσκωτού μαξιλαριού ή ενός μαξιλαριού ντόνατ αν είναι πολύ οδυνηρή η στάση καθίσματος.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει την αποφυγή όξινων ή πικάντικων τροφών και αεριούχων, καφεϊνικών ή αλκοολούχων ποτών. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να σταματήσεις ορισμένες δραστηριότητες, όπως ποδηλασία, εάν χειροτερεύει τον πόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συμβουλεύσει τη χειρουργική επέμβαση στον προστάτη ή την ουρήθρα. Αλλά, αυτό είναι μόνο αν υπάρχει ένα πρόβλημα όπως ουλή στην ουρήθρα.

Πώς η κάνναβη μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για την προστατίτιδα

Κάνναβη και Προστάτης
Ο πόνος στην προστατίτιδα μπορεί να είναι αφόρητος και να διαταράσσει την επαγγελματική και προσωπική ζωή. Πολλοί άνθρωποι απευθύνονται σε ανακουφιστικά παυσίπονα για να διαχειριστούν τον πόνο τους και για να τον κρατήσουν υπό έλεγχο, αλλά φαίνεται ότι αυτοί οι τύποι φαρμάκων έρχονται με σημαντικές παρενέργειες – μια από αυτές είναι ότι μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, κάτι που μπορεί να είναι επιβλαβές για οποιονδήποτε εάν συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η θεραπεία της κάνναβης για την προστατίτιδα είναι μια θεραπεία διαχείρισης πόνου που μπορεί να καταπολεμήσει τον πόνο χωρίς να αλλοιώσει την αρτηριακή πίεση. Μαζί με την επιβεβαίωση ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης μειώνει τα επίπεδα πόνου σε ασθενείς που πάσχουν από πόνο, αρκετές κλινικές μελέτες έχουν ανακαλύψει ότι το κάνουν χωρίς τις δυνητικά αρνητικές παρενέργειες των ναρκωτικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται για τον πόνο.

Πρόσφατη μελέτη κατέληξε στην προσθήκη ιατρικής χρήσης της κάνναβης στα ναρκωτικά φάρμακα που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο, μειώνοντας τα επίπεδα πόνου χωρίς την αύξηση της συγκέντρωσης των ναρκωτικών στο αίμα των ασθενών ή σε περαιτέρω επιβράδυνση του αναπνευστικού συστήματος.

Μαζί με την ευρύτερα γνωστή ουσία, την THC[7], η οποία είναι υπεύθυνη για την καταπολέμηση του πόνου, η κάνναβη για ιατρική χρήση περιέχει κανναβιδιόλη ή CBD[8], ένα σημαντικό συστατικό της κάνναβης που έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
[7] “Tetrahydrocannabinol (THC)” (Τετραϋδροκανναβινόλη (THC))
https://www.marijuanadoctors.com/…/tetrahydrocannabinol-thc/
[8] “Cannabidiol (CBD)” (Η κανναβιδιόλη (CBD)) https://www.marijuanadoctors.com/…/cannabi…/cannabidiol-cbd/

Μαζί με την CBD, η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή των ιστών ως αποτέλεσμα της παρουσίας της ένωσης β-καρυοφυλλένιο. Τα δύο μαζί δείχνουν μεγάλη προσφορά στις κλινικές μελέτες ως εξαιρετικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που δεν έχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν εσωτερική βλάβη όπως έχουν τα περισσότερα από τα ΜΣΑΦ (Μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα) που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Τα κύτταρα του προστάτη, όπως σε πολλούς ιστούς, έχουν υποδοχείς CB1 και CB2. Τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη, ωστόσο, περιέχουν μια περίσσεια αυτών. Αυτό προκάλεσε την έναρξη έρευνας στην Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια αυτής της έρευνας, οι επιστήμονες μελέτησαν τρεις ξεχωριστούς πληθυσμούς κυττάρων καρκίνου του προστάτη[9]. Αυτά τα κύτταρα αναπτύχθηκαν στο εργαστήριο και στη συνέχεια προστέθηκαν μερικά διαφορετικά κανναβινοειδή – το ένα ήταν ένας ισχυρός διεγέρτης CB2. Μέσω αυτής της μελέτης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μέσω της επαγόμενης από κανναβινοειδή ενεργοποίησης του υποδοχέα CB2, η ανάπτυξη και των τριών κυτταρικών τύπων επιβραδύνθηκε. Επιπλέον, τα κανναβινοειδή που στοχεύουν τον CB2 πυροδότησαν απόπτωση, σκοτώνοντας τα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη.
[9] “Pot for the prostate?” (Κάνναβη για τον προστάτη;) https://www.health.harvard.edu/mens-he…/pot-for-the-prostate

Η κανναβιδιόλη (CBD) αποτελεί βασικό συστατικό της θεραπείας με κάνναβη στην προστατίτιδα με τις αντιφλεγμονώδεις της ιδιότητες. Η κάνναβη για ιατρική χρήση περιέχει επίσης την ένωση β-καρυοφυλλένιο, η οποία μειώνει τη φλεγμονή. Αυτές οι ουσίες σε συνδυασμό είναι ένα φυσικό φάρμακο που δείχνει υπόσχεση σε κλινικές μελέτες.

Ποια συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να θεραπεύσει η ιατρική χρήση της κάνναβης;
Η ιατρική χρήση της κάνναβης για προστατίτιδα μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά:
* Διάθεση
* Πόνο https://www.marijuanadoctors.com/conditions/chronic-pain/
* Ύπνο https://www.marijuanadoctors.com/conditions/sleep-disorders/
* Σπασμούς μυών https://www.marijuanadoctors.com/conditions/muscle-spasms/

Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία, τα κανναβινοειδή και η κάνναβη είναι αποτελεσματικοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες[10].
[10] Dean A. Tripp, J. Curtis Nickel, Laura Katz, Adrijana Krsmanovic, Mark A. Ware, Darcy Santor “A survey of cannabis (marijuana) use and self-reported benefit in men with chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome” (Μια έρευνα σχετικά με τη χρήση της κάνναβης και το αυτοαναφερόμενο όφελος σε άνδρες με χρόνιο σύνδρομο προστατίτιδας/χρόνιου πυελικού πόνου) Can Urol Assoc J. 2014 Nov-Dec;8(11-12):E901–E905.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4277530/
Περίληψη
“Εισαγωγή: Το σύνδρομο χρόνιας προστατίτιδας/χρόνιου πυελικού πόνου (chronic prostatitis/chronic pelvic pain syndrome, CP/CPPS) είναι μια κατάσταση χρόνιου πυελικού άλγους που είναι σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικό στη θεραπεία. Η χρήση κάνναβης έχει αναφερθεί για μια μεγάλη ποικιλία συνθηκών χρόνιου πόνου, αλλά καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει την αύξηση της χρήσης κάνναβης, των οφελών στα συμπτώματα ή των παρενεργειών ή της συχνότητας στην CP/CPPS.
Μέθοδοι: Οι συμμετέχοντες προσλήφθηκαν από μια εξωτερική κλινική ουρολογίας CP/CPPS (n = 98) και σε απευθείας σύνδεση μέσω της ιστοσελίδας του Prostatitis Foundation (n = 244). Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια (δημογραφικά στοιχεία, CP/CPPS, κατάθλιψη, κάνναβη).
Αποτελέσματα: Το κλινικό δείγμα περιελάμβανε Καναδούς ασθενείς και το online δείγμα περιελάμβανε πρωτίστως Αμερικανούς ασθενείς. Λόγω διαφορών, οι ομάδες εξετάστηκαν χωριστά. Σχεδόν το 50% των ερωτηθέντων ανέφεραν τη χρήση κάνναβης (κλινικοί n = 49, σε απευθείας σύνδεση n = 89). Από τους χρήστες κάνναβης, το 36,8% των κλινικών και το 75% των ερωτηθέντων στο διαδίκτυο ανέφεραν ότι βελτίωσε τα συμπτώματά τους. Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (από την ομάδα των κλινικών και την online ομάδα) ανέφεραν ότι η κάνναβη βελτίωσε τη διάθεσή τους, τον πόνο, τους μυϊκούς σπασμούς και τον ύπνο. Ωστόσο, δεν σημείωσαν καμία βελτίωση για αδυναμία, κόπωση, μούδιασμα, μετακίνηση και ούρηση. Συνολικά, η αποτελεσματικότητα της κάνναβης για CP/CPPS ήταν ‘κάπως / πολύ αποτελεσματική’ (κλινικοί 57%, online 63%). Δεν υπήρξαν διαφορές μεταξύ παρενεργειών ή επιλογής κατανάλωσης και οι περισσότεροι αναφέρθηκαν με τη χρήση κάνναβης σπάνια.
Συμπεράσματα: Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις στους άνδρες που πάσχουν από CP/CPPS και υποδεικνύουν ότι ενώ η χρήση κάνναβης είναι επικρατούσα, η ιατρική της χρήση και το όφελος της είναι άγνωστα. Πρόκειται για μια υποτιμημένη περιοχή και το όφελος ή ο κίνδυνος για τη χρήση της κάνναβης περιμένει περαιτέρω μελέτη”.

Ιατρική χρήση της κάνναβης και προστατίτιδα

Κάνναβη και Προστάτης
Η προστατίτιδα μπορεί να είναι μια εξαιρετικά οδυνηρή κατάσταση. Μαζί με την πρόκληση πόνου κατά τη διάρκεια της ούρησης, ένας πάσχων μπορεί να έχει ακραίο πόνο σε όλη τη βουβωνική περιοχή και μπορεί να παρουσιάσει πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή. Το επίπεδο του πόνου που βιώνει κάποιος που πάσχει από προστατίτιδα μπορεί να εξασθενεί και να επηρεάζει την ικανότητα να εργάζεται και να απολαμβάνει τη ζωή.

Αν και τα συμβατικά ναρκωτικά φάρμακα για τον πόνο μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο, έρχονται με πολλές πιθανές αρνητικές παρενέργειες. Εκτός από τον κίνδυνο εθισμού, εξάρτησης ή υπερβολικής δόσης, τα ναρκωτικά φάρμακα μπορούν επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βλάψουν τα εσωτερικά όργανα.

Όμως, η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αντιφλεγμονώδες φάρμακο. Τα μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), συνήθως συνταγογραφούνται για τη μείωση της φλεγμονής. Ωστόσο, όπως και τα ναρκωτικά φάρμακα για τον πόνο, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών, όπως ναυτία, έμετος και μακροχρόνια βλάβη σε διάφορα εσωτερικά όργανα.

Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για την χρήση στα συμπτώματα προστατίτιδας και τις παρενέργειες από άλλες θεραπείες
Το μεγαλύτερο προβληματικό σύμπτωμα με προστατίτιδα είναι ο πόνος, όπως:
* Πυελικός πόνος
* Πόνος κατά την εκσπερμάτωση
* Πόνος κατά την ούρηση
* Πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης, στην κοιλιά ή στη βουβωνική χώρα
* Πόνος στους όρχεις ή το πέος
* Πόνος μεταξύ του ορθού και του οσχέου (περίνεο)

Μερικές από τις ποικιλίες κάνναβης που είναι καλές για τη θεραπεία του πόνου που σχετίζεται με την προστατίτιδα, είναι:
* Northern Lights (Indica, THC: 16% – 21%) https://www.allbud.com/marijuana-str…/indica/northern-lights
* ACDC (Sativa Dominant Hybrid, 70% Sativa / 30% Indica, THC: 1%, CBD: 20%) https://www.allbud.com/marijuan…/sativa-dominant-hybrid/acdc
* Granddaddy Purple (Indica Dominant Hybrid, 70% Indica / 30% Sativa, THC: 20% – 27%, CBD: 1%) https://www.allbud.com/…/indica-dominant-…/granddaddy-purple
* Charlotte’s Web (Indica Dominant Hybrid, 60% Indica / 40% Sativa, CBD: 20%) https://www.allbud.com/…/indica-dominant-hyb…/charlottes-web
* Chocolope (Sativa Dominant Hybrid, 95% Sativa / 5% Indica, THC: 18% – 21%) https://www.allbud.com/ma…/sativa-dominant-hybrid/chocoloupe

Μπορεί επίσης να εμφανίζεις συμπτώματα παρόμοια με αυτά της γρίπης εάν έχεις βακτηριακή προστατίτιδα. Ορισμένες ουσίες, όπως τα φλαβονοειδή, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος και στην καταπολέμηση της γρίπης. Τα φλαβονοειδή βρίσκονται σε κάθε φυτό, συμπεριλαμβανομένου και του φυτού της κάνναβης και είναι αυτά από τα οποία η κάνναβη αποκτά τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Όταν είσαι άρρωστος με κρυολόγημα ή γρίπη, σημαίνει απλώς ότι στερείσαι τα απαραίτητα φλαβονοειδή στο σώμα σου.

Η κάνναβη διορθώνει αυτή την ανισορροπία. Το φυτό της κάνναβης εμποδίζει τη διάσπαση των κυττάρων του αίματος και αυξάνει την παροχή βιταμίνης C στο σώμα. Δεδομένου ότι το βότανο λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες[11] και αντιοξειδωτικό, εδώ είναι μερικές ποικιλίες για να δοκιμάσεις, χωρισμένες για κάθε αποτέλεσμα:
* Αντιφλεγμονώδεις ποικιλίες: Harlequin (Hybrid), Blue Shark (Hybrid) και Cannatonic (Hybrid). Αυτές οι ποικιλίες με υψηλή περιεκτικότητα σε CBD συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής, αλλά έχουν και αντιοξειδωτικά και νευροπροστατευτικά οφέλη.
* Αντιοξειδωτικές ποικιλίες: Charlotte’s Web (Sativa), Harle-Tsu (Hybrid) και Tora Bora (99% Indica)
[11] “Inflammation” (Φλεγμονή) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/inflammation/

Καλύτερες μέθοδοι κατάποσης της κάνναβης για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της προστατίτιδας και των συναφών παρενεργειών
Η κάνναβη για την προστατίτιδα παρέχει διάφορες φαρμακολογικές επιδράσεις, αλλά αυτά τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τη δόση και τη μέθοδο χορήγησης. Οι συνήθεις μέθοδοι χορήγησης[12] είναι το κάπνισμα, το dabbing, η άτμιση και η κατανάλωση από το στόμα. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί η κάνναβη για ιατρική χρήση σε αλοιφές, λοσιόν, βάλσαμα και κρέμες για επιδερμική εφαρμογή.
[12] “Methods of Medicating: Vaping” (Μέθοδοι φαρμακευτικής χορήγησης: Άτμιση) https://www.marijuanadoctors.com/…/methods-medicati…/vaping/

Μπορείς να καπνίσεις κάνναβη με διάφορες συσκευές. Οι συνήθεις μορφές καπνίσματος περιλαμβάνουν τη χρήση:
* Blunts (πούρα)
* Joints (τσιγαριλίκια)
* Water bongs (ναργιλέδες)
* Glass pipes (πίπες από γυαλί)
* Oil rings
* Vaporizers (ατμιστές / εξαχνωτές)

Με τα βρώσιμα, τα προϊόντα ζύμης είναι τα πιο κοινά, όπως τα μπισκότα, τα κέικ και τα brownies. Πολλά ειδικά καταστήματα διάθεσης (dispensaries) προσφέρουν επίσης σνακ φρούτων, ζαχαρούχες καραμέλες και λάδι ή βούτυρο που μπορείς να προσθέσεις στις δικές σου δημιουργίες.

Κάνναβη και καρκίνος του προστάτη
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Prostate Cancer” https://www.marijuanadoctors.com/conditions/prostate-cancer/ )

Ιατρική χρήση της κάνναβης και καρκίνος του προστάτη
Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο συζητημένες ασθένειες της εποχής μας. Η επιστήμη έχει αφιερωθεί στην αναζήτηση μιας θεραπείας για όσο διάστημα γνωρίζουμε για την ασθένεια. Οι τρέχουσες θεραπείες συνήθως δεν εγγυώνται μια πλήρη θεραπεία και τείνουν να βάζουν το σώμα σας μέσα σε πολλή πίεση.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν που πολλοί ασθενείς με καρκίνο αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι της τυπικής προσφοράς ιατρικών λύσεων. Ενώ η κάνναβη δεν μπορεί να αντικαταστήσει πλήρως το θεραπευτικό σχήμα που έχει κάποιος για τον καρκίνο του προστάτη, μπορεί να μειώσει τα συμπτώματά και πιθανόν να ενισχύσει τη θεραπεία του καρκίνου. Ας εξετάσουμε το πώς η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη.

Marijuana Doctors – Prostate Cancer / Marijuana Doctors – Καρκίνος του προστάτη
Vimeo βίντεο διάρκεια 00:01:43
https://vimeo.com/249573500
Το κείμενο του βίντεο:
“Ο προστάτης είναι μέρος του αρσενικού αναπαραγωγικού συστήματος. Είναι ένας μικρός, στρογγυλός αδένας που βρίσκεται μπροστά από το ορθό στη βάση της ουροδόχου κύστης. Η κύρια λειτουργία του είναι να απελευθερώνει υγρό στην ουρήθρα κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης. Κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης, το σπέρμα ταξιδεύει από τον όρχι μέσω σωλήνων που ονομάζονται vas deferens. Οι vas deferens διατρέχουν πίσω από την ουροδόχο κύστη και εισέρχονται στον αδένα του προστάτη. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, το σπέρμα συνδυάζεται με σπερματικά υγρά, άλλα συστατικά της εκσπερμάτωσης, από τρεις πηγές: το σπερματικό κυστίδιο, τον προστάτη και τους βολβοδρεχτρικούς αδένες. Τα συνδυασμένα υγρά που ονομάζονται σπέρμα ή εκσπερμάτωση μεταφέρονται έπειτα στο μήκος της ουρήθρας και έξω από το σώμα μέσω του πέους. Ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται ως μικρά οζίδια ή προσκρούσεις στην επιφάνεια του προστάτη που μπορούν να ανιχνευθούν κατά τη διάρκεια της ορθικής εξέτασης. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για την αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο προστάτης δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί εάν ο καρκίνος εντοπιστεί νωρίς. Εάν η αφαίρεση του προστάτη είναι απαραίτητη, ο κίνδυνος για στυτική δυσλειτουργία αυξάνεται λόγω του μεγάλου αριθμού νεύρων που βρίσκονται κοντά στον προστάτη. Οι άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν συστηματικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη στο πλαίσιο του τακτικού ελέγχου υγείας τους. Αυτό περιλαμβάνει ψηφιακή εξέταση ορθού και εξέταση PSA ορού. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τον ατομικό κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Μάθετε περισσότερα παρακάτω σχετικά με το πώς η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη”.

Σχετικά με τον καρκίνο του προστάτη
Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν η φυσική κυτταρική ανάπτυξη στο σώμα μας βρεθεί εκτός ελέγχου. Τα κύτταρα στην πληγείσα περιοχή αρχίζουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα χωρίς να πεθαίνουν, υπερβαίνοντας πληθυσμιακά τα υγιή κύτταρα. Όταν έχεις αυτά τα επιπλέον καρκινικά κύτταρα, το σώμα μας δυσκολεύεται να λειτουργήσει κανονικά.

Δεδομένου ότι οι καρκίνοι ονομάζονται σύμφωνα με την πρώτη θέση που εκδηλώνονται, ο καρκίνος του προστάτη είναι καρκίνος που ξεκινά στον αδένα που βρίσκεται στους άνδρες ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη. Παράγει μέρος του ρευστού που περιέχεται στο σπέρμα και η ουρήθρα ή ο σωλήνας που διέρχονται τα ούρα διαπερνά το κέντρο του.

Ενώ ο καρκίνος του προστάτη ξεκινά στον προστάτη, εάν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, προκαλώντας συμπτώματα στις περιοχές αυτές. Για παράδειγμα, μπορεί να μεταναστεύσει σε μυελό των οστών προκαλώντας σοβαρό και χρόνιο πόνο. Ή μπορεί να φτάσει στο νωτιαίο μυελό, παρεμβαίνοντας στην κινητικότητα, στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και στις κινήσεις του εντέρου.

Ευτυχώς, ο καρκίνος του προστάτη έχει ένα απίστευτα χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας και μερικές φορές δεν ενοχλεί καν το άτομο που τον βιώνει. Πολλές φορές, ένα άλλο πρόβλημα υγείας ή τα γηρατειά θα σκοτώσουν έναν ασθενή πριν το κάνει ο καρκίνος του προστάτη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη αναπτύσσονται αργά.

Σημάδια και συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη
Ασθενείς με πρώιμο καρκίνο του προστάτη συνήθως δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ωστόσο, σε πιο προχωρημένα στάδια, μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως:
* Συχνή τάση για ούρηση
* Αδύνατο ή αργό ρεύμα ούρων
* Στυτική δυσλειτουργία
* Αίμα στο σπέρμα ή στα ούρα
* Αλλαγή των λειτουργιών της ουροδόχου κύστης ή του εντέρου
* Πόνος σε περιοχές όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί

Εκτός από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του προστάτη, οι ασθενείς με καρκίνο του προστάτη έρχονται αντιμέτωποι με συμπτώματα που προκαλούνται από οποιοδήποτε είδος καρκίνου[1]. Τα συμπτώματα του καρκίνου έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν σοβαρά την καθημερινή μας λειτουργία και την ποιότητα ζωής. Τα γενικά συμπτώματα του καρκίνου περιλαμβάνουν:
* Χρόνιος πόνος
* Ταχεία και ανεξήγητη απώλεια βάρους
* Κόπωση
[1] “Cancer” (Καρκίνος) https://www.marijuanadoctors.com/conditions/cancer/

Κάνναβη και Προστάτης
Στοιχεία καρκίνου του προστάτη και στατιστικές
* Ενενήντα εννέα τοις εκατό των καρκίνων του προστάτη είναι αδενοκαρκινώματα[2] ή καρκίνοι που σχηματίζονται στα κύτταρα των αδένων του σώματος.
* Για τους άνδρες, ο καρκίνος του προστάτη είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο.
* Παρά τον αριθμό αυτό, τα άτομα με καρκίνο του προστάτη έχουν υψηλό ποσοστό επιβίωσης[3]. Έχουν 99% πιθανότητες επιβίωσης μετά από πέντε χρόνια, 98% πιθανότητες επιβίωσης μετά από 10 χρόνια και 96% πιθανότητες επιβίωσης μετά από 15 χρόνια.
* Ένας στους επτά άνδρες θα λάβει μια διάγνωση καρκίνου του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του.
* Η ύπαρξη ενός πρώτου βαθμού συγγενή με καρκίνο του προστάτη υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για την εμφάνιση του.
* Οι άνθρωποι με αφρικανική καταγωγή έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο του προστάτη από ότι οι άνδρες από άλλες φυλές.
[2] “Adenocarcinoma” (Αδενοκαρκίνωμα) https://www.cancercenter.com/terms/adenocarcinoma/
[3] “Survival Rates for Prostate Cancer” (Ποσοστά επιβίωσης για καρκίνο του προστάτη) https://www.cancer.org/…/detection-diag…/survival-rates.html

Ανίχνευση και διάγνωση καρκίνου του προστάτη
Η πρόληψη του καρκίνου του προστάτη νωρίς είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση υψηλότερης επιβίωσης και την ομαλότερη ανάκαμψη. Ωστόσο, επειδή ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται συνήθως πολύ αργά, το να κάνει κάποιος περισσότερες εξετάσεις δεν είναι πάντα κάτι αποτελεσματικό. Μερικές φορές ο καρκίνος δεν θα μεγαλώσει αρκετά ώστε να αποτελέσει απειλή πριν ένας άνθρωπος πεθάνει από μια διαφορετική αιτία.

Το ότι είναι δύσκολη η ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη μπερδεύει το ζήτημα περαιτέρω. Για παράδειγμα, αν ένας ηλικιωμένος άνδρας με κακή υγεία έχει ένα ψευδώς θετικό αποτέλεσμα θα χρειαστεί να κάνει βιοψία προστάτη. Εάν η βιοψία τον βάλει σε πολύ μεγάλο άγχος, η θεραπεία θα μπορούσε να βλάψει την υγεία του και όχι να την βελτιώσει.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς την εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη – είναι μια πιο περίπλοκη κατάσταση από όσο νομίζουμε. Για να λάβεις μια τεκμηριωμένη απόφαση για έλεγχο, πρέπει να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν δύο μεθόδους για τον κύριο προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του προστάτη σε ασθενείς που δεν έχουν διαγνωσθεί. Μπορούν να κάνουν εξετάσεις για τα ειδικά αντιγόνα προστάτη στο αίμα του ασθενούς. Ή μπορούν να διενεργήσουν μια ψηφιακή εξέταση ορθού, στην οποία ο γιατρός προσπαθεί να βρει αν υπάρχουν αναγνωρίσιμες ανωμαλίες στον προστάτη.

Εάν οι αρχικές δοκιμές υποδηλώσουν την ύπαρξη καρκίνου του προστάτη, ο γιατρός θα διεξάγει περαιτέρω εξετάσεις. Ένα διαορθικό υπερηχογράφημα επιτρέπει στον γιατρό να εξετάσει τον προστάτη σας χωρίς να χρησιμοποιήσει επεμβατική χειρουργική επέμβαση. Σε μια διαδικασία βιοψίας, ένας ουρολόγος θα πάρει δείγματα του προστάτη για να τα εξετάσει για καρκινικά κύτταρα.

Βασικές θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη
Το είδος της θεραπείας που λαμβάνει κάποιος για τον καρκίνο του προστάτη εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο έχει προχωρήσει ο καρκίνος και τις συνθήκες υγείας που έχει. Μερικές φορές, θα πρέπει απλώς να συμβουλεύεται τακτικά τον γιατρό του για να παρακολουθεί την πρόοδο του καρκίνου. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί να κάνει μια χειρουργική επέμβαση ή άλλες διαδικασίες πιο σκληρές για το σώμα.

Δύο από τους πιο γνωστούς τρόπους θεραπείας του καρκίνου είναι η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Ενώ είναι δύο από τις πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που διαθέτουμε σήμερα, μπορούν να βάλουν το σώμα μας κάτω από πολύ μεγάλη πίεση.

Για τους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία, οι παρενέργειες της θεραπείας μπορούν να μεταβάλουν τη ζωή τους. Τα καρκινικά κύτταρα διαχωρίζονται γρήγορα, με αποτέλεσμα την εξάπλωση της νόσου σε όλο το σώμα, εάν δεν αντιμετωπιστεί. Η χημειοθεραπεία αντιμετωπίζει τον ασθενή με φάρμακα που σκοτώνουν γρήγορα τα κύτταρα που διαιρούνται.

Η ιδέα πίσω από τη χημειοθεραπεία είναι ότι το κοκτέιλ φαρμάκου που χορηγείται θα σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Δυστυχώς, τα ίδια αυτά φάρμακα δεν διαφοροποιούν τα “καλά” κύτταρα από τα “κακά” κύτταρα, με συνέπεια τον θάνατο και άλλων ταχέως διαιρούμενων κυττάρων στο σώμα. Μαζί με τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, η χημειοθεραπεία συχνά σκοτώνει τα κύτταρα εντός του πεπτικού σωλήνα, του μυελού των οστών και των τριχοθυλακίων.

Μία από τις πιο συχνές παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η φλεγμονή του πεπτικού συστήματος, αφήνοντας τον ασθενή ανίκανο να μπορεί να κρατήσει μέσα του το φαγητό. Η ιατρική χρήση της κάνναβης λειτουργεί για να εξουδετερώσει αυτή την ανεπιθύμητη παρενέργεια, διεγείροντας την όρεξη και μειώνοντας τη ναυτία και τον εμετό που συχνά συνοδεύει τη χημειοθεραπεία.

Η ακτινοθεραπεία, η οποία χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία, χρησιμοποιεί ισχυρές δέσμες ενέργειας που στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα σε μια προσπάθεια να σκοτωθούν τα θανατηφόρα κύτταρα ή να αποφευχθεί η διαίρεσή τους και ο πολλαπλασιασμός τους. Η ακτινοθεραπεία, όπως και η χημειοθεραπεία, μπορεί να έρθει με μερικές εξαιρετικά αρνητικές παρενέργειες, όπως κόπωση, ναυτία, σεξουαλικές μεταβολές και διάρροια. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση όλων αυτών των παρενεργειών.

Τα μειονεκτήματα των τυπικών θεραπειών για τον καρκίνο είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους εξετάζουμε τα οφέλη της κατανάλωσης κάνναβης για ιατρική χρήση για τον καρκίνο του προστάτη. Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τη κάνναβη και τον καρκίνο του προστάτη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρήσιμο φάρμακο για να αντικαταστήσουμε εν μέρει ή να συμπληρώσουμε αυτές τις θεραπείες.

Αλλά οι ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου με την κάνναβη δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να απορρίψεις εντελώς το τυπικό σχήμα αντιμετώπισης του καρκίνου. Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούμε είναι επί του παρόντος το καλύτερο μας στοίχημα, παρά τους κινδύνους και δεν έχει κάθε ασθενής αρνητική αντίδραση στις θεραπείες του καρκίνου. Βεβαιώσου ότι έχεις μιλήσει με το γιατρό σου προτού δοκιμάσεις ο ίδιος εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας.

Η συνέχεια του άρθρου σε μορφή pdf εδώ

Υποβολή απάντησης

Σημαντική Ενημέρωση

Νέο ηλεκτρονικό κατάστημα

Σταδιακά και τμηματικά, μεταφέρονται τα περισσότερα προϊόντα, στο νέο ηλεκτρονικό μας κατάστημα (σχεδόν όλα υπάρχουν ήδη εκεί).
Στο Spiritual Life!
Εκεί θα βρείτε και πολλά νέα προιόντα σε ημιπολύτιμους λίθους και θυμιάματα.

Μειώσαμε τις τιμές στα περισσότερα αρωματικά στικ και κώνους.

Στο Βοτάνι θα παραμείνουν τα προϊόντα της κάνναβης και όσα προϊόντα από θυμιάματα, δε μεταφέρουμε στο νέο μας ηλεκτρονικό κατάστημα, θα μπουν σε προσφορές, να αδειάσει η αποθήκη.

Ευχαριστούμε για τη κατανόηση, να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας!

Κλειστά για διακοπές

Το φυσικό μας κατάστημα θα παραμείνει κλειστό από 8/8 – 27/8. Το ηλεκτρονικό κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό να δέχεται παραγγελίες. Όλες οι παραγγελίες θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις 29/8, κατόπιν επικοινωνίας μαζί σας και με σειρά προτεραιότητας.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας