Κάνναβη και Σύνδρομο Tourette

Κάνναβη και Σύνδρομο Tourette

Η ιατρική χρήση της κάνναβης για το σύνδρομο Tourette

Κάνναβη και Σύνδρομο Tourette

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Marijuana Doctors, “Medical Marijuana For Tourette’s Syndrome” https://www.marijuanadoctors.com/condit…/tourettes-syndrome/ , Medical content reviewed by Dr. Joseph Rosado, MD, M.B.A, Chief Medical Officer, January 29, 2019)

Όταν βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το σύνδρομο Tourette (Tourette syndrome, TS), μπορεί να σου δώσει λίγη χαρά το να μάθεις ότι υπάρχει μια άλλη θεραπεία από ότι οι συνηθισμένες και αυτή είναι, η ιατρική χρήση της κάνναβης. Αν και το ότι η κάνναβη βοηθά με ορισμένες νευρολογικές καταστάσεις είναι γνωστό, τώρα πλέον μπορεί να προστεθεί και το σύνδρομο Tourette στον συνεχώς αυξανόμενο κατάλογο με τις παθήσεις που αντιμετωπίζει.

Κάνναβη και Σύνδρομο Tourette

Εξετάσεις όπως η CT, η μαγνητική τομογραφία, οι εξετάσεις αίματος και το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να αποκλείσουν άλλες καταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν παρόμοια συμπτώματα με το σύνδρομο Tourette. Όταν αυτές οι εξετάσεις βγουν αρνητικές για άλλες καταστάσεις και το άτομο έχει χρόνια, πολλαπλά φωνητικά ή κινητικά τικ για περισσότερο από ένα χρόνο, ο γιατρός θα αποφανθεί σε μια επίσημη κλινική διάγνωση του συνδρόμου Tourette.

Τι είναι το Σύνδρομο Tourette;
Το σύνδρομο Tourette είναι ένας τύπος νευρολογικής διαταραχής που χαρακτηρίζεται από στερεότυπες, επαναλαμβανόμενες, ακούσια φωνητικά και ακούσιες κινήσεις, γνωστά ως τικ (tic). Για παράδειγμα, μπορεί να σηκώνεις επανειλημμένα τους ώμους σου, να ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου ή να λες προσβλητικές λέξεις ή να βγάζεις ασυνήθιστους ήχους και όλα αυτά να οφείλονται στο σύνδρομο Tourette.

Τα τικ μπορεί να είναι από ήπια έως σοβαρά. Εάν έχεις σοβαρά τικ, αυτά θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά την καθημερινή λειτουργία, την επικοινωνία και την ποιότητα της ζωής σου.

Οι τύποι τικ περιλαμβάνουν:
* Απλά τικ: Αυτά τα σύντομα, ξαφνικά και επαναλαμβανόμενα τικ περιλαμβάνουν ένα ελάχιστο αριθμό μυϊκών ομάδων.
* Συμπληρωματικά τικ: Αυτά τα συντονισμένα, ξεχωριστά μοτίβα κινήσεων περιλαμβάνουν μερικές μυϊκές ομάδες.

Τα τικ περιλαμβάνουν επίσης ήχους, δηλαδή υπάρχουν και φωνητικά τικ και με κίνηση, δηλαδή κινητικά τικ. Ωστόσο, τα κινητικά τικ αρχίζουν συνήθως πριν από τα φωνητικά τικ, αλλά οι άνθρωποι βιώνουν το φάσμα των τικ διαφορετικά.

Οι τύποι τείνουν να εμφανίζονται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μεταξύ δύο και 15 ετών και τα τρία τέταρτα αυτών τα εμφανίζουν στην ηλικία των 11[1]. Τα αρσενικά είναι περίπου τριπλάσια έως τέσσερις φορές πιο πιθανό[2] να αναπτύξουν σύνδρομο Tourette από ότι τα θηλυκά.
[1] “Tic disorders” (Διαταραχές με τικ) http://www.minddisorders.com/Py-Z/Tic-disorders.html
[2] “Tourette syndrome” (Σύνδρομο Tourette) https://www.mayoclinic.org/…/t…/symptoms-causes/syc-20350465

Κάνναβη και Σύνδρομο Tourette

Παρόλο που το σύνδρομο Tourette δεν έχει θεραπεία, υπάρχουν κάποιες επιλογές αντιμετώπισης. Πολλοί άνθρωποι που έχουν TS δεν χρειάζονται θεραπεία όταν τα συμπτώματά τους είναι μόνο ήπια. Και τα τικ συχνά γίνονται ελεγχόμενα ή μειώνονται μετά τα εφηβικά χρόνια.

Ιστορία του συνδρόμου Tourette
Το 1825, ο γάλλος νευρολόγος Jean-Marc Itard παρείχε τις πρώτες γραπτές περιγραφές του συνδρόμου Tourette. O Itard είχε φροντίσει μια ευγενή που είχε φωνητικά τικ όταν ήταν επτά ετών. Τα τικ της τελικά εξελίχθηκαν σε κατάρες και κραυγές, που οδήγησαν στην ανάγκη να ζει σε απομόνωση.

Εξήντα χρόνια μετά την παροχή αυτής της περιγραφής από τον Itard, ο Georges Albert Edouard Brutus Gilles de la Tourette, νευροψυχίατρος και ο νονός της πάθησης, έγραψε μια εκτενή αναφορά σχετικά με λίγους ασθενείς με τικ. Συμπεριέλαβε τη Γαλλίδα ευγενή που ο Itard είχε μελετήσει στην έκθεσή του.

Συμπτώματα του συνδρόμου Tourette
Τα τικ αντιπροσωπεύουν τα πρωταρχικά συμπτώματα του TS, με πολυάριθμα κινητικά τικ και τουλάχιστον ένα φωνητικό τικ. Τα παραδείγματα κινητικών τικ περιλαμβάνουν:
* Ανήσυχα πόδια
* Τινάγματα κεφαλής
* Μορφασμούς
* Σήκωμα ώμων
* Ανοιγόκλεισμα ματιών
* Ανοιγόκλεισμα ενός ματιού

Τα παραδείγματα φωνητικών τικ περιλαμβάνουν:
* Παραγωγή ήχων τύπου κλικ
* “Καθαρισμός” λαιμού
* Ουρλιαχτά
* Επαναλαμβανόμενο ρούφηγμα της μύτης
* Φωνασκία

Μεταξύ των πιο ενοχλητικών και δραματικών τικ περιλαμβάνονται κινήσεις που έχουν ως αποτέλεσμα δραστηριότητες αυτοτραυματισμού, όπως χτύπημα του κεφαλιού κάπου ή αυτοτραυματισμός με χτυπήματα στο πρόσωπο.

Τι μπορεί να επηρεάσει τα τικ του συνδρόμου Tourette;
Τα φωνητικά τικ, σαν να επαναλαμβάνει κάποιος φράσεις ή τα λόγια των άλλων, που ονομάζεται ηχολαλία ή η προσφώνηση λέξεων, όπως οι βρισιές, οδηγούν σε ανάρμοστη κοινωνική συμπεριφορά ή σε συμπεριφορές κοπρολαλίας. Μόνο περίπου το 15% των ανθρώπων με TS[3] έχουν εμπειρία με κοπρολαλία. Μερικοί άνθρωποι έχουν προκαταρκτικές πιέσεις, αισθήσεις ή παρορμήσεις στην επηρεασμένη μυϊκή ομάδα, πριν από τα τικ.
[3] “Tourette Syndrome Fact Sheet” (Ενημερωτικό δελτίο συνδρόμου Tourette) https://www.ninds.nih.gov/…/F…/Tourette-Syndrome-Fact-Sheet…

Κάποιοι με σύνδρομο Tourette λένε ότι θα πρέπει να συμπληρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός επαναλήψεων ή να ακολουθηθεί μια συγκεκριμένη συμπεριφορά για να μειωθεί η επιθυμία ή η αίσθηση. Τα τικ μπορούν να γίνουν πιο σοβαρά, να διαρκέσουν περισσότερο ή να συμβαίνουν συχνότερα σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως όταν είναι κάποιος αγχωμένος. Ο τύπος του τικ μπορεί να αλλάξει εντελώς.

Το άγχος ή ο ενθουσιασμός τείνουν να επιδεινώσουν τα τικ, ενώ η παραμονή σε ήρεμες ή εκτελεστικές δραστηριότητες φαίνεται να τα καθιστά σε καλύτερη κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να καταστείλουν τα τικ τους για λίγο. Ωστόσο, η ένταση αρχίζει να χτίζεται και τελικά θα πρέπει να απελευθερωθεί η εκδήλωση του τικ. Και αν το άτομο προσπαθήσει σκληρά να ελέγξει το τικ αυτό μπορεί να τον δυσκολέψει να επικεντρωθεί σε άλλα πράγματα.

Τα σφιχτά κολάρα ή άλλες σωματικές εμπειρίες μπορούν να ενεργοποιήσουν τα τικ ή να τα κάνουν χειρότερα. Όταν άλλοι άνθρωποι καθαρίζουν τον λαιμό τους ή ρουφούν την μύτη τους, αυτές οι ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν σε ένα άτομο με TS να κάνει παρόμοιους ήχους. Τα τικ δεν σταματούν κατά την διάρκεια του ύπνου, αλλά τείνουν να μειώνονται σημαντικά.

Επιδράσεις του συνδρόμου Tourette
Το TS μπορεί να περιλαμβάνει ορισμένα συμπεριφορικά και ψυχολογικά προβλήματα. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μαθησιακές δυσκολίες. Αλλά το TS δεν επηρεάζει συνήθως την ευφυΐα ενός ατόμου. Άλλες επιδράσεις του TS περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή ΙΨΔ
(ή Μανιοπαρορμητική Διαταραχή / Obsessive compulsive disorder, OCD)
Περίπου το 50 τοις εκατό των παιδιών με TS θα αναπτύξει επίσης ΙΨΔ. Η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και οι ψυχαναγκαστικές σκέψεις χαρακτηρίζουν αυτή την ψυχική κατάσταση.

Στα παιδιά με σύνδρομο Tourette, τα συμπτώματα της ΙΨΔ φαίνονται συνήθως ως εξής:
* Ελέγχουν συνεχώς πράγματα. Για παράδειγμα, ελέγχουν εάν η πόρτα παραμένει ανοικτή ή εάν το παράθυρο είναι κλειδωμένο.
* Επιθυμούν συμμετρία και τάξη. Για παράδειγμα, τοποθετούν σε σειρά τα παιχνίδια τους με ένα συγκεκριμένο τρόπο στα ράφια, και εάν υπάρχει διαταραχή στη σειρά, είναι εξαιρετικά αναστατωμένα.
* Κρατούν ή φυλάσσουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται ή δεν έχουν καμία πραγματική αξία, όπως διαφημιστικά φυλλάδια ή εισιτήρια λεωφορείων.
* Πλένουν συνεχώς τα χέρια τους εξαιτίας μιας εμμονής για τον φόβο μιας μόλυνσης και ασθένειας.
* Έχουν μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά σε συνδυασμό με ένα φυσικό τικ, που προκαλεί το να σηκώνουν και αφήνουν κάτω συνεχώς ένα αντικείμενο ή να ανοίγουν και να κλείνουν μια πόρτα επανειλημμένα.

Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας, ΔΕΠΥ (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ADHD)
Η ΔΕΠΥ είναι μια άλλη συχνή διαταραχή που τα παιδιά με TS συχνά εμφανίζουν. Στην πραγματικότητα, πιστεύεται ότι η ΔΕΠΥ επηρεάζει μέχρι και τα μισά παιδιά[4] με TS.
[4] Michael H. Bloch, Kaitlyn E. Panza, Angeli Landeros-Weisenberger, James F. Leckman “Meta-Analysis: Treatment of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in Children With Comorbid Tic Disorders” (Μετα-Ανάλυση: Θεραπεία της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής / Υπερκινητικότητας σε παιδιά με συναισθηματικές διαταραχές με τικ) J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2009 Sep;48(9):884–893.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3943246/
Περίληψη
“Σκοπός: Η Food and Drug Administration (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) απαιτεί επί του παρόντος τα ένθετα συσκευασίας των περισσότερων ψυχοδιεγερτικών φαρμάκων να αναγράφουν την παρουσία μιας διαταραχής τικ ως αντένδειξη στη χρήση τους. Περίπου τα μισά παιδιά με σύνδρομο Tourette εμφανίζουν την συναισθηματική διαταραχή έλλειψης προσοχής/ υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Επιδιώξαμε να προσδιορίσουμε τη σχετική αποτελεσματικότητα διαφορετικών φαρμάκων στη θεραπεία των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ και τικ σε παιδιά με σύνδρομο Tourette και ΔΕΠΥ.
Μέθοδος: Διεξήγαμε μια έρευνα στην βάση δεδομένων PubMed για τον εντοπισμό όλων των διπλά τυφλών, τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο δοκιμών που εξετάζουν την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων στη θεραπεία της ΔΕΠΥ σε παιδιά με διαταραχή τικ. Χρησιμοποιήσαμε μια μετα-ανάλυση τυχαίων αποτελεσμάτων με τυποποιημένη μέση διαφορά ως πρωταρχικό μας αποτέλεσμα για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της επίδρασης των φαρμακευτικών παραγόντων στη θεραπεία των συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ και των τικ.
Αποτελέσματα: Η μετα-ανάλυση μας περιελάμβανε εννέα μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 477 άτομα. Εκτιμήσαμε την αποτελεσματικότητα των έξι φαρμάκων, της δεξτροαμφεταμίνης (dextroamphetamine), της μεθυλφαινιδάτης (methylphenidate), τους α-2 αγωνιστές (κλονιδίνη /clonidine και γουανφακίνη / guanfacine), της δεσιπραμίνης (desipramine), της ατομοξετίνης (atomoxetine) και του αποπρενυλίου (deprenyl). Η μεθυλοφαινιδάτη, οι άλφα-2 αγωνιστές, η δεσιπραμίνη και η ατομοξετίνη κατέδειξαν αποτελεσματικότητα στη βελτίωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ σε παιδιά με διαταραχή τικ. Οι αγωνιστές άλφα-2 και η ατομοξετίνη βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτωματικά διαταραχών tic. Παρόλο που υπήρχαν ενδείξεις ότι οι υπερ-θεραπευτικές δόσεις δεξτροαμφεταμίνης επιδεινώνουν τα τικ, δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η μεθυλοφαινιδάτη χειροτέρεψε βραχυπρόθεσμα τη σοβαρότητα της νόσου.
Συμπεράσματα: Η μεθυλοφαινιδάτη φαίνεται να προσφέρει τη μεγαλύτερη και άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ και δεν φαίνεται να επιδεινώνει τα συμπτώματα τικ. Οι αγωνιστές άλφα-2 προσφέρουν την καλύτερη συνδυασμένη βελτίωση και στα συμπτώματα τικ και ΔΕΠΥ. Η ατομοξετίνη και η δεσιπραμίνη προσφέρουν πρόσθετες τεκμηριωμένες θεραπείες στην ΔΕΠΥ σε παιδιά με διαταραχές τικ. Πρέπει να αποφευχθούν οι υπερθεραπευτικές δόσεις δεξτροαμφεταμίνης”.

Ως διαταραχή συμπεριφοράς, η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής προκαλεί προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων, την διατήρηση της προσοχής, την ικανότητα σχεδιασμού και συγκέντρωσης. Τα παιδιά με TS και ΔΕΠΥ έχουν συνήθως πιο μεγάλη δυσκολία να εστιάζουν σε εργασίες για μεγάλες περιόδους και αποσπάται εύκολα η προσοχή τους.

Προβλήματα συμπεριφοράς
Τα παιδιά με TS μπορούν επίσης να αναπτύξουν άλλα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως:
* Άγχος
* Ευερεθιστότητα
* Ξαφνική οργή
* Αντικοινωνική συμπεριφορά
* Ακατάλληλη συμπεριφορά σε άλλους
* Συμπεριφορά αυτο-τραυματισμού, αν και αυτή είναι λιγότερο κοινή

Καθώς το παιδί μεγαλώνει, η ακατάλληλη συμπεριφορά του μπορεί συχνά να μετατραπεί και αυτό να ενεργεί με σεξουαλικά επιθετικό τρόπο ή να διατυπώνει ακατάλληλα σεξουαλικά σχόλια. Μόλις ένα παιδί αρχίσει τη θεραπεία, ωστόσο, αυτοί οι τύποι προβλημάτων συνήθως βελτιώνονται.

Μαθησιακές δυσκολίες
Το TS συνήθως δεν επηρεάζει τη νοημοσύνη, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στη μάθηση, ειδικά σε ένα άτομο με ΔΕΠΥ ή ΙΨΔ. Συχνά τα άτομα με TS δυσκολεύονται να μάθουν μέσω της διαδικασίας που ένα παιδί μαθαίνει διαβάζοντας. Το τμήμα του εγκεφάλου τους που ελέγχει τις μαθησιακές συνήθειες είναι το βασικό γάγγλιο και αυτό είναι το μέρος που συνδέεται περισσότερο με το TS.

Τα παιδιά με TS μπορεί να έχουν προβλήματα με ορισμένες δραστηριότητες και να αποκτήσουν δεξιότητες που άλλα παιδιά αποκτούν, όπως είναι η γραφή, η ανάγνωση και η πρόσθεση ή αφαίρεση αριθμών. Ορισμένα παιδιά με σύνδρομο Tourette μπορεί να χρειαστούν επιπλέον εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη.

Στατιστικές του συνδρόμου Tourette
Τα Centers for Disease Control and Prevention (CDC) (Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) έχουν καταρτίσει αυτές τις στατιστικές που αφορούν το σύνδρομο Tourette[5]:
* Ένα στα 360, παιδιά ηλικίας έξι έως 17 ετών στις ΗΠΑ έχουν λάβει διάγνωση TS. Αυτό ισούται με περίπου 138.000 παιδιά.
* Περίπου το 37% των παιδιών που έχουν διαγνωστεί έχουν μέτριες ή σοβαρές μορφές TS.
* Περίπου το 86% των παιδιών που έχουν διαγνωσθεί έχουν επίσης διαγνωστεί με μία επιπλέον συμπεριφορική, ψυχική ή αναπτυξιακή κατάσταση.
[5] “Data & Statistics on Tourette Syndrome” (Δεδομένα και στατιστικά στοιχεία σχετικά με το σύνδρομο Tourette) https://www.cdc.gov/ncbddd/tourette/data.html

Το University of Washington αναφέρει αυτά τα γεγονότα[6] σχετικά με το σύνδρομο Tourette:
* Σχεδόν 200.000 άτομα στις ΗΠΑ έχουν πλήρους εξέλιξης σύνδρομο Tourette.
* Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν εξαιρετικά ήπια συμπτώματα TS.
[6] “Tourette Syndrome” (Σύνδρομο Tourette) https://faculty.washington.edu/chudler/ts.html

Οι διαθέσιμες θεραπείες που υπάρχουν σήμερα για το σύνδρομο Tourette και τις παρενέργειες του
Συχνά τα τικ δεν απαιτούν θεραπεία επειδή είναι ήπια. Εάν τα τικ είναι προβληματικά, ο γιατρός πιθανόν να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για να βοηθήσει τον πάσχοντα να ανακουφιστεί. Μπορεί να χρειαστεί αρκετές προσπάθειες για να βρεθεί η σωστή δοσολογία που θα βοηθήσει με τα τικ, γι’ αυτό χρειάζεται η αγαστή συνεργασία με τον γιατρό για να αποφύγουμε τις παρενέργειες.

Τα φάρμακα για το σύνδρομο Tourette μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα.

Αλοπεριδόλη (Haloperidol, Haldol)
Η αλοπεριδόλη αντιμετωπίζει ανεξέλεγκτες εκρήξεις ήχων, λέξεων και κινήσεων που σχετίζονται με το TS. Βοηθά επίσης να αντιμετωπίζει προβλήματα συμπεριφοράς σε παιδιά που είναι υπερκινητικά όταν άλλα φάρμακα ή θεραπείες δεν το έχουν καταφέρει. Οι ανεπιθύμητες παρενέργειες της αλοπεριδόλης περιλαμβάνουν:
* Ζάλη, πονοκέφαλος, νωθρότητα ή αίσθημα περιστροφής
* Κνησμός ή ήπιο δερματικό εξάνθημα
* Αϋπνία
* Αίσθημα άγχους ή ανησυχίας
* Θολή όραση, ξηροστομία ή ούρηση λιγότερο από το συνηθισμένο
* Άτυπη εμμηνορροϊκή περίοδος, διεύρυνση του μαστού, απώλεια σεξουαλικού ενδιαφέροντος

Φλουφαιναζίνη (Fluphenazine, Prolixin)
Ένα μέρος της κατηγορίας των φαρμάκων φαινοθειαζίνης, η νευροληπτική ουσία φλουφαιναζίνη λειτουργεί επηρεάζοντας την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο. Ελέγχει τα τικ επηρεάζοντας την ντοπαμίνη, μια χημική ουσία του εγκεφάλου. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της φλουφαιναζίνης περιλαμβάνουν:
* Λήθαργος
* Νωθρότητα
* Ιδρώτας
* Απώλεια της όρεξης
* Ναυτία
* Θολή όραση
* Ξερό στόμα

Πιμοζίδη (Pimozide, Orap)
Η πιμοζίδη βοηθά στη μείωση των μη ελεγχόμενων κινητικών ή φωνητικών τικ που προκαλεί το TS. Μειώνει τη δραστηριότητα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της πιμοζίδης περιλαμβάνουν:
* Νωθρότητα, κεφαλαλγία ή ζάλη
* Πυρετός
* Προβλήματα όρασης
* Αίσθημα ανησυχίας
* Ξερό στόμα
* Δυσκοιλιότητα

Κλονιδίνη (Clonidine, Catapres) και Γουανφακίνη (Guanfacine, Tenex, Intuniv)
Αυτές οι ουσίες που αποτελούν βάση για φάρμακα που συνταγογραφούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης δίνονται και για τη θεραπεία των τικ. Οι ειδικοί της υγειονομικής περίθαλψης κρίνουν ότι η κλονιδίνη και η γουανφακίνη είναι λογικά ασφαλείς για τη θεραπεία μέτριων τικ. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της κλονιδίνης και της γουανφακίνης περιλαμβάνουν:
* Ζάλη ή υπνηλία
* Δυσκοιλιότητα
* Πόνος στο αυτί ή πονοκέφαλος
* Ευερεθιστότητα ή αίσθημα κούρασης

Αντικαταθλιπτικά
Η παροξετίνη (paroxetine, Paxil), η σερτραλίνη (sertraline, Zoloft), η φλουοξετίνη (fluoxetine, Prozac) και άλλα αντικαταθλιπτικά βοηθούν με τη θλίψη, το άγχος και τα ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των αντικαταθλιπτικών περιλαμβάνουν:
* Αύξηση βάρους και αυξημένη όρεξη
* Ναυτία
* Θολή όραση
* Ξερό στόμα
* Νωθρότητα και κόπωση
* Σεξουαλικά προβλήματα όπως μειωμένος οργασμός, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας και στυτική δυσλειτουργία
* Αϋπνία
* Δυσκοιλιότητα

Συμπεριφορική θεραπεία και θεραπεία ομιλίας
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει θεραπεία ομιλίας. Ένας σύμβουλος ή ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει με τα κοινωνικά ζητήματα που προκαλούν τα τικ και άλλα συμπτώματα. Η θεραπεία συμπεριφοράς μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ένας τύπος θεραπείας, ειδικότερα, γνωστός ως habit-reversal training, διδάσκει να αναγνωρίζει κάποιος όταν είναι να συμβούν τα τικ για να μπορεί να κινηθεί με τρόπο τέτοιο που να τα σταματάει.

Ιατρική χρήση της κάνναβης για το σύνδρομο Tourette
Όπως αναφέρθηκε, η κάνναβη είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία πολλών νευρολογικών καταστάσεων και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των εξασθενητικών τικ, των συμπτωμάτων συμπεριφοράς και άλλων συμπτωμάτων του TS.

Κάνναβη και Σύνδρομο Tourette

Πώς και γιατί η κάνναβη μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο Tourette
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neuroscience[7] και διεξήχθη από το University of Toronto ανακάλυψε ότι η κάνναβη κατευνάζει τα τικ σε ασθενείς με σύνδρομο Tourette. Μια άλλη έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο Behavioral Neurology[8], καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εμπειρογνώμονες συστήνουν την THC για τη θεραπεία του συνδρόμου Tourette σε ενήλικες όταν άλλες θεραπείες πρώτης γραμμής δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των τικ. Οι ανθεκτικοί σε θεραπεία ενήλικες ασθενείς θα πρέπει να εξετάσουν και τη θεραπεία με THC.
[7] Müller-Vahl KR, Prevedel H, Theloe K, Kolbe H, Emrich HM, Schneider U “Treatment of Tourette syndrome with delta-9-tetrahydrocannabinol (delta 9-THC): no influence on neuropsychological performance” (Θεραπεία του συνδρόμου Tourette με δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (δέλτα 9-THC): καμία επίδραση στη νευροψυχολογική απόδοση) Neuropsychopharmacology. 2003 Feb;28(2):384-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12589392
Περίληψη
“Προηγούμενες μελέτες αποδεικνύουν ότι η κάνναβη (Cannabis sativa) και η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (Δέλτα(9)-THC), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία των τικ και των προβλημάτων συμπεριφοράς στο σύνδρομο Tourette (TS). Συνεπώς, εικάζεται ότι το κεντρικό σύστημα υποδοχέων κανναβινοειδών μπορεί να εμπλέκεται στην παθολογία του TS. Ωστόσο, σε υγιείς χρήστες κάνναβης υπάρχει συνεχής συζήτηση σχετικά με το αν η χρήση κάνναβης προκαλεί οξεία ή/και μακροχρόνια γνωστικά ελλείμματα. Σε αυτή την τυχαιοποιημένη διπλά-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, ερευνήσαμε την επίδραση μιας θεραπείας με έως και 10mg Δέλτα(9)-THC σε περίοδο 6 εβδομάδων σε νευροψυχολογικές επιδόσεις σε 24 ασθενείς που πάσχουν από TS. Κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής, αμέσως, καθώς και 5-6 εβδομάδες μετά την απόσυρση της θεραπείας με Δέλτα(9)-THC, δεν παρατηρήθηκε καμιά επιβλαβής επίδραση στην καμπύλη εκμάθησης, την παρεμπόδιση, την ανάκληση και αναγνώριση λιστών με λέξεις, την άμεση οπτική μνήμη και τη απόσπαση προσοχής. Με μέτρηση της άμεσης έκτασης της λεκτικής μνήμης, βρήκαμε ακόμη μια τάση για σημαντική βελτίωση κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης επιβεβαιώνουν προηγούμενα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι σε ασθενείς που πάσχουν από TS, η θεραπεία με Δέλτα(9)-THC δεν προκαλεί ούτε οξεία ούτε μακροχρόνια νοητικά ελλείμματα. Απαιτούνται μεγαλύτερες και πιο μακροχρόνιες ελεγχόμενες μελέτες για την παροχή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το προφίλ δυσμενών επιπτώσεων της THC σε ασθενείς που πάσχουν από TS”.
[8] Müller-Vahl KR “Treatment of Tourette syndrome with cannabinoids” (Θεραπεία του συνδρόμου Tourette με κανναβινοειδή) Behav Neurol. 2013;27(1):119-24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5215298/
Περίληψη
“Τα κανναβινοειδή έχουν χρησιμοποιηθεί για εκατοντάδες χρόνια για ιατρικούς σκοπούς. Σήμερα, το κανναβινοειδές δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και το nabiximols από εκχύλιση κάνναβης έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία της ναυτίας, της ανορεξίας και της σπαστικότητας αντίστοιχα. Στο σύνδρομο Tourette (TS) αρκετές ανέκδοτες αναφορές έδειξαν ότι η κάνναβη μπορεί να είναι αποτελεσματική όχι μόνο στην καταστολή των τικ, αλλά και στη θεραπεία των συσχετισμένων συμπεριφορικών προβλημάτων. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο δύο ελεγχόμενες δοκιμές που διερευνούν την επίδραση της THC στη θεραπεία του TS. Χρησιμοποιώντας κλίμακες αξιολόγησης τόσο για τους ίδιους όσο και για τους εξεταστές, και στις δύο μελέτες μπορεί να παρατηρηθεί σημαντική μείωση των τικ μετά από θεραπεία με THC σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, χωρίς να προκαλούνται σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την επίδραση της THC στα ιδεοψυχαναγκαστικά συμπτώματα είναι ασυνεπή. Σύμφωνα με μια πρόσφατη επισκόπηση του Cochrane σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κανναβινοειδών σε TS, δεν μπορούν να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, επειδή δεν υπάρχουν πλέον δοκιμές μεγαλύτερου αριθμού ασθενών. Παρά την εκτίμηση αυτή, από πολλούς εμπειρογνώμονες, η THC συνιστάται για τη θεραπεία του TS σε ενήλικες ασθενείς, όταν οι θεραπείες πρώτης γραμμής απέτυχαν να βελτιώσουν τα τικ. Συνεπώς, σε ανθεκτικούς σε θεραπεία ενήλικες ασθενείς, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η θεραπεία με THC”.

Λόγω των ηρεμιστικών επιδράσεων ορισμένων στελεχών κάνναβης, η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με εμμονή, οργή, ευερεθιστότητα, αϋπνία και άγχος να περιορίσουν αυτά τα συμπτώματα. Το στίγμα περιβάλλει τόσο τα τικ που εμπλέκονται στο σύνδρομο Tourette όσο και στη χρήση κάνναβης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να μετριάσει απαλά τα τικ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κάνναβη θα τα επιδεινώσει. Η έρευνα καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει δυσμενής επίδραση της THC σε ασθενείς με TS.

Επί του παρόντος, το Αρκάνσας, το Ιλλινόις, η Μινεσότα και το Οχάιο έχουν εγκρίνει το σύνδρομο Tourette ως ειδική προϋπόθεση για τη θεραπεία με την ιατρική χρήση κάνναβης. Πρέπει να διεξαχθούν επιπλέον έρευνες για τη θεραπεία με την ιατρική χρήση της κάνναβης για το σύνδρομο Tourette, έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να προσαρμόζουν τις δόσεις και τα φάρμακα στο άτομο. Για τους ανθρώπους των οποίων τα τρέχοντα φάρμακα ή οι μέθοδοι θεραπείας αποδειχθούν ανεπαρκή, η ιατρική χρήση της κάνναβης μπορεί να είναι μια επιλογή θεραπείας, ιδιαίτερα εάν ανακαλυφθεί ότι ένα από τα μη ψυχοδραστικά συστατικά της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει. Αυτό θα επέτρεπε επίσης και στα παιδιά να το παίρνουν χωρίς να υπάρχουν πιθανές γνωστικές παρενέργειες.

Ποια συμπτώματα του συνδρόμου Tourette μπορεί να θεραπεύσει η κάνναβη;
Η κάνναβη για το σύνδρομο Tourette μπορεί να θεραπεύσει συμπτώματα όπως:
* Άγχος
* Ψυχαναγκασμός
* Αϋπνία
* Ευερεθιστότητα
* Εκδηλώσεις οργής
* Τικ

Κάνναβη και Σύνδρομο Tourette

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κάνναβη μειώνει τα τικ με παρόμοιους τρόπους όπως και στις συνθήκες που προκαλούνται στην νόσο του Parkinson και σε άλλες δυστονίες. Παρόλο που δεν είναι σαφές πώς, οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχει κάτι να κάνει με την πυκνότητα της παρουσίας των υποδοχέων κανναβινοειδών στο τμήμα του ιππόκαμπου και των βασικών γαγγλίων του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση και τη συμπεριφορά.

Μερικές από τις χρήσιμες ποικιλίες της κάνναβης για το σύνδρομο Tourette, περιλαμβάνουν:
* Pink Berry (Indica). Η ποικιλία Pink Berry ανυψώνει το μυαλό με ευφορία. Χαλαρώνει βαθιά και καθησυχάζει τα άκρα, κάτι που την καθιστά ιδανική για εκκεντρικές διαθέσεις και ανησυχία.
https://www.allbud.com/ma…/indica-dominant-hybrid/pink-berry
* Fat Axl (Hybrid). Η Fat Axl αναφλέγει το μυαλό και χαλαρώνει τα άκρα ενώ παράλληλα προσφέρει αποτελέσματα που εξομαλύνουν τη σωματική δυσφορία και το άγχος.
https://www.allbud.com/marijuana-strains/hybrid/fat-axl
* Josh D OG (Indica). Αυτή είναι μια ωφέλιμη ποικιλία για την ανακούφιση του άγχους.
https://www.allbud.com/mar…/indica-dominant-hybrid/josh-d-og
* Dream Beaver (Sativa). Επιτρέπει το είναι κάποιος παραγωγικός, ενεργός και κοινωνικός. Αυτό είναι πολύ θετικό στις μέρες που αισθάνεται κάποιος ότι χρειάζεται έναν γερανό για να τον βοηθήσει να σηκωθεί στα πόδια τους και να αποκτήσει διάθεση και κίνητρο για βγάλει την μέρα. Βοηθά επίσης με την σπαστικότητα, τους μυϊκούς σπασμούς και την κόπωση.
https://www.allbud.com/…/sativa-dominant-hybrid/dream-beaver
* Gooberry (Indica). Μπορείς να δοκιμάσεις να χρησιμοποιήσεις το Gooberry εάν είσαι αντιμέτωπος με την αϋπνία.
https://www.wikileaf.com/strain/gooberry/
* White Fire 43 (Indica). Πολύ καλή ποικιλία για κατανάλωση πριν το βραδινό ύπνο, η White Fire 43 βοηθά στην αποσυμπίεση, στην χαλάρωση και στην επίτευξη ύπνου όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με την αϋπνία. Επίσης καταπολεμά το άγχος και την πιθανή κατάθλιψη που μπορεί να έχει κάποιος από την κατάστασή του.
https://www.allbud.com/…/indica-dominant-hybr…/white-fire-43

Οι καλύτερες μέθοδοι θεραπείας της κάνναβης που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου Tourette
Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορεί να δοκιμάσει κάποιος για την θεραπεία με κάνναβη στο σύνδρομο Tourette. Ορισμένες από αυτές είναι:
* Ατμοποίηση κάνναβης
* Ενισχυμένα βρώσιμα
* Κάπνισμα
* Χυμοί κάνναβης
* Επιδερμικά
* Υπογλώσσια

Πληροφορίες σχετικά με την ιατρική κάνναβη και το σύνδρομο Tourette
* “Can Medicinal Cannabis Be Used to Suppress Tourette’s Syndrome Tics” (Μπορεί η φαρμακευτική κάνναβη να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των τικ στο σύνδρομο Tourette)
https://www.marijuanadoctors.com/…/can-medicinal-cannabis-…/
* “Best Strains of Cannabis to Manage Tourette’s Syndrome-Related Obsession Compulsive Behavior” (Οι καλύτερες ποικιλίες κάνναβης για τη διαχείριση της σχετικής με το σύνδρομοTourette ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς)
https://www.marijuanadoctors.com/…/best-strains-cannabis-m…/
* “Antidepressants vs. Medicinal Cannabis to Treat Tourette’s Syndrome” (Αντικαταθλιπτικά φάρμακα έναντι φαρμακευτικής κάνναβης για τη θεραπεία του συνδρόμου Tourette)
https://www.marijuanadoctors.com/…/antidepressants-vs-medi…/

Οι ερευνητές βρήκαν μια πιθανή εξήγηση για το τι προκαλεί τα τικ στο σύνδρομο Tourette

Κάνναβη και Σύνδρομο Tourette
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: MedicalXpress, “Researchers find clue to cause of tics in Tourette syndrome” https://medicalxpress.com/…/2015-01-clue-tics-tourette-synd… , by Bill Hathaway, Yale University, JANUARY 6, 2015)

Τα τικ που εμφανίζονται στο σύνδρομο Tourette μπορεί να προκληθούν από την απώλεια συγκεκριμένων νευρώνων στον εγκέφαλο, όπως αποδεικνύει μελέτη του Yale University.

Τα ευρήματα, τα οποία παρέχουν μια ένδειξη για την αιτία των συμπτωμάτων που πλήττουν εκατομμύρια ασθενείς με σύνδρομο Tourette παγκοσμίως, περιγράφονται στην ηλεκτρονική έκδοση της 5ης Ιανουαρίου του Proceedings of the National Academy of Sciences.

Προηγούμενες μεταθανάτιες μελέτες σε άτομα με σοβαρές μορφές της νόσου έδειξαν ότι υπήρξε μείωση σε ένα σπάνιο αλλά σημαντικό τύπο νευρώνα στο dorsal striatum, βαθιά μέσα στον εγκέφαλο. Μια ομάδα με επικεφαλής τον Christopher Pittenger, αναπληρωτή καθηγητή ψυχιατρικής, διερεύνησε αν η απώλεια αυτών των νευρώνων θα μπορούσε να προκαλέσει τα συμπτώματα.

Αφαίρεσαν περίπου τους μισούς από αυτούς τους σπάνιους νευρώνες (που φαίνονται με κόκκινο χρώμα στη συνοδευτική εικόνα), οι οποίοι χρησιμοποιούν τον νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη, από το dorsal striatum εγκεφάλου ποντικών. Αυτά τα ποντίκια εμφάνισαν κινήσεις που μοιάζουν με τικ όταν υποβάλλονταν σε στρες ή όταν εκτέθηκαν σε αμφεταμίνη, δύο καταστάσεις που μπορούν επίσης να εμφανίσουν τικ σε ασθενείς.

Ωστόσο, άλλα συμπτώματα που παρατηρήθηκαν στο σύνδρομο Tourette, όπως τα προβλήματα με τη μάθηση, των κινητικών δεξιοτήτων και το φιλτράρισμα των αισθητηριακών πληροφοριών, δεν επηρεάστηκαν. Αυτό υποδηλώνει ότι η απώλεια αυτών των ειδικών νευρώνων μπορεί να είναι επαρκής μόνο για την παραγωγή τικ, αλλά όχι και των άλλων συμπτωμάτων που παρατηρούνται στο σύνδρομο Tourette, λένε οι ερευνητές.

Η μελέτη:
Xu M, Kobets A, Du JC, Lennington J, Li L, Banasr M, Duman RS, Vaccarino FM, DiLeone RJ, Pittenger C “Targeted ablation of cholinergic interneurons in the dorsolateral striatum produces behavioral manifestations of Tourette syndrome” (Η στοχευμένη κατάλυση των χολινεργικών διανευρώνων στο ραχιαίο ραβδωτό σώμα παράγει συμπεριφορικές εκδηλώσεις του συνδρόμου Tourette) Proc Natl Acad Sci USA. 2015 Jan 20;112(3):893-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4311862/
Περίληψη
“Το σύνδρομο Gilles de la Tourette (TS) χαρακτηρίζεται από τικ, τα οποία παροδικά επιδεινώνονται από το άγχος, την οξεία χορήγηση ντοπαμινεργικών φαρμάκων και από τα ελαφρά ελλείμματα στον κινητικό συντονισμό και την αισθητικοκινητική πύλη. Αντιπροσωπεύει το πιο σοβαρό τέλος ενός φάσματος διαταραχών τικ που, συνολικά, επηρεάζουν το ~5% του πληθυσμού. Οι διαθέσιμες θεραπείες είναι συχνά ανεπαρκείς και η παθοφυσιολογία είναι ελάχιστα κατανοητή. Μεταθανάτιες μελέτες έχουν αποκαλύψει τη μείωση των ειδικών διανομέων striatal, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων χολινεργικών διανευρώνων, σε σοβαρή νόσηση. Δοκιμάσαμε την υπόθεση ότι αυτό το έλλειμμα επαρκεί για την παραγωγή πτυχών της φαινομενολογίας του TS, χρησιμοποιώντας μια στρατηγική για στοχοθετημένη, ειδική κυτταρική απόσπαση σε ποντίκια. Επιτύχαμε ~50% κατάλυση των χολινεργικών διανευρώνων του ραβδωτού σώματος, ανακεφαλαίνοντας το έλλειμμα που παρατηρήθηκε σε ασθενείς μεταθανάτια, χωρίς καμία επίδραση στους GABAergic δείκτες markers ή σε διανευρώνες fast-spiking που εκφράζουν παρβαλβουμίνη. Η απόσταση διανευρώνων στο ραχιαίο ραβδωτό (dorsolateral striatum, DLS), που αντιστοιχεί περίπου στο ανθρώπινο, οδήγησε σε στερεοτυπίες τύπου τικ μετά από πρόκληση οξείας πίεσης ή πρόκλησης με d-αμφεταμίνη. Η απόσπαση στο ραχιαίο ραβδωτό σώμα, αντίθετα, δεν το έκανε. Η απομάκρυνση του εσωτερικού νευρώνα DLS οδήγησε επίσης σε έλλειμμα συντονισμού στην κίνηση, αλλά όχι σε τυχόν ανωμαλίες στην παρεμπόδιση prepulse, ένα μέτρο της αισθητηριοκινητικής πύλης. Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την αιτιώδη επάρκεια των ελλειμμάτων χολινεργικών διανευρώνων στο DLS για να παράγουν ορισμένα, αλλά όχι όλα, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του TS”.

Οι ερευνητές βρήκαν μια σπάνια γενετική αιτία του συνδρόμου Tourette

Κάνναβη και Σύνδρομο Tourette
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: MedicalXpress, “Researchers find rare genetic cause of Tourette syndrome” https://medicalxpress.com/…/2014-01-rare-genetic-tourette-s… , by Bill Hathaway, Yale University, JANUARY 9, 2014)

Μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που διαταράσσει την παραγωγή ισταμίνης στον εγκέφαλο είναι μια αιτία για τα τικ και των άλλων ανωμαλιών του συνδρόμου Tourette, σύμφωνα με νέα ευρήματα των ερευνητών του Yale School of Medicine.

Η ισταμίνη συσχετίζεται συνήθως με την αλλεργία, αλλά παίζει επίσης σημαντικό ρόλο ως μόριο σηματοδότησης στον εγκέφαλο. Οι αλληλεπιδράσεις με αυτό το σύστημα του εγκεφάλου εξηγεί γιατί ορισμένα φάρμακα αλλεργιών προκαλούν στους ανθρώπους υπνηλία.

Το 2010, οι ερευνητές του Yale έδειξαν ότι μια οικογένεια με εννέα μέλη που πάσχουν από σύνδρομο Tourette έφεραν μια μετάλλαξη σε ένα γονίδιο που ονομάζεται HDC που διαταράσσει την παραγωγή ισταμίνης. Η μελέτη καταδεικνύει ότι αυτή η μετάλλαξη προκαλεί τη διαταραχή. Τα ποντίκια με την ίδια μετάλλαξη αναπτύσσουν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στο σύνδρομο Tourette, έδειξε η ομάδα του Yale. Επίσης, αυτοί οι ποντικοί και οι ασθενείς που φέρουν τη μετάλλαξη HDC έδειξαν ανωμαλίες στην σηματοδότηση από τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη σε μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις καταστάσεις του συνδρόμου Tourette και τις σχετικές καταστάσεις.

Οι εταιρείες φαρμάκων έχουν αναπτύξει φάρμακα που στοχεύουν σε συγκεκριμένους εγκεφαλικούς υποδοχείς ισταμίνης σε μια προσπάθεια να θεραπεύσουν την σχιζοφρένεια και την ΔΕΠΥ. Αν και δεν έχουν εγκριθεί για γενική χρήση ακόμα, αυτά τα φάρμακα ή άλλα που στοχεύουν υποδοχείς ισταμίνης, θα πρέπει να εξεταστούν για να δούμε αν μπορούν να θεραπεύσουν συμπτώματα του συνδρόμου Tourette, δήλωσε ο Pittenger.

Η μελέτη:
* Ercan-Sencicek AG, Stillman AA, Ghosh AK, Bilguvar K, O’Roak BJ, Mason CE, Abbott T, Gupta A, King RA, Pauls DL, Tischfield JA, Heiman GA, Singer HS, Gilbert DL, Hoekstra PJ, Morgan TM, Loring E, Yasuno K, Fernandez T, Sanders S, Louvi A, Cho JH, Mane S, Colangelo CM, Biederer T, Lifton RP, Gunel M, State MW “L-histidine decarboxylase and Tourette’s syndrome” (L-ιστιδίνη δεκαρβοξυλάση και σύνδρομο Tourette) N Engl J Med. 2010 May 20;362(20):1901-8.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20445167
Περίληψη
“Το σύνδρομο Tourette είναι μια κοινή αναπτυξιακή νευροψυχιατρική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χρόνια κινητικά και φωνητικά τικ. Παρά την ισχυρή γενετική συμβολή, η κληρονομικότητα είναι σύνθετη και τα αλληλόμορφα κινδύνου έχουν αποδειχθεί δύσκολα. Εδώ περιγράφουμε μια ανάλυση της σύνδεσης σε μια γενεαλογία δύο γενεών που οδηγεί στην αναγνώριση μιας σπάνιας λειτουργικής μετάλλαξης στο γονίδιο HDC που κωδικοποιεί την αποκαρβοξυλάση της L-ιστιδίνης, το περιοριστικό του ρυθμού ένζυμο στη βιοσύνθεση ισταμίνης. Τα ευρήματά μας, μαζί με προηγούμενα δημοσιευμένα δεδομένα από συστήματα μοντέλων, δείχνουν ένα ρόλο για την ισταμινεργική νευροδιαβίβαση στον μηχανισμό και τη διαμόρφωση του συνδρόμου Tourette και των τικ σε αυτό”.

Έλεγχος της ισταμίνης στο σύνδρομο Tourette

Κάνναβη και Σύνδρομο Tourette
(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: MedicalXpress, “Histamine control of Tourette syndrome” https://medicalxpress.com/…/2014-01-histamine-tourette-synd… , by John Hewitt , Medical Xpress, JANUARY 17, 2014 REPORT)

Όπως και στην ναρκοληψία (narcolopsy), το σύνδρομο Tourette παραμένει ένα αίνιγμα για τους νευροεπιστήμονες που το μελετούν, όπως και για τους πάσχοντες. Το να παραδεχτούμε ότι πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τίποτα για το πώς λειτουργούν οι ασθένειες όπως το σύνδρομο Tourette, είναι απλά η παραδοχή της πραγματικότητας. Ωστόσο, η συνήθης μέθοδος επιστημονικής έρευνας άρχισε τελικά να μας δίνει κάποιες ουσιαστικές ενδείξεις, πρόσφατα στη ναρκοληψία και τώρα και στο σύνδρομο Tourette. Χρησιμοποιώντας ένα ζωικό μοντέλο της νόσου, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ένας τρόπος, μεταξύ πολλών, για να προκληθεί η ασθένεια, είναι να δημιουργηθεί μια ανεπάρκεια του ενζύμου histidine decarboxylase (Hdc). Τα νέα ευρήματά τους, τα οποία μόλις δημοσιεύθηκαν στο Cell, υποδεικνύουν επίσης ότι παρόμοιοι μηχανισμοί μπορεί να λειτουργούν και σε ανθρώπινους ασθένεις.

Όταν οι ερευνητές knocked out το γονίδιο Hdc σε ποντίκια, η σύνθεση της ισταμίνης από την ισταδίνη μειώθηκε και τα ποντίκια εμφάνισαν τις στερεότυπες συμπεριφορές του συνδρόμου Tourette. Δυστυχώς, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη αρκετά για την εκδοχή των φωνητικών τικ στα ποντίκια για να κάνουν γενικεύσεις σχετικά με πιθανές αυξήσεις στην βωμολοχία. Ωστόσο, μια στενή παράλληλη με την ανθρώπινη συμπτωματολογία του συνδρόμου Tourette, επιδείχθηκε από την ικανότητα μιας έγχυσης του ανταγωνιστή του υποδοχέα D2 της ντοπαμίνης (της αλοπεριδόλης / haloperidol) να σταθεροποιήσει τα τικ στο ποντίκι. Επίσης, μια άμεση έγχυση ισταμίνης μειώνει τα επίπεδα DA στο striatum, το οποίο επίσης έρχεται σε συσχέτιση με το σκεπτικό σχετικά και το TS στον άνθρωπο.

Παρόλο που η αλοπεριδόλη είναι ένα πολύ καλό φάρμακο για να το χορηγούμε σε παπαγάλους για να τους σταματήσουν να βγάζουν όλα τα φτερά τους, πιθανόν να μπορούμε να τα καταφέρουμε και καλύτερα. Το φάρμακο δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο επιθετικά, όπως για παράδειγμα στη Σοβιετική Ένωση για να σπάσει τη βία των κρατουμένων, αλλά και από τις δικές μας τελωνειακές και μεταναστευτικές υπηρεσίες για να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των ενοχλητικών απελάσεων. Σήμερα οι ερευνητές προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν πιο προηγμένες τεχνικές, όπως βαθιά εγκεφαλική διέγερση (deep brain stimulation, DBS)[1], για να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση εγκεφάλων που έχουν κολλήσει σε περίεργα σημεία στον πνευματικό-μηχανικό χώρο.
[1] “Deep brain stimulation” (Βαθιά διέγερση εγκεφάλου) https://medicalxpress.com/tags/deep+brain+stimulation/

Μεγάλο μέρος της τρέχουσας προσπάθειας για τη θεραπεία της ψυχικής νόσου μέσω της εφαρμογής ηλεκτρικής ή οπτικής διέγερσης[2] πρωτοπορεί ο Karl Deiserroth, ο οποίος έχει γράψει μια εξαιρετική επισκόπηση[3] στο Nature σε αυτόν τον τομέα. Η περιοχή που παρέχει την ισταμίνη για όπου χρειάζεται στον εγκέφαλο είναι μια μικρή περιοχή του οπίσθιου υποθαλάμου που ονομάζεται κορτικοαμυελικός πυρήνας (tuberomammillary nucleus). Ενώ είναι δυνατόν να στοχεύσουμε ακριβώς αυτήν την περιοχή χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρόδιο, τα μεγαλύτερα αποτελέσματα οποιασδήποτε διέγερσης στις άμεσες γειτονικές περιοχές δεν είναι τόσο ακριβή.
[2] “optical stimulation” (οπτική διέγερση) https://medicalxpress.com/tags/optical+stimulation/
[3] Deisseroth K “Circuit dynamics of adaptive and maladaptive behaviour” (Δυναμική κυκλωμάτων της προσαρμοστικής και απροσάρμοστης συμπεριφοράς) Nature. 2014 Jan 16;505(7483):309-17… https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4069282/

Η συνέχεια του άρθρου σε μορφή pdf εδώ

Υποβολή απάντησης

Σημαντική Ενημέρωση

Νέο ηλεκτρονικό κατάστημα

Σταδιακά και τμηματικά, μεταφέρονται τα περισσότερα προϊόντα, στο νέο ηλεκτρονικό μας κατάστημα (σχεδόν όλα υπάρχουν ήδη εκεί).
Στο Spiritual Life!
Εκεί θα βρείτε και πολλά νέα προιόντα σε ημιπολύτιμους λίθους και θυμιάματα.

Μειώσαμε τις τιμές στα περισσότερα αρωματικά στικ και κώνους.

Στο Βοτάνι θα παραμείνουν τα προϊόντα της κάνναβης και όσα προϊόντα από θυμιάματα, δε μεταφέρουμε στο νέο μας ηλεκτρονικό κατάστημα, θα μπουν σε προσφορές, να αδειάσει η αποθήκη.

Ευχαριστούμε για τη κατανόηση, να φροντίζετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας!

Κλειστά για διακοπές

Το φυσικό μας κατάστημα θα παραμείνει κλειστό από 8/8 – 27/8. Το ηλεκτρονικό κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό να δέχεται παραγγελίες. Όλες οι παραγγελίες θα αρχίσουν να αποστέλλονται στις 29/8, κατόπιν επικοινωνίας μαζί σας και με σειρά προτεραιότητας.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Να προσέχετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας